Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parametry energii elektrycznej

frykow

Recommended Posts

Jakie normy lub przepisy mówią o maksymalnych dopuszczalnych wahaniach napięcia w sieci energetycznej?

Napięcie fazowe przy niewielkim obciążeniu wynosi u mnie jakieś 235-240V, jednak po odpaleniu mojej machinerii grzewczej (obciążenie to jakieś 4kW), następuje jego spadek do około 225V. Sprawdzałem - spadek występuje na przyłączu, a nie na mojej instalacji.

Poza tym również bez obciążenia napięcie waha się na tyle, że widać przygasanie żarówek - nie mam tego jednak zmierzonego, bo potrzebowałbym jakieś bardziej zmyślne urządzenie do rejestrowania (oscyloskop)...

Mówi o tym rozporządzenie Ministra (już nie pamiętam którego, Gospodarki albo Przemysłu) o Systemie Energetycznym. Są tam podane parametry jakim powinna odpowiadać energia elektryczna dostarczana do domu. Napięcie jakie powinno być u ciebie w instalacji to 230 V a dopuszczalne odchylenia to + 10% i -10%.

Jakie normy lub przepisy mówią o maksymalnych dopuszczalnych wahaniach napięcia w sieci energetycznej?

Napięcie fazowe przy niewielkim obciążeniu wynosi u mnie jakieś 235-240V, jednak po odpaleniu mojej machinerii grzewczej (obciążenie to jakieś 4kW), następuje jego spadek do około 225V. Sprawdzałem - spadek występuje na przyłączu, a nie na mojej instalacji.

Poza tym również bez obciążenia napięcie waha się na tyle, że widać przygasanie żarówek - nie mam tego jednak zmierzonego, bo potrzebowałbym jakieś bardziej zmyślne urządzenie do rejestrowania (oscyloskop)...

Co znaczy spadek na przyłączu. W którym miejscu mierzyłeś?

Ostatnio na innym forum sie poswiecilem i komus przepisałem fragment mojej umwoy energetycznje z poznańską Eneą, stąd łatow przekleje :-)

Paragraf umowy z Eneą (z 22 maja 2008) mówiący o jakości parametów energii elektrycznej,

"$11

Parametry jakościowe energii elektrycznej

1. OSD( mój dopisek wyjaśniający zgodnie z &2 jest to Operator Systemu Dystrybucyjnego ENEA Operator Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu) jest zobowiazany do spełnienia nastepujących parametrów jakościowych energii eektrycznej:

a) wartość średnai czestotliwości mierzonej przez 10 sekund w miejscach przyłączenia powinna być zawarta w predziale:

I 50Hz +/- 1% (od 49,5 Hz do 50,5 Hz) przez 95% tygodnia

II 50Hz +4/-6% (od 47 Hzdo 52 Hz) przez 100% tygodnia

b) w każdym tygodniu 95% ze zbioru 10-minutowych srdnich wartości skutecznych napięcia zasilajacego powinno miescic się w predziale odchyleń +/- 10% napięcia znamionowego

c) przez 95% czasu każdego tygodnia wskaźnik długookresowego migotania światłaspowodowanego wahaniami napięcia zasilającego nie powinien być większy od 1

d) w ciągu każdego tygodnia 95% ze zbioru 10-minutowych srednich artości skutecznych :

I składowej symetrycznej kolejności przeciwnej napięcia zasilającego , powinno mieścić się w przedziale od 0% do 2% wartości składowej kolejnosci zgodnej

II dla każdej harmionicznej napiecia zasilajacego , powinno być mniejsze lub równe wartosciom określonym w tabeli zawartej w przepisach wymienionych w &1 umowy (mój dopisek- ustawa prawo Energetyczne)

e) wpółczynnik odkształcenia harmonicznych napięcia zasilającego THD, uwzgledniajacy wyzsze harmoniczne do rzędu 40., powinien być mneijszy lub równy 8%

f) w zakresie wbiezawodności i ciągłości świadcenia usług dystrybucji:

I dopuszcalny czas trwania jednorazowej przerwy w dostarczaniu energii elektrycznej nie moze przekroczyć w przypadku

- przerwy planowej 16 godzn

- przerwy nieplanowej 24 godzin

II dopuszczalny czas trwania przerw w ciagu roku, stanowiący sumę czasów trwanai przerw jednorazowych długich i bardzo długich , nie może przekroczyć w przypadku:

- przerwy planowej 35 godzin,

przerwy nieplanowej 48 godzin"

pozdrawiam

Pawlok

Powinieneś mieć określone w umowie sprzedaży energii

W umowie jest tylko odesłanie do ustawy, ale już znalazłem rozporządzenie, jest to:

Rozporządzenie Ministra Gospodarki w sprawie szczegółowych warunków funkcjonowania systemu elektroenergetycznego

z dnia 4 maja 2007

opublikowano w Dz.U. z 29 maja 2007 roku, Nr 93, poz. 623

a tam już pisze prawie to samo, co w przytoczonej tu umowie.