Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie powinno być ciśnienie w domowej instalacji CO?

zdzieba

Recommended Posts

Cześć,

prośbę mam o poradę:)

Jakie powinno być ciśnienie w instalacji CO?

Mam gazowy kocioł buderusa G124X. Do tego instalację na trzech poziomach (kocioł stoi w piwnicy, a najwyżej położony kaloryfer jet na II piętrze). I waśnie z tym ostatnim mam problem - zimny jest. Nie pamiętam jak to działało na początku (10lat temu), domyślam się że ciśnienie za małe. Podniosłem do 1bar i kaloryfer jakby się ożywił, ale boję się zeby nie rozszeczelniła się instalacja (miedź lutowana). Na kotle doczytałem się 4bar ciśnienia roboczego dla wody.

Jakie powinno być ciśnienie w instalacji?

poradźcie,

pozdrawiam

ja mam 1.5,ale dopelniam wiecej niz zalecaja,zauwazylem,ze pompka od kominka z pw przy 1.5 sie zapowietrza...jak dowale do 1.8 klopot znika i cisnienie stoi ,jak przy 1.5...ale pompka nie swiruje :-)

Oooo widzę, że nastepny ryzykant?Pompa przy kominku z PW pod cisnieniem?

No dobra.

Dowaliłem 1,3bar. Zawór faktycznie jakiś znalazłem na 2,5bar. Kaloryfer już prawie cały gorący - zeszło jeszcze powitrze. I tu mam pytanko: czy ja tam nie powinienem mieć jakiegoś automatycznego odpowietrznika? skoro to najwyżej położy element instalacji. I skąd się powietrze bierze w instalacji - niby zamknięta i szczelna? gdzieś czytałem że w instalacji powinien być zbiornik (wyrównawczy/odpowietrzający??) ja mam jakiś okrągły "garnek" ale na dole przy piecu:(