Robak 22.11.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 tydzień temu uruchomiliśmy piec - ekogroszek, do środy działał cały czas, krótka awaria i od czwartku ponownie działa non-stopmamy jednak problem - otóż piec ma cały czas temperaturę ok 60 stopni - raz mniej a raz więcej; ale grzejniki niestety nie są za ciepłe;najpierw uruchimiliśmy podłogówkę - w sumie 130 m kw i ciepło aż miłonastępnie równolegle poszło na grzejniki i tutaj niespodzianka; otóż grzejniki są letniehydraulik poprosił wyłączyć podłogówkę, aby zobaczyć czy ciepło pójdzie na grzejniki - nieco tak, ale wcale nie jest tak miło jak być powinnohydraulik mówi, że woda powinna popracować kilka dni i wtedy zobaczymy tylko, że skoro na podłogówce było ciepło, to dlaczego na grzejnikach ta sama woda nie jest jak być powinnagrzejniki odpowietrzone, kilka razy sprawdzone. ostatnio dziś piec działa, groszek znika, a temperatura na grzejnikach pozostawia wiele do życzenia gdzie szukać usterki? dodam, że ciśnienie jest ok 1,5; w środę ta mała awaria która miała miejsce to wystrzelony zawór bezpieczeństwa; może ktoś z kolegów hydraulików podpowie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 22.11.2008 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 ciepła woda z kotła idzie do wymiennika ciepła - i z tamtąd rura idzie na ogrzewanie podłogowe oraz na grzejniki może w tym rzecz? bo woda do wymiennika ma 60 stopni, a z wymiennika ma mniejszą temperaturę - pewnie 30 - 40 stopni - nie mam jak zmierzyć tej temperatury, ale czuć wyraźną różnicę w temperaturze rury przed wymiennikiem i za nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.11.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Czyli grzejniki pracujea na paramtrach takich jak podłogówka? A są odpwoednio duże ? Tzn dobierna na niską temperaturę zasilania? Inny pomysł, może sa zapowietrzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 22.11.2008 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 majster zanim zakupił grzejniki to coś tam liczyłzapowietrzone na pewno nie - sprawdzane na bieżąco a jaka powinna być wielkość grzejników? jestem w stanie to jakoś sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidex 22.11.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 moze pompa obiegowa nie dziala jak nalezy. Moze byc jeszcze jedno - na grzejnikach mozna rowniez regulowac opory - ale hydraulik powinien o tym wiedziec i pewnie sprawdzil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 22.11.2008 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 lidex - jest coś takiego; przy zaworku małe plastikowe pokrętło od 1 do 7a jak powinno być ustawione? ile czasu powinno trwać nagrzanie się wody na obiegu podłogówka/ grzejniki aby powinno być ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.11.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 gdzie szukać usterki? dodam, że ciśnienie jest ok 1,5; w środę ta mała awaria która miała miejsce to wystrzelony zawór bezpieczeństwa; może ktoś z kolegów hydraulików podpowie??Obawiam się, że bez podania schematu technologicznego Twojej instalacji niewiele będzie Ci mozna pomóc. Jaki masz rozdzielacz do połogówki? Czy do tego samego rozdzielacza są "podpięte" grzejnki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 23.11.2008 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 ponizej 2 zdjęcia, ale nie wiem co to jest czy wymiennik ciepła czy może zawór mieszający; w kazdym razie do tego urzadzenia idzie gorąca rura z pieca; a z tego urzadzenia rura na ogrzewanie podłogowe i grzejniki http://images31.fotosik.pl/406/1068838dbe0d8b3fm.jpghttp://images39.fotosik.pl/33/5288d0f58b9c4964m.jpg może teraz coś podpowiecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 23.11.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 To jest płytowy wymiennik ciepła - może źle dobrany? Za nim powinny być dwie pompy - jedna grzejnikowa, a druga podłogówki za zaworem mieszającym (wskazane na grzejniki jeszcze jedna dodatkowa spięta z tymi przed wymiennikiem jak i za). Jeśli nie ma pompy osobnej na grzejniki to moze wystąpić zakłócenie obiegu na grzejniki przy pracy pompy na podłogówkę - po prostu zabiera ona całą ciepłą wodę do siebie. Dodatkowo sprawdź czy pompa po stronie obiegu otwartego jest na najwyższym biegu. Jeśli nie- to przełącz(sprawdź tu temp wody dochodzącej do wymiennika jak i tej za nim). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 23.11.2008 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Miałem podobnie i okazało się że nie odpowietrzyłem grzejników. Zrobił się gdzieś "bombel" powietrza i żadne czary nie pomagały. Wygasiłem piec, dolewałem wody do obiegu do momentu aż poszło z przelewu, potem ustawiłem na minimum dolewanie wody i po kolei odpowietrzałem grzejniki.Najpierw te na parterze a potem na pietrze. Od tej pory wszystko działa jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ajur 24.11.2008 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 U mnie przy rozruchu pieca (gazowego) był podobny problem - jak podłogówka grzała, to siadały grzejniki i odwrotnie. Bardzo się martwiłam. Przyjechał hydraulik i okazało się, że mieszacz był odwrotnie podpięty (co niby często się zdarza). Teraz jest suuuper... Pozdrawiam,Ajur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plastyk7 24.11.2008 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Witam ten sam problemMam 200mkw dom nowo postawiony silikat +15cm steropian poddasze 20cm wełna okna plastiki w połowie poprzedniej zimy uruchomiłem piec na samej podłogówce 30mkw-spałałem cały rotar na 2 tygodnie. W tym roku podłączyłem kaloryfery + cwu i jestem w szoku.Podłogówka osiąga 25stopni -super a kaloryfery ledwie ciepłe i nikt nie wie dlaczego.Głowice na kaloryferach na max i odpowietrzone.Parametry zadanej temp75c osiąga piec szybko, wyjście na komin otwarte w 1/4,zawór 4 drogowy gorący potem pompa i wymiennik -za nim rurki ciepłe. Czy ktoś ma wymiennik i czy we wszystkich musi być strata ok 20c?Mam wymiennik ponieważ kaloryfery mają ponoć pracowac w uklładzie zamkniętym a kocioł nie. Hydraulik od grzejników przetestował wszystkie gzejniki i mówi,ze nie tu trzeba szukać przyczyny (wejście do kaloryferu ledwie ciepłe to skąd grzejnik ma być gorący). Firma która instalowała piec zaprzysięga sie ,ze wymiennik jest bardzo dobrze dobrany i ręce rozkłada. W MCi r-eco serwisant proponuje wszystko puścić w otwarty układ, usunąć wymiennik i oszczędzić w ten sposób 2000zł na sezonie. Nie mam pojęcia co z tym robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ajur 24.11.2008 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Witam ten sam problem W tym roku podłączyłem kaloryfery + cwu i jestem w szoku.Podłogówka osiąga 25stopni -super a kaloryfery ledwie ciepłe i nikt nie wie dlaczego. Nie mam pojęcia co z tym robić? Sprawdz podłączenie mieszacza. Też wydawało mi się to nie możliwe, aby takie malutkie urządzonko robiło taki problem. To niby mieszacz puszcza odpowiednią temperaturę na poszczególne obiegi i musi ostatecznie ustawić się tak, aby i tu i tu puścić odpowiednio ciepłą wodę. Powodzenia, Ajur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plastyk7 24.11.2008 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Bardzo dziękuję za odpowiedź Ajur-jutro koniecznie muszę to sprawdzić ,oby pomogło. P.SAle numer mamy prawie identyczny dom.Jeśli chcecie moje fotki to podajcie e-mail. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.11.2008 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 W MCi r-eco serwisant proponuje wszystko puścić w otwarty układ, usunąć wymiennik i oszczędzić w ten sposób 2000zł na sezonie. Nie mam pojęcia co z tym robić? Dziwne, nawet bardzo - a zwłaszcza te "oszczędności" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 24.11.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 W MCi r-eco serwisant proponuje wszystko puścić w otwarty układ, usunąć wymiennik i oszczędzić w ten sposób 2000zł na sezonie. Pieprzy jak potłuczony. Na wymienniku będzie spadek max kilka st.C - jeśli obiegi po obu stronach działają prawidłowo, czyli pompy zapewniają odpowiednią prędkość przepływu czynnika. Zapytaj go, czy jeśli nie będzie żadnych istotnych oszczędności, to on da Ci te 2000zł co sezon z własnej kieszeni? Bo, jak rozumiem, on gwarantuje taki efekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts