Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Marzyciel?

Gość Muflon

Recommended Posts

Dla ciekawych - Fallingwater house proj. Franka Lloyda Wrighta

http://www.wam.umd.edu/~stwright/frank-lloyd-wright/fallingwater-pictures/fallingwater-1.jpg

a tak a propos ładnych rozwiązań tarasów na filarach w modernistycznym stylu polecam wylansowane przez Richarda Neutrę spider legs:

http://www.mission66.com/petr/images/petr03a.jpg

to dziś klasyka powojennego modernizmu za kałużą...

Gość Muflon
Dzieki chlopaki z te zdjecia. Mamy w tym momencie chyba najbardziej ilustrowana pogawedke. 200 tys.daje moj tatus, drugie tyle wydebie od tescia :p . Razem do kupy cos sie wykombinuje. Jeszcze raz dzieki. Nie sadzilem, ze temat wzbudzi takie zainteresowanie.

Gość Muflon

Przeciez nie skarzylem sie na brak pieniazkow. Pytalem tylko, czy da sie wybudowac dom jaki mi sie marzy. Po co mam studiowac Budownictwo - liczyc calki, rozniczki, meczyc sie z wytrzymaloscia materiałów, mechaniką i dynamiką konstrukcji. Po co zapamietywac wspolczynniki dyfuzji pary wodnej, dla poszczegolnych materialow. Zaprzatac sobie glowe zelbetem - As1 i As2, sily sprezające, zbrojenie podluzne i poprzeczne, gorne i dolne, jakies prety odgiete? Po co ustalac kappy dolne i gorne zamocowania slupa, okreslac smuklosci elementów i klasy przekroju?

Niech lepsi ode mnie sie tym zajmą. Nie wszyscy musimy być budowlancami! Ale conieco wiedziec trzeba!

To, ze pracuje w rodzinnej firmie nie znaczy, ze jestem gorszy. Po prostu los powiedzial mi Dzien Dobry! Dzieki za uwagi i poswiecenie.

" Po co mam studiowac Budownictwo - liczyc calki, rozniczki, meczyc sie z wytrzymaloscia materiałów, mechaniką i dynamiką konstrukcji. Po co zapamietywac wspolczynniki dyfuzji pary wodnej, dla poszczegolnych materialow. Zaprzatac sobie glowe zelbetem - As1 i As2, sily sprezające, zbrojenie podluzne i poprzeczne, gorne i dolne, jakies prety odgiete? Po co ustalac kappy dolne i gorne zamocowania slupa, okreslac smuklosci elementów i klasy przekroju?"

Muflon sporo potrafisz powiedzieć o tym, o czy rzekomo nie chcesz mieć pojęcia, jak na "lajkonika" :wink:

A swoją drogą to podobne modernistyczne wille powstawały też w Polsce w dwudziestoleciu międzywojennym- na szczęście część z nich jeszcze istnieje-świetnie zachowana. A takie pseudo-modernistyczne, w sumie w formie podobne, jak wille badylarzy i dygnitarzy partyjnych budowano tez w czasach realnego socjalizmu.