marbuz 21.11.2008 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 Witajcie.Buduję dom gdzie będzie Rekuperator z instalacją wentylacji mechanicznej. Wg przepisów w takim wypadku musi być wkład kominkowy z zamkniętą komorą spalania, czyli taki w którym powietrze z zewnątrz jest doprowadzone bezpośrednio do paleniska. Wszystko OK, ale moje pytanie jest o wasze doświadczenie? Jaki wkład zastosowaliście?? Generalnie nie chce wkładu z płaszczem wodnym, będzie rozprowadzenie grawitacyjne! Osobiście tez nie mam przekonania do wkładów stalowych, stosowałem kiedyś żeliwny i się sprawdził.W firmie z kominkami polecano mi wkład Turbo Fonte (rzeczywiście mi się podobają!) i powiedziano że oni dorabiają taki dopływ powietrze bezpośrednio do komory spalania, ale jest jeszcze popielnik i jakieś tam powietrze może się dostawać ze środka. Czy to może być problem??Niestety jak dotychczas innych wkładów z doprowadzeniem powietrza i ciekawych do tej pory nie znalazłem.Napiszcie jakie typy wkładów macie w takiej sytuacji, Czy jesteście zadowoleni?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 21.11.2008 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 też mam rekuperator i w momencie wykonywania kominka muszę zamontować wkład ze szczelną komorą spalania - bo doprowadzenie powietrza z zewnątrz do paleniska to standart. Wybór mój padł na Hajduka i Sparka. Wybrałem Hajduka ze względu na cenę i termin realizacji, dodatkowo wziąłem z większą szybą. Jak na razie jestem bardzo zadowolony. rekuperator nawet na najwyższym biegu nic nie zaciąga z kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 21.11.2008 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 też mam rekuperator i w momencie wykonywania kominka muszę zamontować wkład ze szczelną komorą spalania - bo doprowadzenie powietrza z zewnątrz do paleniska to standart. Wybór mój padł na Hajduka i Sparka. Wybrałem Hajduka ze względu na cenę i termin realizacji, dodatkowo wziąłem z większą szybą. Jak na razie jestem bardzo zadowolony. rekuperator nawet na najwyższym biegu nic nie zaciąga z kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 22.11.2008 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 mam przy reku w domku Makroterma 18 kW...wszystko ladnie pali i dziala.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 22.11.2008 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 U mnie to na razie projekt, ale wydaje mi się, że zadanie domowe odrobiłem... 1. wkład musi być szczelny, jeśli planujesz taki z podnoszoną szybą to wybierz taki w którym szyba dopiero po opuszczeniu jest dociskana do uszczelki. Dzieki temu dłużej będzie szczelny. przy otwieranych tradycyjnie problem nie istnieje, choc kominkarze mają swoje typy producentów mniej i bardziej szczelnych...2. powietrze doprowadzasz z zewnątrz, potem kominek, komin - to zupełnie oddzielny obwód od wentylacji, nie powinen mieć wpływu na działanie reku, no chyba że siedzisz godzinami przy kominku z otwartą szybą...3. co do rozprowadzenia powietrza - tu sprawa była najbardziej skomplikowana, było wiele opini: a) prowadzisz rury niezależnie od rur z reku, de facto dublujesz instalacjęb) ogrzewasz powietrze z pomieszczenia (filtr na wlocie) nad kominkiem, wypuszczasz je do pomieszczenia, a wywiewka reku będzie zabierała z tego pomieszczenia ciepłe powietrze i ogrzeje nawiewane do innychc) ogrzewasz powietrze z pomieszczenia nad kominkiem, rurą prowadzisz w okolice rekuperatora (wentylator) i łaczysz z powietrzem nawiewanym do wszystkich pomieszczeń. Powietrze jest mieszane - zimniejsze czyste z zewnątrz z cieplejszym ogrzanym nad kominkiem. Ten pomysł budził najwięcej kontrowersji ("kurz z salonu nawiewasz do sypialni" , "w salonie powinen być nawiew a nie wywiew", " powietrze znad kominka jest zbyt ciepłe") ale wydaje mi się, że wszystko jest kwestią solidnego wykonania i zastosowania dobrych materiałów. Nie wybrałem, nie mam - piszę czego się dowiedziałem przez ostatnie tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marbuz 24.11.2008 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Dzięki za informacje.Natrafiłem na stronę firmy Tarnava, polskie kominki żeliwne. Podobno mają doprowadzenia powietrza z zewnątrz w 100%.Ktoś może ma taki u siebie. Jakie wrażenia??Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzynap3 02.08.2009 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Witam, akurat również poszukuje szczelnego wkładu, pan z jednej firmy polecił mi Hajduka, a Pan z innej 2 razy tańszą Zuzię z Kratki. Czy ktoś może zna tego producenta?POzdrawiam Kaśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 02.08.2009 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Witam.Do domów z rekuperacją najodpowiedniejsze są paleniska (wkłady kominkowe), spełniające wymagania niemieckich norm DIN Plus.Jeżeli wkład posiada znaczek informujący o tym, to znaczy (między innymi) o tym że w 100 procentach pobiera powietrze z zewnątrz domu podczas funkcjonowania przy zamkniętych drzwiczkach.Wiele wkładów wyposażonych w podłączenia umożliwiające podpięcie powietrza z zewnątrz, pobiera również częściowo powietrze z pomieszczenia poprzez regulacje dopływu powietrza, pseudo systemy czystej szyby (zwykły brak uszczelki w górnej części szyby) czy niezbyt dobrze dopasowane drzwiczki.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 02.08.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Czy w związku z tym (pytanie do Foresta) szpara między szybami w kominku narożnym jest podstawą do reklamacji takiego wkładu? Szapara niby niewielka, ale przy wentylacji mechanicznej to troche chyba strach, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaroryb 02.08.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Witam,Mam pytanko w tym temacie. Czy to, że kominek w domu z wentylacją mechaniczną ma mieć zamkniętą komorę spalania oznacza, że musi mieć także doprowadzenie powietrza z zewnątrz?Czym mogę w takim domu zainstalować wkład kominkowy bez doprowadzenie powietrza z zewnątrz i jeśli tak to jakie są dodatkowe wymogi w tym zakresie?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 02.08.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Tak.Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolec 11.08.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 A co sądzicie o wkładach Jotul I530? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 30.10.2009 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Podnoszę wątek. Proszę wpisujcie wkłady lub piece wolnostojące czyli kozy, które nie pobierają powietrza z pomieszczenia, tylko 100% z zewnątrz.Jaki jest najtańszy wkład spełniający ten warunek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 30.10.2009 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Podnoszę wątek. Proszę wpisujcie wkłady lub piece wolnostojące czyli kozy, które nie pobierają powietrza z pomieszczenia, tylko 100% z zewnątrz. Jaki jest najtańszy wkład spełniający ten warunek? Myślę że seryjnie takich w ogóle nie produkują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 31.10.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 Witam. Jaki jest najtańszy wkład spełniający ten warunek? Najtańszy będzie zwykły marketowiec za 900 zł z wyrżniętą szlifierką kątową, dziurą. Śmiało można tak zrobić, bo i tak "w razie czego" markety gwarancji na tanie wkłady, praktycznie nie uznają. I mają rację poniekąd. Potem będą Kratki z ich dolotami za dodatkową ceną. I co z tego że mają - skoro oprócz tego wkład ten i tak czerpie powietrze z pomieszczenia, a pole powierzchni przekroju tego dolotu jest niemal dziesięciokrotnie mniejsze od pola przekroju rury fi 100 mm. A do wkładów tej wielkości doloty powietrza, by poprawnie spełniać swoją funkcję, powinny mieć średnicę co najmniej fi 125. Powie ktoś, że pomiędzy fi 100 i fi 125 jest mała różnica...guzik prawda...wystarczy policzyć znów pole przekroju, by zobaczyć, że to prawie 30% różnicy. Producenci (głównie polscy) masowo "nabijają w butelkę" klientów, licząc się z ich niewiedzą w tym temacie i bazując też na niewiedzy wszelkiej maści "instalatorów" kominkowych, którzy zamontują wszystko, byle by tylko zarobić... Niestety trzeba się pogodzić z tym, że dobre palenisko kominkowe to wydatek minimum 3,5 - 4 tysiące zł, a jeżeli chcemy jeszcze umieścić w tym zakresie nasze "fanaberie", typu: ładny wygląd, jakieś boczne szyby, jakieś podnoszenia drzwiczek, jakieś systemy dopalania spalin, dobry serwis i dostęp do części zamiennych plus fachowa obsługa, itp, itd, to kwota od 5-7 tysięcy zł w górę jest jak najbardziej normalna. I tu wchodzimy w zakres cenowy piecyków i kóz, które za tą cenę są już gotowymi do postawienia, naprawdę bardzo porządnymi wyrobami (oczywiście znów nie wszystkich firm i nie wszystkie modele). Dopływ powietrza z zewnątrz w "kozie" to już też pomału standard. Wiele modeli już to posiada, ale trzeba się liczyć z wydatkiem 5-15 tys. zł. Mają je Romotop'y, Jotul'e, Scan'y, Spartherm'y i wiele innych. Oczywiście nie wszystkie "ciurkiem" - ale poszczególne modele. Tyle, że trzeba albo trafić na naprawdę dobrego przedstawiciela tych firm, który będzie znał wyroby jakie sprzedaje i będzie umiał mądrze i dobrze doradzić. Bo internetowy sprzedawca czy hurtownik też ma (uogólniam być może - ale robię to z premedytacją by unaocznić problem) w szczerym poważaniu wszystko inne prócz własnego zysku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 31.10.2009 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 mam reku i wkład Dovre z serii CBC ze 100% doprowadzeniem powietrza do paleniska. Użytkuję go już rok.Wkład posiada od dołu cylindryczny otwór do którego podłącza się rurę z powietrzem zewnętrznym. Dodatkowo ma dwie dżwignie reg. powietrze wtórne i pierwotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 01.11.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Witam.Można ale pod warunkiem, że przerobi się wylot (wlot w tym momencie) z górnego na boczne (podwójne - na przestrzał) i umieści się go poniżej wylotu spalin z kominka. Podejrzewam, że kominy są obok siebie, jeżeli je tak zostawimy, to dym będzie zaciągany do czerpni powietrza.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 05.11.2009 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 np.dovre 2175 i 2180 a z tanich i dobrych, o ktore ktos pytał to Arysto-podstawowy model okolo 3500 pln no i pozniej te znane tutaj i drogawe wkłady niemieckie(produkowane w polsce) i austryjackie Witajcie. Buduję dom gdzie będzie Rekuperator z instalacją wentylacji mechanicznej. Wg przepisów w takim wypadku musi być wkład kominkowy z zamkniętą komorą spalania, czyli taki w którym powietrze z zewnątrz jest doprowadzone bezpośrednio do paleniska. Wszystko OK, ale moje pytanie jest o wasze doświadczenie? Jaki wkład zastosowaliście?? Generalnie nie chce wkładu z płaszczem wodnym, będzie rozprowadzenie grawitacyjne! Osobiście tez nie mam przekonania do wkładów stalowych, stosowałem kiedyś żeliwny i się sprawdził. W firmie z kominkami polecano mi wkład Turbo Fonte (rzeczywiście mi się podobają!) i powiedziano że oni dorabiają taki dopływ powietrze bezpośrednio do komory spalania, ale jest jeszcze popielnik i jakieś tam powietrze może się dostawać ze środka. Czy to może być problem?? Niestety jak dotychczas innych wkładów z doprowadzeniem powietrza i ciekawych do tej pory nie znalazłem. Napiszcie jakie typy wkładów macie w takiej sytuacji, Czy jesteście zadowoleni?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robek Warmia 04.01.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Podciagam temat Witam. Do domów z rekuperacją najodpowiedniejsze są paleniska (wkłady kominkowe), spełniające wymagania niemieckich norm DIN Plus. Jeżeli wkład posiada znaczek informujący o tym, to znaczy (między innymi) o tym że w 100 procentach pobiera powietrze z zewnątrz domu podczas funkcjonowania przy zamkniętych drzwiczkach. Wiele wkładów wyposażonych w podłączenia umożliwiające podpięcie powietrza z zewnątrz, pobiera również częściowo powietrze z pomieszczenia poprzez regulacje dopływu powietrza, pseudo systemy czystej szyby (zwykły brak uszczelki w górnej części szyby) czy niezbyt dobrze dopasowane drzwiczki. Pozdrawiam. Forest Natura jeszcze w innym miejscu Pisałeś, że m.in wiele wkładów Jotula spełnia te wymagania. Chcę zakupić wkład I 18 Harmony z Jotula ale nie znalazłem na stronie informacji o spełnieniu -lub nie -tych norm din o ktorych Pisałeś. Instrukca na stronie nie jest w jeżyku polskim, w anggielskojezycznej tez nie zauwazyłem. Prosze więc o informację, czy taki wkład (Jotul I 18 harmony) mający podłączenie z zewnatrz nadaje sie do domu z wentylacją mechaniczną z reku. czy ewentualnie ktoś z Was ma taki wkład oraz wentylacje z reku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts