piotrek57 26.06.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Wezniemy chyba troche pomyslow z Granata i troche z projektu W-27-12d, ale to jeszcze nic nie wiedomo. Narazie dalej czekamy na dzialeczke. Formalnosci strasznie dlugo trwaja. Jeszcze decycja panstwowej agencji rolnej i dzialka bedzie nasza:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 27.06.2009 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 będziemy mieć jedną bramę garażową 5000x2250 , dwie to za drogi interes. Nasz garaż będzie bardzo wysoki 3,75m .Co do piwnic to jak ich nie zrobisz to będziesz musiał zasypać a to też kosztuje.Powoli w myślach wyposażam piwnice,upatrzylam sobie saunę Niby dłużej trwa budowanie (system gosp.) ale potem masz luksus-kotłownia-magazynek,imprezownia,jest gdzie zawiesic odkurzacz centralny,zamontować rekuperato.Powoli zaczynam kochac ten dom i te piwnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek57 29.06.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 U nas teren tez jest piaszczysty wiec zasypywanie nie bedzie zbyt kosztowne, ale jak skonczycie stan surowy to mila checia zobaczymy wasz efekt i wtedy zdecydujemy. Widzialem ze bedziecie miec rekuperator. Robiliscie wycene i le bedzie was kosztowala wentylacja mechaniczna? Robicie tez gruntowy wymiennik ciepla? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 29.06.2009 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 sam rekuperator bez GWC ( bo to już za drogo) niecałe 15tyśbrutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamarsz 01.07.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Witam Prześledziłam Wasz dziennik i z niecierpliwością czekam na kolejne wpisy i zdjęcia . Jesteśmy na podobnym etapie budowy i też mamy piwnice. Życzę powodzenia i pozdrawiam DOM KASI I MARIUSZA http://forum.muratordom.pl/post3447251.htm#3447251 KOMENTARZE DO DOMKU KASI I MARIUSZA http://forum.muratordom.pl/post3450437.htm#3450437 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 04.07.2009 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 Rekuperator MISTRAL z firmy GLOBALTECH, są najtańsi.Widziałam ich wystawę na targach budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 11.07.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 ... Nie wliczam w to bloczków fundamentalnych , które są zarazem moimi piwnicami 11.400 tyś,cementu,wapna ,narzędzi,kabla na prąd,betoniarki,gwoździ itp.... Piękny projekt też się nad nim zastanawialiśmy niestety nie ma piwnicy w oryginale. A wolę projekt z piwnicą oryginalnie zaprojektowaną. Jeżeli można wiedzieć jaki kosz doprojektowania piwnicy ? Piwnica imponująca. Bloczki układane na 38cm grubości 12cm taką szerokość zaprojektował architekt adaptujący projekt ??? Ile bloczków (sztuk) wam wyszło na całą piwnicę ? Przy tej szerokości to chyba sporo. A jaka wysokości piwnic ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 11.07.2009 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 My też woleliśmy projekt z piwnicą ,ale takich projektów jest bardzo mało.Szukałam z 3 m-ce ale nigdy nie znalazłam projektu co by pasował pod każdym względem.Jak już była piwnica to domek nie zmieścił by się na działce,nie taki rozkład pokoi ,a to dach nam nie odpowiadał itp więc dałam spokój z oryginalnie podpiwniczonym. Nie wiem ile samo doprojektowanie,bo za wszystko czyli zmiany,podpiwniczenie,adaptacja zapłaciłam 1500zł. Układanie bloczków na 38 zaproponował mi murarz , mur jest solidniejszy i cieplejszy.Kształt i wielkość piwnic -tak jak lecą ławy.Na piwnice poszło 3400 bloczków.Wysokość 2,2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 11.07.2009 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 Dokładnie projektów jest bardzo mało a część odpada ponieważ nie pasują znów inne rzeczy. Niestety u nas za samo „dorysowanie” piwnic krzyczą sobie od 1500 w górę + adaptacja. Znajomy murarz też radzi na 38cm. Ale czy to nie jest ładowanie się w koszty bez potrzeby jak 25 wytrzyma? Czyli w projekcie było 25cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 11.07.2009 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 nie ma az tak wielkiej różnicy w ilościach bloczków na 25 a 38.W hurtowni mi to przeliczali, ale nawet się nie zastanawiałam i od razu zadecydowałam ,że 38. Jest na muratorze taki projekt PLUSZCZ wariant I,(podobny do Granata)który jest prawie idealny jak dla mnie,jedynie bramę garażową trzeba by z boku przenieść na front. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 13.07.2009 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 nie ma az tak wielkiej różnicy w ilościach bloczków na 25 a 38.W hurtowni mi to przeliczali, ale nawet się nie zastanawiałam i od razu zadecydowałam ,że 38. Jest na muratorze taki projekt PLUSZCZ wariant I,(podobny do Granata)który jest prawie idealny jak dla mnie,jedynie bramę garażową trzeba by z boku przenieść na front. Przy 38cm wychodzi 29,5 bloczka/m2 a przy 25cm wychodzi 19,7 m2. Czyli macie około 115 m2 ścian piwnic. Przy grubości 25 cm wyszło by 2270 szt. Przy cenie bloczka 3,35zł/szt. 7640 zł czyli 4tyś drożej wyszło przy grubości 38cm. + większe koszty zaprawy murarskiej. Nam spodobała się projekt DP Jaworki 9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 13.07.2009 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 No pięknie to wyliczyłeś :)Ja kupowałam bloczki po 3zł, teraz to już nie pamiętam jaka wyszła różnica w kwocie i chyba nie zwróciłam na to uwagi ,bo od razu zadecydowałam ,że budujemy na 38. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi8013 29.07.2009 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Mam pytanie:jakie bedziecie mieli ogrzewanie i co wkładaliście w związku z tym do środka kominów?My również zaczynamy murować kominy i każdy mówi co innego,jedni,że kwasówka drudzy,że nie ma takiej potrzeby.Jak jest u was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 29.07.2009 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Mam pytanie:jakie bedziecie mieli ogrzewanie i co wkładaliście w związku z tym do środka kominów?My również zaczynamy murować kominy i każdy mówi co innego,jedni,że kwasówka drudzy,że nie ma takiej potrzeby.Jak jest u was? TO zależy czym będziesz ogrzewać.! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 29.07.2009 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Nic nie wkładamy do kominów mamy tradycyjne kominy wymurowane ze starej poczciwej cegły A ogrzewać będziemy eko-groszkiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi8013 29.07.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 No właśnie zapytałam,czym będzie Claudii ogrzewać i w związku z tym co w kominie.Nam powiedział dzisiaj kominiarz,że w każdy komin tj do pieca,do gazu i do kominka musi byc kwasówka,ale nie wszyscy to stosują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikela 04.08.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Witaj, Gratuluje postępu prac i optymizmu w planowaniu kosztów Ponieważ tez budujemy dom z piwnicą mam pytanie ile i jakich warstw ma podłoga piwnicy na gruncie. My mamy wysoko wody gruntowe i w tej chwili mamy od dołu : kliniec, piasek, folia, i chydy beton, ale kierownik stwierdził że aby sie zabespieczyc przed ewentualnym podtapianiem piwnicy mamy zrobić jeszcze na ten chudy beton pape, styropian, folie ( nie wiem czy w takiej kolejności) i jeszcze raz beton wtedy bedzie pewniejsze ale sa to dodatkowe koszty i nie wiem czy warto ? Co o tym myslisz i jak Wy to planujecie ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 04.08.2009 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Ja mam tak : ubity piasek, beton B15 i na razie to wszystko jeśli chodzi o podłogę w piwnicy.W późniejszym czasie (jak będę robić wykończenia w środku) będzie tak jak w projekcie czyli na to jeszcze papa,styropian chyba 5cm to już później zależy od wysokości,jak mi drzwi spasują i na to wylewka a na wylewkę kafelki. Mamy wysoki poziom wód ale ławy mamy nad lustrem wody,teren piaszczysty.Po ostatnich ulewach mamy suchuteńko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 04.08.2009 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Witaj, Gratuluje postępu prac i optymizmu w planowaniu kosztów Ponieważ tez budujemy dom z piwnicą mam pytanie ile i jakich warstw ma podłoga piwnicy na gruncie. My mamy wysoko wody gruntowe i w tej chwili mamy od dołu : kliniec, piasek, folia, i chydy beton, ale kierownik stwierdził że aby sie zabespieczyc przed ewentualnym podtapianiem piwnicy mamy zrobić jeszcze na ten chudy beton pape, styropian, folie ( nie wiem czy w takiej kolejności) i jeszcze raz beton wtedy bedzie pewniejsze ale sa to dodatkowe koszty i nie wiem czy warto ? Co o tym myslisz i jak Wy to planujecie ? Pozdrawiam kliniec to jakieś kamienie ?? Tak koniecznie musisz dać papę termo. połączona z izolacją poziomą na ławie fundamentowej. Styro możesz dać jeżeli piwnica będzie ogrzewana. Styro nie ochroni przed wodą. Jeżeli masz wysoki poziom wód gruntowych to możliwe że musisz zastosować izolacje przeciw-wodną i dodatkowo drenaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikela 04.08.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 dziekuję kliniec to kamień taki zółty, drenaż będziemy mieli opaskowy i izolację pionową czyli dysperbit, styropian i folia kubełkowa, ale tak sobie mysle i wydaje mi sie ze oni pod mury na ławie dali mi folie a nie pape to jak to teraz połączą (kurcze nie jestem pewna ale wygladało jak folia). Claudii będe sledziła Wasze poczynania bo jestem krok za wami ( taki większy krok) Dodam, że buduję się koło Pszczyny Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts