Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LODÓWKA Side by side w ciągu mebli

motylla

Recommended Posts

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja wprawdzie nie mam zabudowanej miedzy meblami,ale z jednej strony stoi koło mebli i wystaje,i szczerze mowiac nie specjalnie mi to przeszkadza :) .

To jest tak jak z wiekszoscia rzeczy kiedy budujemy dom:

nad kazda rzecza,ktora robimy długo sie zastanawiamy np.nad kolorem komina,wysokoscia listwy przy podłodze,w jakiej odległosci powiesic karnisz nad oknem i takie tam,a pozniej nikt na to tak naprawde nie zwraca uwagi.

Bo powiedzcie,czy wiecie jaki kolor komina ma wasz sasiad? :wink:

No,ale to normalne,ze chce sie jak najlepiej i najładniej :D

Ja chyba bardziej martwiłabym się sprawą tak bliskiego położenia lodówki i pieca. Wg mnie to nie jest ani dobre ani prawidłowe, ciekawa jestem jakie jest uzasadnienie takiego układu..? :roll:

Jeśli ktoś ma choć trochę wyobraźni to może sobie wyobrazić jak nagrzewa się piec podczas pracy i jak to może źle oddziaływać na lodówkę...

Ja tez nad tym myslałam,ale jedna z projektantek kuchni powiedziała,ze niewie czemu ludzie sobie tak wymyslili (i nie raz juz to słyszałą),ze piekarnik nie moze byc koło lodowki.Powiedziała,ze nic sie nie dzieje ze sprzetem w takim ułozeniu. :-?

Ja tam sie nie znam,ale na wszelki wypadek zrobiłam miedzy lodowka a piekarnikiem takie małe półeczki na butelki.Zawsze to moze cos pomoze? :)

ja miałam w poprzednim domu taką lodówkę i wystawała, ale nie to mnie najbardziej bolało

moim zdaniem główny problem z lodówkami side by side polega na tym, że są optycznie olbrzymie, a w rzeczywistości w środku nie ma wcale tak dużo miejsca. poza tym mają zdecydowanie za duże zamrażalniki, to się może sprawdzało w czasach, kiedy wszystko trzeba było mrozić, ale teraz mi się kompletnie nie przydaje. tak naprawde wystarczyłaby mi jedna szuflada zamrażarki na parę bułek, jakąś wódeczkę i czasami pierogi, czy bigos :)

teraz, do nowego domu wybrałam lodówkę w zabudowie

a dokładnie wybrałam dwa urządzenia: dużą chłodziarkę i osobną małą zamrażarkę

jedyny ból polega na tym, że nie będę miała kostkarki, ale kompletnie mnie to nie martwi, jako że lód w kostkarce bieże się z kranówy, która w warszawie jest podła... lodóki mają niby filtr, ale ten szybko się zużywa i sporo kosztuje, a poza tym nie oczyszcza wody w 100%, także wolę kupić woreczki i pić napoje bez "kurzu" :)

a sa jakies przeciwskazania do lodowek w zabudowie? czy wam sie nie podoba czy sa za drogie ? pytam bo jeszcze tego tematu nie zglebialam

Ja sie zdecydowalam na wolnostojącą z kilku powodow. Po pierwsze wolnostojące są jednak wieksze w srodku, po drugie cena za wypasioną wolnostojącą jest duzo nizsza niz podobnie wyposazona do zabudowy (nie mowiac o kosztach szafki). Własciwie lodowki do zabudowy wydaja mi sie jakies ubogie w porownaniu do wolnostojących. Zalezy mi na funkcjonalnosci, systemie NoFrost, klasie A+ lub lepiej itd - mialam problem ze znalezieniem czegos, co by mi odpowiadalo wsrod lodowek do zabudowy.

No i trzecie - dla mnie najwazniejsze. W tej chwili mam zabudowaną - wiecie co sie dzieje pod i za nią? Nie jestem w stanie wysunąc tej lodówki by za nią porządnie wysprzątac, a zdejmując kratke widze jaki tam jest syf :( Wolnostojącą jednak znacznie łatwiej jest odsunąć.

Ja tez nad tym myslałam,ale jedna z projektantek kuchni powiedziała,ze niewie czemu ludzie sobie tak wymyslili (i nie raz juz to słyszałą),ze piekarnik nie moze byc koło lodowki.Powiedziała,ze nic sie nie dzieje ze sprzetem w takim ułozeniu. :-?

A dopytałaś o szczegóły..? Nie czuję się przekonana a to z racji, że ostatnio miałam okazję :wink: używać piekarnika, którego nagrzałam do ponad 200 stopni i dokładnie wiem jakie robi się wokół piekiełko, mogę wtedy sobie wyobrazić jakie to ma działanie na lodówkę i ile więcej taka lodówka zużywa prądu. Zgodzę się z tym że nic się raczej nie stanie z obudową, że się nie stopi, nie uszkodzi od tego ciepła, ale jeśli oddziałujemy na lodówkę takimi temperaturami to lodówka po prostu szaleje a my płacimy za większe zużycie prądu..

Mnie tez zawsze zastanawialo sasiedztwo lodówki i piekarnika. Z dwojga zlego gorsza jest jednak zmywarka (w szafce obok jest duuuuuzo cieplej niz w szafce obok piekarnika - sprawdzilam w swojej kuchni). Po cos wymyslili jednak klasy klimatyczne sprzetu AGD. Proponuje zajrzec do instrukcji obslugi i poczytac jaka jest dopuszczalna temperatura otoczenia dla danego modelu lodówki i wszystko bedzie jasne.

U mnie niestety taka lodówka nie zmieściłaby się w ciągu

mebli, a być musiała :) Marzenie męża :)

Zrobiliśmy więc osobną zabudowę z g-k naprzeciw całej kuchni

i wygląda to tak:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ph/gd/7shz/8dHaO2Ma6TXQXRd9eX.jpg

Nie przeszkadza mi to wcale, że daleko (wcale nie daleko, bo do blatu roboczego

mam 1,5 m) i że nie w ciągu... :)

I nie przeszkadza też, że drzwi wystają (bo muszą). Sądzę, że gdyby wystawały

w ciągu, to pewnie by mi to przeszkadzało...

Nie jest też wcale mała, jak ktoś tu wspomniał :) Wybraliśmy taką, żeby miała

największy zamrażalnik z tych wszystkich SBS i nawet ma większy

zamrażalnik, niż wiele zwykłych lodówek.

Polecam, szczególnie model z kostkarką :) W letnie dni jest super!

A myślałam, że nie będę sama korzystała z tej opcji, bo gardło itp...

i jednak :)

To i tak się nie otworzą, bo nie moga wtedy do niczego perzylegać. Wysunięta do przodu ma miejsce na zawiasy:) A dlaczego nie do zabudowy? Bo relacja - cena - jakośc jest na niekorzyść zdecydowanie. Bo płytsza, ma mniej udogodnień, bo jak si8ę zepsuje to trzeba kupić niemal identyczną (szafka), bo utrudnia sprzątanie w zakamarkach, jak się cokolwiek rozmrozi, rozleje to pójdzie płyn w meble, itp.

• 1 month później...