EWA 28 29.10.2010 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Gratuluję!!! Zameldowania!!! Powiedz, starczyło Wam kredytu na ten Granacik! Jesteśmy przed trudnym wyborem BRAĆ / NIE BRAĆ i powiem Ci że strasznie się tego boję , przelecieliśmy wszystkie banki i mamy do wybory EURO z ratą ok 1450,- albo PLN ok 1650,- jeśli oczywiście dostaniemy tyle ile chcemy i nie powiedzą że to za mało bo i tak może być . Są to najniższe raty jakie nam zaproponowali! Bez kredytu możemy się budować 5, a może nawet 10 lat , a nie mamy na to czasu! Nie wytrzymam dłużej na 12 m2. Tylko z takim kredytem... to też nie bedzie za wesoło. A gdzie reszta oplat... a gdzie miejsce na drugie dziecko, bo i o tym trzeba pomyśleć, latka lecą. Co robić ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 29.10.2010 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 (edytowane) Ewa , nam nie starczyło kredytu ale to zależy ile go chcesz nabrać.Sprzedaliśmy mieszkanie i jeszcze mało.Domek udało nam się wyposażyć prawie na gotowo.Brakło kasy na górną łazienkę, zrobienie pomieszczenia nad garażem = gładzie,malowanie i garderoba,wypłytkowanie i pomalowanie piwnic,cokół w około domu z klinkiery+schody i taras,pomalowanie i zamontowanie podbitki,kostka,ogrodzenie . Bez tego da się żyć.Reszta powoli własnymi siłami i środkami. Niestety tutaj musisz zagrać va bank, albo idziesz na całość albo się dręczysz. Życie pisze swoje scenariusze ... mąż dostał wypowiedzenie z pracy , nic prostszego tylko się załamać i ryczeć... szybko znalazł nową pracę :)i tu się sprawdza powiedzenie "co nas nie zabije to nas wzmocni" .Teraz patrzę na to inaczej , strata pracy to nie koniec świata gorsza jest choroba albo ... śmierć. Nasza rata nie jest katastroficzna ,niektórzy tyle płacą czynszu. Musisz policzyć Wasze dochody minus rata i to co zostanie czy starczy do gara i do kawy czy tylko do gara.Musisz mieć zapewnioną swobodną spłatę raty ,żeby się przy tym nie zarzynać , żeby starczyło na podstawy. Nam jeszcze tyle brakuje ,będzie wolno szło ale jak już skończymy to będzie luzik , nie będę już ładować w dom , zostanie na szmatki P.S nie bierz mnie cholera za przykład , jestem nienormalna i ciągle patrzę na świat przez różowe okulary , ciężko jest mnie złamać i załamać i być może tylko przez te bryle zbudowałam dom nie polecam jednak takiego sposobu innym.... Edytowane 29 Października 2010 przez Claudii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Clea 30.10.2010 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 Witam i od razu gratuluję zameldowania A jak sprawa z kuchnią i jej przyozdobieniem? Jakoś nie widzę gdzie chciała byś tą tapetę przykleić, czy na ścianie koło okna? Albo masz już jakiś inny pomysł? A zdjęcie łazieni przepiękne, mi od razu wpadły w oko umywalki i taka fajna duża wanna, ale na to to już potrzeba dużej łazienki a raczej pokoju kąpielowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 30.10.2010 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 Tak na tej ścianie koło okna po prawej str.No ta wanna to marzenie .. mnie głównie chodzi o kolekcję płytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Clea 11.11.2010 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Stroiki przepiękne, aż mi się już święta zamarzyły....hmm wiem że do świąt jeszcze trochę czasu ale jak tylko w sklepach pojawiają się bombki, lampki itp to wydaj mi się że to już tuż tuż. Trzeba tylko mieszkanie posprzątać gruntownie i wieszać girlandy i inne ozdoby. Marzę tylko o naszym Granacie i mam nadzieje że w przyszłym roku na święta postawimny sobie dużą żywą choinkę a nie jak co roku w małym mieszkaniu W domu to jest dużo różnych zakątków na fajne ozdóbki.... A co z Twoją pustą ścianą w kuchni? Zawisło coś na niej ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 11.11.2010 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 U nas to pierwsze święta więc idę na ca całość i już robię świąteczne zakupy.Zaprosiłam rodziców i teściów na wigilię- muszę się wykazać Ozdoby i gadżety świąteczne kupione (bombki,lampki,sople,stroiki itp) , rolety rzymskie specjalnie na tą okazję się szyją.U nas będzie sztuczna choinka taka na 180cm.Wiem ,że to nie to co prawdziwa ale tą żywą trzeba kupić tuż przed świętami i jak dla mnie to już będzie przeterminowana.Poza tym co roku wydawać kasę na żywą ? ... i jeszcze sprzątać sypiące się igły ,to nie dla mnie. Co do pustej ściany to czekam na paczkę z ów fototapetą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 11.11.2010 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Witam, Claudii takie pytanko. Nie mieliście problemów z głębokością wyprowadzenia rury kanalizacyjnej ? Chyba macie piwnicę dość płytko tak ? Zastanawiam się nad tym problemem bo podobno niektóre bakterie nie lubią "pracować" na głębokości poniżej 1m i tak głęboko trzeba tą oczyszczalnie zakopać. U mnie wypada wyjście pod ława to jest - 1,8m SIC! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 11.11.2010 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 kurcze , nie wiem ... kanalizację robił nam dobry fachowiec więc nie byłam zainteresowana tematemoczyszczalnię też robiła firma ... ale wiem ,że nie mam nic kopane pod ławązerknij do dziennika , tam mam foty kanalizacji i POŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 12.11.2010 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 (edytowane) Oglądałem dziennik ale masz tylko 1 zdjęcie POŚ. I zabardzo nic z niego nie da się wywnioskować.Możliwe że podłączenie masz zrobione ponad ławą.A jakiej firmy POS i jak się spisuje w "praniu" ?Mieliście pos w pozwoleniu czy załatwialiście później ?Jak wyglądają formalności zgłoszeniowe ? Edytowane 12 Listopada 2010 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 12.11.2010 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 (edytowane) POŚ jest wkopane na tyle ,że widać tylko otwór rewizyjny,będziemy jeszcze nadsypywać ziemią.Sprawuje się jak na razie ok.Kupiłam w Castoramie- Family.W pozwoleniu było szambo , zmieniliśmy podczas budowy na POŚ.W WZ musisz mieć wyraźnie napisane ,że dopuszcza się szambo lub POŚ.Wypełniasz wniosek,dołączasz dokumentację techniczną -taką książeczkę ,którą dostajesz podczas zakupu,mapkę zagospodarowania zrobioną przez architekta oraz WZ .Co mają ławy z tym wspólnego , przecież oczyszczalnię montujesz w odległości chyba 2m od domu, a jeżeli chodzi ci o rurę wyprowadzoną z budynku do POŚ to nie była głęboko wkopywana , na pewno nie pod ławami . Edytowane 12 Listopada 2010 przez Claudii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 12.11.2010 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Chodzi o to że wyprowadzenie kanalizacji według projektu jest pod ławami czyli na głębokości 1.8m pod ziemią. Co powoduje że wejście do oczyszczalni musi się znajdować jeszcze głębiej bo spadek musi być. A sam oczyszczalnia wyjdzie bardzo głęboko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 12.11.2010 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 to olej projekt:D ,zrób tak jak ci pasuje np w piwnicy,ważne żeby zachować spady i po problemie. Szczerze mówiąc nie widziałam u kogoś odprowadzenia pod ławą , w bloczku fundamentowym owszem ale nie pod ławą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 13.11.2010 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 W piwnicy ma być pralnia. Umywalka przy C.O. i spust wody z pieca. Więc wszystkie rury były by prawie na wierzchu i problem z zachowaniem spadków. Chyba że 10cm styro i 5 wylewki to może bym zakrył cześć rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Clea 21.11.2010 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Cześć chciałam pytać jak tam nowa ozdoba do kuchni, oglądam dziennik a tam jakie moje zdziwienie, "kawa" już jest ..... i to jak olbrzymia ! Aż by się chciało ją zmielić i wypić. Fajnie wygląda na fotce, no może teraz trochę okno wydaje się być małe, a jak to w rzeczywistości jest?? Mam pytanie jak widzisz kuchnię i salon gdyby ściana tam gdzie masz barek była aż do samej góry zamiast tego barku? Czy salon nie będzie wydawał się mniejszy? Myślimy o takim zabudowaniu ale nie wiemy czy to nie pomniejszy optycznie całości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 21.11.2010 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Cześć , chyba takie złudzenie na foto z tym oknem ...uwielbiam kawę Co do ścianki , to mnie osobiście nie bardzo takie rozwiązanie. Ale jeśli chcesz zamknąć kuchnię , to wiadomo robisz wg swojej wygody.Myślę ,że jak postawisz tam taką cienką cieńszą od mojego barku to będzie ok , może i nawet trochę miejsca się zluzuje, a może szklaną ? albo ażurkową coś w rodzaju altany,można by na niej kwiaty w doniczkach zawiesić i byłaby ściana kwiatowa ,jak lubisz oczywiście. Mam jeszcze pomysł aby tą ściankę ubrać w fototapetę i będzie fajny kącik na jadalnię Bo wiesz salon jest mały i nie ma miejsca na kwiaty i trochę trąci pustynią.... tzn mam jeszcze pokaźne parapety i chyba tam przemycę zieleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 21.11.2010 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Claudi czytałam z początku,że zadowolona z elektryka byłaś swojego.Podaj namiar na niego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 21.11.2010 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 podaję 692-479-013 ej ... po co Ci elektryk, Ty masz już willę wypicowaną no chyba że teraz budujesz domek dla gości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 21.11.2010 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 podaję 692-479-013 ej ... po co Ci elektryk, Ty masz już willę wypicowaną no chyba że teraz budujesz domek dla gości Dzięki Claudii .No ja już elektryka nie potrzebuję....na szczęscie .Kuzynka szuka elektryka wiesz . Jak się mieszka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 21.11.2010 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 mieszka się rewelka , wciąż czuję się jak na wczasach ,,, cholera chyba zostanę niewyspaną alkoholiczką.....masz pojęcie jak smakuje winko przy kominku , do tego dobry horror na dvd i tak co pt.i soboty do drugiej w nocy... więc jesienne długie wieczory bardzo mi służą brakuje mi jeszcze górnej łazienki a zwłaszcza rano jak trzech chłopów wstaje i załatwia swoje potrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Clea 26.11.2010 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Claudio może jeszcze pamiętasz ile was kosztowała jedna zmiana, którą naniósł architekt na projekt? I czy zmiana schodów z drewnianych na betonowe to też zmiana którą trzeba nanieść na projekt? Jesteśmy na etapie szukania osoby która nam to zrobi. Aaaa i się pochwalimy że od wczoraj jesteśmy prawnymi właścicielami działki Zamiana i odwrócenie działek trwała w urzędach prawie dwa lata ale się udało--- nareszcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts