frykow 22.11.2008 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Jakie normy lub przepisy mówią o maksymalnych dopuszczalnych wahaniach napięcia w sieci energetycznej? Napięcie fazowe przy niewielkim obciążeniu wynosi u mnie jakieś 235-240V, jednak po odpaleniu mojej machinerii grzewczej (obciążenie to jakieś 4kW), następuje jego spadek do około 225V. Sprawdzałem - spadek występuje na przyłączu, a nie na mojej instalacji. Poza tym również bez obciążenia napięcie waha się na tyle, że widać przygasanie żarówek - nie mam tego jednak zmierzonego, bo potrzebowałbym jakieś bardziej zmyślne urządzenie do rejestrowania (oscyloskop)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelppp33 22.11.2008 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Powinieneś mieć określone w umowie sprzedaży energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarasD 22.11.2008 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Mówi o tym rozporządzenie Ministra (już nie pamiętam którego, Gospodarki albo Przemysłu) o Systemie Energetycznym. Są tam podane parametry jakim powinna odpowiadać energia elektryczna dostarczana do domu. Napięcie jakie powinno być u ciebie w instalacji to 230 V a dopuszczalne odchylenia to + 10% i -10%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 22.11.2008 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Jakie normy lub przepisy mówią o maksymalnych dopuszczalnych wahaniach napięcia w sieci energetycznej? Napięcie fazowe przy niewielkim obciążeniu wynosi u mnie jakieś 235-240V, jednak po odpaleniu mojej machinerii grzewczej (obciążenie to jakieś 4kW), następuje jego spadek do około 225V. Sprawdzałem - spadek występuje na przyłączu, a nie na mojej instalacji. Poza tym również bez obciążenia napięcie waha się na tyle, że widać przygasanie żarówek - nie mam tego jednak zmierzonego, bo potrzebowałbym jakieś bardziej zmyślne urządzenie do rejestrowania (oscyloskop)... Co znaczy spadek na przyłączu. W którym miejscu mierzyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 22.11.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Jakie normy lub przepisy mówią o maksymalnych dopuszczalnych wahaniach napięcia w sieci energetycznej? Ostatnio na innym forum sie poswiecilem i komus przepisałem fragment mojej umwoy energetycznje z poznańską Eneą, stąd łatow przekleje Paragraf umowy z Eneą (z 22 maja 2008) mówiący o jakości parametów energii elektrycznej, "$11 Parametry jakościowe energii elektrycznej 1. OSD( mój dopisek wyjaśniający zgodnie z &2 jest to Operator Systemu Dystrybucyjnego ENEA Operator Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu) jest zobowiazany do spełnienia nastepujących parametrów jakościowych energii eektrycznej: a) wartość średnai czestotliwości mierzonej przez 10 sekund w miejscach przyłączenia powinna być zawarta w predziale: I 50Hz +/- 1% (od 49,5 Hz do 50,5 Hz) przez 95% tygodnia II 50Hz +4/-6% (od 47 Hzdo 52 Hz) przez 100% tygodnia b) w każdym tygodniu 95% ze zbioru 10-minutowych srdnich wartości skutecznych napięcia zasilajacego powinno miescic się w predziale odchyleń +/- 10% napięcia znamionowego c) przez 95% czasu każdego tygodnia wskaźnik długookresowego migotania światłaspowodowanego wahaniami napięcia zasilającego nie powinien być większy od 1 d) w ciągu każdego tygodnia 95% ze zbioru 10-minutowych srednich artości skutecznych : I składowej symetrycznej kolejności przeciwnej napięcia zasilającego , powinno mieścić się w przedziale od 0% do 2% wartości składowej kolejnosci zgodnej II dla każdej harmionicznej napiecia zasilajacego , powinno być mniejsze lub równe wartosciom określonym w tabeli zawartej w przepisach wymienionych w &1 umowy (mój dopisek- ustawa prawo Energetyczne) e) wpółczynnik odkształcenia harmonicznych napięcia zasilającego THD, uwzgledniajacy wyzsze harmoniczne do rzędu 40., powinien być mneijszy lub równy 8% f) w zakresie wbiezawodności i ciągłości świadcenia usług dystrybucji: I dopuszcalny czas trwania jednorazowej przerwy w dostarczaniu energii elektrycznej nie moze przekroczyć w przypadku - przerwy planowej 16 godzn - przerwy nieplanowej 24 godzin II dopuszczalny czas trwania przerw w ciagu roku, stanowiący sumę czasów trwanai przerw jednorazowych długich i bardzo długich , nie może przekroczyć w przypadku: - przerwy planowej 35 godzin, przerwy nieplanowej 48 godzin" pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 22.11.2008 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Co znaczy spadek na przyłączu. W którym miejscu mierzyłeś? W skrzynce, chociaż już za licznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 22.11.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Tzn że nie na przyłączu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 22.11.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 A jakim kabelkiem masz wlz zrobiony?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 22.11.2008 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 A jakim kabelkiem masz wlz zrobiony?? Nie wiem co to wlz, ale od skrzynki dokądś tam mam YAKY 4x35mm2, a od skrzynki do domu miedziany 4x25mm2. Zabezpieczenie główne 32A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.11.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 To od skrzynki do domu to wlz (wewnętrzna linia zasilająca).Wlz masz 4 x 25mm2 w miedzi.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 22.11.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 To tak nie kulawo masz jeżeli 4x25mm2. Mam nadzieję że nie pomyliłeś z 4x2,5mm2. Zabezpieczenie 32A, czyli zamówione masz 21 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 22.11.2008 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 To tak nie kulawo masz jeżeli 4x25mm2. Mam nadzieję że nie pomyliłeś z 4x2,5mm2. Nie pomyliłem. Co jest nie tak z 25mm2? Hmm, sorry. Mam 5 żył jeżeli już o to się rozchodzi A więc 5x25mm2 Zabezpieczenie 32A, czyli zamówione masz 21 kW. 18kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 22.11.2008 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Powinieneś mieć określone w umowie sprzedaży energii W umowie jest tylko odesłanie do ustawy, ale już znalazłem rozporządzenie, jest to: Rozporządzenie Ministra Gospodarki w sprawie szczegółowych warunków funkcjonowania systemu elektroenergetycznego z dnia 4 maja 2007 opublikowano w Dz.U. z 29 maja 2007 roku, Nr 93, poz. 623 a tam już pisze prawie to samo, co w przytoczonej tu umowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 22.11.2008 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Reasumując: 230V +/- 10% oznacza, że może być od 207V do 253V, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts