Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika GRANAT-Claudii&Criss

Claudii

Recommended Posts

Gratuluję!!!:) Zameldowania!!!:)

Powiedz, starczyło Wam kredytu na ten Granacik! Jesteśmy przed trudnym wyborem BRAĆ / NIE BRAĆ i powiem Ci że strasznie się tego boję , przelecieliśmy wszystkie banki i mamy do wybory EURO z ratą ok 1450,- albo PLN ok 1650,- jeśli oczywiście dostaniemy tyle ile chcemy i nie powiedzą że to za mało bo i tak może być . Są to najniższe raty jakie nam zaproponowali! Bez kredytu możemy się budować 5, a może nawet 10 lat , a nie mamy na to czasu! Nie wytrzymam dłużej na 12 m2. Tylko z takim kredytem... to też nie bedzie za wesoło. A gdzie reszta oplat... a gdzie miejsce na drugie dziecko, bo i o tym trzeba pomyśleć, latka lecą. Co robić ! :bash:

• Odpowiedzi 367
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ewa , nam nie starczyło kredytu ale to zależy ile go chcesz nabrać.Sprzedaliśmy mieszkanie i jeszcze mało.Domek udało nam się wyposażyć prawie na gotowo.Brakło kasy na górną łazienkę, zrobienie pomieszczenia nad garażem = gładzie,malowanie i garderoba,wypłytkowanie i pomalowanie piwnic,cokół w około domu z klinkiery+schody i taras,pomalowanie i zamontowanie podbitki,kostka,ogrodzenie . Bez tego da się żyć.Reszta powoli własnymi siłami i środkami.

Niestety tutaj musisz zagrać va bank, albo idziesz na całość albo się dręczysz.

Życie pisze swoje scenariusze ... mąż dostał wypowiedzenie z pracy , nic prostszego tylko się załamać i ryczeć... szybko znalazł nową pracę :)i tu się sprawdza powiedzenie "co nas nie zabije to nas wzmocni" .Teraz patrzę na to inaczej , strata pracy to nie koniec świata gorsza jest choroba albo ... śmierć.

Nasza rata nie jest katastroficzna ,niektórzy tyle płacą czynszu. Musisz policzyć Wasze dochody minus rata i to co zostanie czy starczy do gara i do kawy czy tylko do gara.Musisz mieć zapewnioną swobodną spłatę raty ,żeby się przy tym nie zarzynać , żeby starczyło na podstawy.

Nam jeszcze tyle brakuje ,będzie wolno szło ale jak już skończymy to będzie luzik , nie będę już ładować w dom , zostanie na szmatki :popcorn:

P.S nie bierz mnie cholera za przykład , jestem nienormalna i ciągle patrzę na świat przez różowe okulary , ciężko jest mnie złamać i załamać i być może tylko przez te bryle zbudowałam dom :lol: nie polecam jednak takiego sposobu innym....

Edytowane przez Claudii

Witam i od razu gratuluję zameldowania :) A jak sprawa z kuchnią i jej przyozdobieniem? Jakoś nie widzę gdzie chciała byś tą tapetę przykleić, czy na ścianie koło okna? Albo masz już jakiś inny pomysł?

A zdjęcie łazieni przepiękne, mi od razu wpadły w oko umywalki i taka fajna duża wanna, ale na to to już potrzeba dużej łazienki a raczej pokoju kąpielowego.

• 2 weeks później...

Stroiki przepiękne, aż mi się już święta zamarzyły....hmm wiem że do świąt jeszcze trochę czasu ale jak tylko w sklepach pojawiają się bombki, lampki itp to wydaj mi się że to już tuż tuż. Trzeba tylko mieszkanie posprzątać gruntownie i wieszać girlandy i inne ozdoby. Marzę tylko o naszym Granacie i mam nadzieje że w przyszłym roku na święta postawimny sobie dużą żywą choinkę a nie jak co roku w małym mieszkaniu :D W domu to jest dużo różnych zakątków na fajne ozdóbki....

A co z Twoją pustą ścianą w kuchni? Zawisło coś na niej ??

U nas to pierwsze święta więc idę na ca całość i już robię świąteczne zakupy.Zaprosiłam rodziców i teściów na wigilię- muszę się wykazać:stirthepot:

Ozdoby i gadżety świąteczne kupione (bombki,lampki,sople,stroiki itp) , rolety rzymskie specjalnie na tą okazję się szyją.U nas będzie sztuczna choinka taka na 180cm.Wiem ,że to nie to co prawdziwa ale tą żywą trzeba kupić tuż przed świętami i jak dla mnie to już będzie przeterminowana.Poza tym co roku wydawać kasę na żywą ? ... i jeszcze sprzątać sypiące się igły ,to nie dla mnie.

Co do pustej ściany to czekam na paczkę z ów fototapetą.

Witam,

Claudii takie pytanko. Nie mieliście problemów z głębokością wyprowadzenia rury kanalizacyjnej ? Chyba macie piwnicę dość płytko tak ?

Zastanawiam się nad tym problemem bo podobno niektóre bakterie nie lubią "pracować" na głębokości poniżej 1m i tak głęboko trzeba tą oczyszczalnie zakopać. :(

U mnie wypada wyjście pod ława to jest - 1,8m SIC!

Pozdrawiam.

Oglądałem dziennik ale masz tylko 1 zdjęcie POŚ. I zabardzo nic z niego nie da się wywnioskować.

Możliwe że podłączenie masz zrobione ponad ławą.

A jakiej firmy POS i jak się spisuje w "praniu" ?

Mieliście pos w pozwoleniu czy załatwialiście później ?

Jak wyglądają formalności zgłoszeniowe ?

Edytowane przez fenix2

POŚ jest wkopane na tyle ,że widać tylko otwór rewizyjny,będziemy jeszcze nadsypywać ziemią.

Sprawuje się jak na razie ok.Kupiłam w Castoramie- Family.

W pozwoleniu było szambo , zmieniliśmy podczas budowy na POŚ.W WZ musisz mieć wyraźnie napisane ,że dopuszcza się szambo lub POŚ.Wypełniasz wniosek,dołączasz dokumentację techniczną -taką książeczkę ,którą dostajesz podczas zakupu,mapkę zagospodarowania zrobioną przez architekta oraz WZ .

Co mają ławy z tym wspólnego , przecież oczyszczalnię montujesz w odległości chyba 2m od domu, a jeżeli chodzi ci o rurę wyprowadzoną z budynku do POŚ to nie była głęboko wkopywana , na pewno nie pod ławami .

Edytowane przez Claudii

Cześć :) chciałam pytać jak tam nowa ozdoba do kuchni, oglądam dziennik a tam jakie moje zdziwienie, "kawa" już jest :)..... i to jak olbrzymia ! Aż by się chciało ją zmielić i wypić. Fajnie wygląda na fotce, no może teraz trochę okno wydaje się być małe, a jak to w rzeczywistości jest??

Mam pytanie jak widzisz kuchnię i salon gdyby ściana tam gdzie masz barek była aż do samej góry zamiast tego barku? Czy salon nie będzie wydawał się mniejszy? Myślimy o takim zabudowaniu ale nie wiemy czy to nie pomniejszy optycznie całości?

Cześć , chyba takie złudzenie na foto z tym oknem ...uwielbiam kawę :)

Co do ścianki , to mnie osobiście nie bardzo takie rozwiązanie. Ale jeśli chcesz zamknąć kuchnię , to wiadomo robisz wg swojej wygody.Myślę ,że jak postawisz tam taką cienką

cieńszą od mojego barku to będzie ok , może i nawet trochę miejsca się zluzuje, a może szklaną ? albo ażurkową coś w rodzaju altany,można by na niej kwiaty w doniczkach zawiesić i byłaby ściana kwiatowa ,jak lubisz oczywiście. Mam jeszcze pomysł aby tą ściankę ubrać w fototapetę i będzie fajny kącik na jadalnię :yes:

Bo wiesz salon jest mały i nie ma miejsca na kwiaty i trochę trąci pustynią.... tzn mam jeszcze pokaźne parapety i chyba tam przemycę zieleń.

mieszka się rewelka :wave:, wciąż czuję się jak na wczasach ,,, cholera chyba zostanę niewyspaną alkoholiczką.....masz pojęcie jak smakuje winko przy kominku , do tego dobry horror na dvd i tak co pt.i soboty do drugiej w nocy... więc jesienne długie wieczory bardzo mi służą

brakuje mi jeszcze górnej łazienki a zwłaszcza rano jak trzech chłopów wstaje i załatwia swoje potrzeby :mad:

Claudio może jeszcze pamiętasz ile was kosztowała jedna zmiana, którą naniósł architekt na projekt? I czy zmiana schodów z drewnianych na betonowe to też zmiana którą trzeba nanieść na projekt? Jesteśmy na etapie szukania osoby która nam to zrobi. Aaaa i się pochwalimy że od wczoraj jesteśmy prawnymi właścicielami działki :) Zamiana i odwrócenie działek trwała w urzędach prawie dwa lata ale się udało--- nareszcie :D