najanaja 22.11.2008 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Witam Wszystkich,wkrótce przymierzam się do budowy małego domu.Od kilku lat prenumeruję Muratora i zawsze ceniłam to pismo.Podobało mi się (i nadal podoba) kilka gotowych projektów.Obecnie zasięgam już bardziej konkretnych rad ,i cóż się okazuje - są zwolennicy gotowych projektów,jak tez zajadli przeciwnicy (zwłaszcza architekci)-którzy wręcz straszą jaki mogę wielki błąd popełnić nie wykonując indywidualnego projektu-a już przed Muratoremm szczególnie przestrzegają.Proszę-podzielcie się własnymi, dobrymi i złymi doświadczeniami.Mam zamęt w głowie a przyznaję że specyficzne słownictwo architektów tylko sprawę pogarsza.Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmagda 06.12.2008 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Ja się zdecydowałam na proejkt indywidualny, bo nie byłam nic w stanie znaleźć dla nas i jestem jak na razie zadowolona (ale zapytaj mnie raz jeszcze jak wyjdę z fazy projektowej ), ale jakbym znalzała idealny dom gotowy to bym się nie zastanawiała i brała gotowy, bo po prostu taniej. Mam wejście od zachodu, chciałam 2 garaże i gustuję w domach nowoczesnych. Przez rok nic nie znalazłam co mi się podobało, ale może mam mało wyobraźni co do możliwości twórczych przeróbek. Inni znajomi za to kupuli projekt gotowy i teraz są wścieki, bo wybudowali stan surowy zamknięty i im się nie podoba. Inni są znowu zadowoleni. Nie ma prostej odpowiedzi na to pytanie. Zależy chyba co chcesz dostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dream 08.12.2008 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Ja się zdecydowałam na proejkt indywidualny, bo nie byłam nic w stanie znaleźć dla nas i jestem jak na razie zadowolona A mogłabyś napisać jaki metraż domu i jaka mniej więcej cena takiego projektu? Bo ja oglądam gotowe projekty od ponad roku i takie "mniej więcej" to by się znalazły, ale takiego akuratnego jeszcze nie znalazłam i marna nadzieja, że znajdę bo działkę mam trochę nietypową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 08.12.2008 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 gotowe projekty nie tylko Murator ma. Ja przed swoją budową studiowałem wiele katalogów. W każdym projekcie coś innego mi się podobało. Suma sumarum kupiłem SSO z gotowym projektem, w którym mam chyba tylko jedno duże ale - garaż jednostanowiskowy. Reszta spełnia nasze wymagania. Tak wiec myślę, że nie każdy jest skazany na projekt indywidualny. A gdyby tak było, że projekty gotowe są do chrzanu, to tak dużo osób by nie budowało według nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmagda 12.12.2008 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Oj pytasz o ceny, naprawdę zakres jest przeróżny. Odpowiem tak - najdroższa oferta na jaką się natknęłam kosztowała ponad 350 zł za metr netto. Na forach ludzie podają cen poniżej 10 tys. za projekt - ja się nie natknęłam na takie, ale wierzę, że jest to możliwe. Pewnie też zależy od miasta, pewnie zależy od projektu, czy jest budowalny czy wykonawczy, czy zawiera branże, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts