Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Salon z kuchnią, otwarta kuchnia - pomysły, zdjęcia, inspiracje, rozwiązania

jolka009

Duży stół czy raczej narożnik przed TV i niewielki stolik w kuchni??  

14 użytkowników zagłosowało

1. 1. Duży stół czy raczej narożnik przed TV i niewielki stolik w kuchni??

Recommended Posts

• Odpowiedzi 200
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chyba jestem niekumata, nie rozumiem schematu :o

:lol: :lol: :lol:

To chyba znaczy, że pomieszczenie ma kształt odwróconej literki L :)

Ja osobiście jestem za jednolitymi podłogami, więc pewnie dałabym na całości ten sam materiał (płytkę, panel...), a jeśli chodzi o samo oddzielenie, to może kuchnia z wyspą/barkiem na granicy pomieszczeń... Chyba, że lubisz przestrzeń, to wtedy otworzylabym kuchnię całkowicie na salon, czyli meble w kształcie L lub U, ale tylko przy ścianach, a przejście między kuchnią a salonem całkowicie puste... Masz trochę podobny układ do mojego. Też mam kuchnię+salon w L tyle, że kuchnia oddzielona jest od salonu ścianką i zrobiła się przez to pół-otwarta... Mam taką samą podłogę w obu pomieszczeniach (w zasadzie to na całej otwartej części parteru), meble wlaśnie w L i przejście do salonu wolne...

Chyba jestem niekumata, nie rozumiem schematu :o

:lol: :lol: :lol:

To chyba znaczy, że pomieszczenie ma kształt odwróconej literki L :)

Dzięki za oświecenie :oops:

Chyba dziś było niskie ciśnienie, albo co, że moje styki nie zadziałały :lol: :lol: :lol:

Nie ma sprawy... Moje styki też nie zadziałały od razu ;) W pierwszej chwili nie wiedziałam co to, ale jak przeczytałam, że nie rozumiesz schematu, to zerknęłam na to jak na schemat i doznałam olśnienia ;)

Witam.

Powiem Tobie jak ja postrzegam tę problematykę.

Primo- ERGONOMIA

Ustawiam w salonie sofę i telewizor następnie patrzę się w stronę kuchni. W te miejsca które są w niej widoczne nie wstawiam żadnych elementów, które mówią że to kuchnia. Czyli żadnych kranów, lodówek nie do zabudowy itd.

Nie oddzielał bym tych przestrzeni bo to pomniejszy Ci mieszkanko. Ja mieszkałem w takim mieszkaniu i bardzo sobie je chwaliłem. Zawsze miałem wgląd w TV:) jak i również czynnie uczestniczyłem w polemikach z przebywającymi w salonie jak sobie pichciłem:)

Secundo- Moim zdaniem meble powinny być tego samego stylu i tu i tu, tak żeby robiło to wrażenie że kuchnia jest dalszą częścią tego salonu.

podczepie się pod temat, bo mam podobny problem - niestety maleńki salon i maleńka kuchnia wykluczają jakikolwiek stół a nawet klasyczny barek. Zatem wymyśliłam tak: salon kończy się krótszym bokiem narożnika, zaraz za nim postawiona cienka ścianka i od strony kuchni maleńki wypust ( na kubek z herbatą, itp.) a spod niego rozdkładany blat-stolik. Zaznaczyłam na różowo, żeby było wiadomo o co chodzi.

http://images32.fotosik.pl/343/cb181e8a02632c42m.jpg

Ja tez nie kumam o co chodzi ale pokaze swoje połączenie salonu z kuchnia

zdjecie robione z sofy w salonie

http://images30.fotosik.pl/265/6fa930f0d5fba018m.jpg

widze i kuchnie i Tv i odwrotnie z kuchni widxze salon a tv jak podejde do barku z hokerami, jedynym sprzetem przypominajacym o kuchni jest piekarnik w zabudowie, reszta sprzetu po drugiej stronie kuchni

podczepie się pod temat, bo mam podobny problem - niestety maleńki salon i maleńka kuchnia wykluczają jakikolwiek stół a nawet klasyczny barek. Zatem wymyśliłam tak: salon kończy się krótszym bokiem narożnika, zaraz za nim postawiona cienka ścianka i od strony kuchni maleńki wypust ( na kubek z herbatą, itp.) a spod niego rozdkładany blat-stolik. Zaznaczyłam na różowo, żeby było wiadomo o co chodzi.

http://images32.fotosik.pl/343/cb181e8a02632c42m.jpg

może jednak ktoś coś mi doradzi? :(

• 2 months później...

witam wszystkich

mam wielki dylemat jestem na etapie planowania wystroju mojego domu mam otwary salon z kuchnią w części salonu ,1 scina jest z surowej cegły i na niej kominek wbudowany w tą sciane bardzo skromnie to wygląda i o to chodziło na podłodze ma być parkiet przemysłowy teak lakierowny,podoba mi się pomysł na kolor sciany przeciwległej do tej ceglastej w zieleni -odcień powiecmy groszek nic krzyliwego ale czy ten kolor pociągnąć przez całą kuchnie ,czy kuchnie i jadalnie pomalować na inny kolor ale jaki aby wszystko wspólgrało mam mętlik w głowie a kolor mebli w kuchni jaki ?podobno przy otwartym slaonie z kuchnią meble w tych pomieszczeniu powinny w nim pasować do siebie ,a mi się podoba czerwona kuchnia a wypoczynek w salonie fioletowy lub brąz p.s fiolet pasowałby do zielonej sciany

POMOŻCIE!!!!!!!

ojej, jak przeczytalam o wszystkich tych barwach, to tez mam metlik w glowie. :lol:

powiem tak - urzadzajac wnetrze powinno sie patrzec na kolory tak jak przy komponowaniu stroju. to takie "ubieranie" mieszkania.

zadaj sama sobie pytanie, czy zaloazylabys na siebie na raz wszystkie te kolory?

ja na twoim miejscu poczekalabym z malowaniem scian, az teak bedzie lezal i wtedy zrobilabym zdjecia ze sciana z cegly i w programie graficznym zrobilabym sobie wizualizacje z roznymi kolorami. moze sie tez okazac ze biel bedzie najpiekniej kontrastowac z tymi kolorami i wystarczy zostawic sniezno biale sciany.

co do mebli kuchennych - rzeczywiscie powinny pasowac do mebli salonowych - jesli sa drewniane, lub bardzo mocno z nimi kontrastowac. dobrym wyjsciem jest zastosowanie mebli lakierowanych w kolorze, jesli w salonie jest drewniany komplet - wtedy nie konkuruja ze soba...

generalnie dobrze podjac decyzje odnosnie kuchni jak juz wiadomo jakie meble w salonie.

prosze bardzo, polecam sie. jesli wkleisz zdjecia scian z kominkiem to chetnie sprobuje ci porobic jakies obrazki z roznymi kolorami. ale najlepiej, jak juz bedzie podloga.

czy lakier rozwazalas na ten teak matowy? wydaje mi sie ze wiele osob rozpatruje tylko lakier blyszczacy albo olej. a lakiery matowe nie dosc ze sa mniej podatne na widoczne rysy, to jeszcze takie bardziej naturalne w dotyku "gola stopa" :D

kolor wypoczynku to akurat moze byc nietypowy. kanapy z racji swojej miekkosci i niskiej bryly nawet w zwariowanych kolorach komponuja sie z wnetrzem dobrze. majac przed soba fioletowa sciane i fioletowa kanape - zawsze kanapa jest mniej dominujaca w odbiorze.

jakie planujesz meble w salonie? do tego teaku trzeba by rozwaznie wybrac odcien drewna, zeby sie nie gryzlo.

lakier raczej matowy, a co do mebli w salonie to tylko wypoczynek + ława niska i może jak ja to nazywam ,,jamnik,, pod telefizor taka komoda niska i długa bo telewizor na ścianie tej ceglastej ,dziękuje za propozycje pomocy jak zrobie zdjęcie to odezwe się ale to jeszcze troche czasu dopiero robimy tynki wewnętrzne no ale planowanie wystroju trzeba zacząć wcześniej

Ściana z cegły jak rozumiem już jest - i jak rozumiem w kolorze ceglastym :wink: Wydaje mi się z Twojej wypowiedzi, że ze wszystkich kolorów planowanych, najbardziej jesteś przywiązana do czerwieni kuchennej (piękne są takie kuchnie - nawet ta z Ikei bardzo mi się podoba i powiem szczerze że byłam zdziwiona jak pierwszy raz ją macałam :wink: i okazało się że bardzo mało widać palce na tym błyszczącym lakierze o dziwo :o :D ).

Myślę zatem, że jeśli się zdecydujesz na te dwa kolory: ceglasty i czerwony, to dopasowanie reszty w tej tonacji + jakieś kremy, bo wszystko czerwono-pomarańczowe być raczej nie może, to powinno być bardzo ładnie i gustownie. I moim zdaniem najbardziej bezproblemowy, czyli brązowy skórzany wypoczynek będzie tu bardzo pasował... Podoba mi się ta koncepcja :D

Ale z wprowadzania kolejnych silnych kolorów, jak groszek, bym zrezygnowała... Ale to ja :)

• 5 weeks później...

Jak w temacie

Macie może zdjecia swoich salonów połaczonych z kuchnią??

Jak i czym je "oddzielacie" - w senscie kawałek ścianki gipsowej z 1 strony, blat z barkiem ?? drzwi przesuwane?? Jakie dajecie meble zeby nie było za bardzo widac z salonu "rozgardiaszu " kuchennego np. w czasie gotowania??

U nas tta czesc ma być w prostokącie.