Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika GRANAT-Claudii&Criss

Claudii

Recommended Posts

• Odpowiedzi 367
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Odpowiedź nie jest jednoznaczna.Same ławy fundamentalne (wykopanie,szalowanie ok 1m3 desek,zbrojenie ok 0,5t stali ,zalewanie B20 ław 13m3,izalewanie na gruncie B15 9,0m3, izolacja,wynagrodzenie)kosztowały mnie ok 11tyś-czyli wyjście z ziemi.

Nie wliczam w to bloczków fundamentalnych , które są zarazem moimi piwnicami 11.400 tyś,cementu,wapna ,narzędzi,kabla na prąd,betoniarki,gwoździ itp.Dokładne koszty podam po ukończeniu I etapu czyli wymurowaniu piwnic, ale w sumie coś ok 30tyś,czyli pesymistycznie 5tyś do tyłu , zobaczymy co dalej :wink: Optymistycznie - nie przewiduję już w kolejnych etapach zakupu narzędzi oraz innych dodatkowych materiałów nie związanych bezpośrednio z budową.Tzn bedzie tylko porotherm ,który mam już zakupiony na cały dom 16.200tyś ,dojdzie cement i wapno no i robocizna (system gosp.).Patrząc na wklejony kosztorys tu zapowiadają się oszczędności :lol:

więźba za 620zł impregnowana, z hurtowni mat.bud. PROFI MAXI z Będzina, w ogóle polecam ich ,mają wszystko dużo tańsze niż u konkurencji różnice widać choćby na więżbie, to samo jest z betonem,stropami,porothermem itp.czekam właśnie na wycenę pokrycia dachowego kompletnego (dachówka,akcesoria,okna dach.rynny)z nieba mi spadli :D

• 2 weeks później...

[ z dziennika budowy ]

Witam, mam pytanie, czy robiliście może już tynki wewnętrzne? Właśnie kończę swoje i obliczenia ekipy nie zgadzają się z moimi. Bardzo proszę o kontakt. Pozdrawiam serdecznie! mój adres email - [email protected]

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik60761.htm

Poziom garaż-dom- chodzi Ci o różnicę w poziomie ław ?-ławy wylane są na jednym poziomie nie robiliśmy uskoku pod garaż.

Piwnice kopaliśmy bardzo płytko max 90cm,ponieważ głębiej pokazywała się woda.Teren jest nierówny i będziemy nadsypywać ziemią do wysokości pomalowania dysperbitem czyli wyrównania się z drogą dojazdową. Czyli u nas zamiast kopania jest nadsypywanie.Szczerze mówiąc sama nie wiem jak to będzie ale nie przejmuję się tym,murarz wie co robi :lol:

Co do stropu i stanu "O" wg mojego kosztorysu stropy nie są zaliczone do stanu "O" ich wycenę podam w późniejszym etapie tak jak pokazują szczeble kosztorysu.

Stan "0" garażu i domu są na różnych poziomach.Podłoga garażu zaczyna się niżej niż podłoga z parteru.Przez te piwnice i w związku z płytkim kopaniem ław trochę "zboczyliśmy "z toru. Będzie trochę kombinowania ze schodami między przejściem z pom.gosp.do garażu. Aby wyjść na prostą zgodnie z projektem , musimy strop nad garażem podnieść o różnicę międzie poziomami parteru z podłogą garażu. Garaż będzie wyższy (tym nadrobimy starcone głębokości w związku z płytkim kopaniem ław) a wszystko pozostale wróci do oryginału.Przejście na poddaszu z łazienki na stryszek będzie już zgodne z projektem,dachy garażu i domu również.Do garażu będzie podjazd o nachyleniu zależnym od ilości nadsypania terenu.Jako ,że pierwsi jesteśmy na działce to nadsypiemy sobie ziemi na tyle aby architektura domu nie została zniekształcona i wszystko by wyglądało tak jak na obrazku w katalogu 8) Zostaje jeszcze rozgryzienie schodów wejściowych i tarasowych ,no bo w projekcie są tylko 2 a nam ich wyjdzie więcej ale o tym napiszę w późniejszym etapie ...

Nie wiem czy jasno wszystko napisałam , murarz mi to wytłumaczył ale ciężko mi to włazi do łba, nie czuję zbyt tematu,jak zobaczę to poczuję hahaha

• 3 weeks później...