Klesia 16.04.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 cześć I jak? zaczęliście już prace? robisz zdjęcia? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 23.04.2009 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Tak zaczęliśmy od 20.04.09 , piszę dopiero teraz, bo jestem w szoku... nie wierzę ,że to mój domek sie buduje , moje marzenia....Mam tydzień urlopu na rozkręcenie interesu , pomagam na budowie jak się da a pod wieczór padam z nóg ale jestem happy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nppn 05.05.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 hejka mam takie pytanie...ile daliście za fundamenty?? czy zmieściłaś się w zamierzonym budżecie czy go przekroczyłaś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 05.05.2009 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Odpowiedź nie jest jednoznaczna.Same ławy fundamentalne (wykopanie,szalowanie ok 1m3 desek,zbrojenie ok 0,5t stali ,zalewanie B20 ław 13m3,izalewanie na gruncie B15 9,0m3, izolacja,wynagrodzenie)kosztowały mnie ok 11tyś-czyli wyjście z ziemi. Nie wliczam w to bloczków fundamentalnych , które są zarazem moimi piwnicami 11.400 tyś,cementu,wapna ,narzędzi,kabla na prąd,betoniarki,gwoździ itp.Dokładne koszty podam po ukończeniu I etapu czyli wymurowaniu piwnic, ale w sumie coś ok 30tyś,czyli pesymistycznie 5tyś do tyłu , zobaczymy co dalej Optymistycznie - nie przewiduję już w kolejnych etapach zakupu narzędzi oraz innych dodatkowych materiałów nie związanych bezpośrednio z budową.Tzn bedzie tylko porotherm ,który mam już zakupiony na cały dom 16.200tyś ,dojdzie cement i wapno no i robocizna (system gosp.).Patrząc na wklejony kosztorys tu zapowiadają się oszczędności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek57 05.05.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Czyli stan zero 30tys? Ile z tego to koszt samej piwnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek57 05.05.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Robiliscie jakies wzmocnienia na szkody górnicze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 06.05.2009 05:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Piwnice są w toku nie umiem dokładnie wycenić. Bloczki jak wcześniej pisałam 11.400+cement,wapno+ wynagrodzenie,dokładnie podam po skończonym etapie.Nie mamy szkód górniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klesia 06.05.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Nic tylko podziwiać i pogratulować szybkiej pracy Oby tak zostało do końca! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 07.05.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Witam i również gratuluję szybkich postępów na budowie . A jeśli można wiedzieć gdzie ta tania więźba za 640zł?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 07.05.2009 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 więźba za 620zł impregnowana, z hurtowni mat.bud. PROFI MAXI z Będzina, w ogóle polecam ich ,mają wszystko dużo tańsze niż u konkurencji różnice widać choćby na więżbie, to samo jest z betonem,stropami,porothermem itp.czekam właśnie na wycenę pokrycia dachowego kompletnego (dachówka,akcesoria,okna dach.rynny)z nieba mi spadli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 07.05.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Dzięki wielkie ,też ich zaatakuję,potrzebny mi strop i dachówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 20.05.2009 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 [ z dziennika budowy ] Witam, mam pytanie, czy robiliście może już tynki wewnętrzne? Właśnie kończę swoje i obliczenia ekipy nie zgadzają się z moimi. Bardzo proszę o kontakt. Pozdrawiam serdecznie! mój adres email - [email protected] http://forum.muratordom.pl/uzytkownik60761.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek57 26.05.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Witam.Widze postepy w budowie:).Mam pytanka?Jak macie rozwiazany "poziom" garaz - dom? Na ile wkopaliscie piwnice w ziemie?Przez piwnice podloga z garazu wam sie podniosla? Jaki macie pomysl na wjazd do garazu?Co do kosztow to do stanu "0" to brakuje wam jeszcze stropu nad piwnicami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 26.05.2009 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Poziom garaż-dom- chodzi Ci o różnicę w poziomie ław ?-ławy wylane są na jednym poziomie nie robiliśmy uskoku pod garaż. Piwnice kopaliśmy bardzo płytko max 90cm,ponieważ głębiej pokazywała się woda.Teren jest nierówny i będziemy nadsypywać ziemią do wysokości pomalowania dysperbitem czyli wyrównania się z drogą dojazdową. Czyli u nas zamiast kopania jest nadsypywanie.Szczerze mówiąc sama nie wiem jak to będzie ale nie przejmuję się tym,murarz wie co robi Co do stropu i stanu "O" wg mojego kosztorysu stropy nie są zaliczone do stanu "O" ich wycenę podam w późniejszym etapie tak jak pokazują szczeble kosztorysu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek57 26.05.2009 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Stan 0 garazu i domu bedziecie miec na tym samym poziomie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 26.05.2009 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Stan "0" garażu i domu są na różnych poziomach.Podłoga garażu zaczyna się niżej niż podłoga z parteru.Przez te piwnice i w związku z płytkim kopaniem ław trochę "zboczyliśmy "z toru. Będzie trochę kombinowania ze schodami między przejściem z pom.gosp.do garażu. Aby wyjść na prostą zgodnie z projektem , musimy strop nad garażem podnieść o różnicę międzie poziomami parteru z podłogą garażu. Garaż będzie wyższy (tym nadrobimy starcone głębokości w związku z płytkim kopaniem ław) a wszystko pozostale wróci do oryginału.Przejście na poddaszu z łazienki na stryszek będzie już zgodne z projektem,dachy garażu i domu również.Do garażu będzie podjazd o nachyleniu zależnym od ilości nadsypania terenu.Jako ,że pierwsi jesteśmy na działce to nadsypiemy sobie ziemi na tyle aby architektura domu nie została zniekształcona i wszystko by wyglądało tak jak na obrazku w katalogu Zostaje jeszcze rozgryzienie schodów wejściowych i tarasowych ,no bo w projekcie są tylko 2 a nam ich wyjdzie więcej ale o tym napiszę w późniejszym etapie ... Nie wiem czy jasno wszystko napisałam , murarz mi to wytłumaczył ale ciężko mi to włazi do łba, nie czuję zbyt tematu,jak zobaczę to poczuję hahaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek57 27.05.2009 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Niezle zamieszanie:). Jak sie w koncu zdecydujemy na piwnicy to wy juz bedziecie miec stan surowy gotowy . Bedziemy widzili wtedy efekty:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi8013 17.06.2009 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Witam,My również budujemy Granacika,i zamierzamy zmieścić się w tej kwocie co Ty!Będę kibicować i mam nadzieję,że uda nam się bez większych szaleństw!Pozdrawiam i czekam na kolejne zdjęcia,jesteście od nas o krok do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 21.06.2009 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 adiqq -mała korekta co do garażu, mamy 2-stanowiskowy z tym ,że pod jednym stanowiskiem jest kanał ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek57 26.06.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Bedziecie miec dwie bramy garazowe? My chyba tak chcemy. Co do piwnic to powoli wymiekam z tego pomyslu. Chyba raczej poszerze domek, zrownamy tyl garazu z domem i wtedy bedzie troche wiecej miesca na koltownie no i znajdzie sie miesce z tylu garazu na rowerki. Duzo problemow w tymi piwnicami:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts