mimbla 22.11.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Zawsze sceptycznie podchodziłam do pisania pamiętników itp.Jednak przeglądając inne dzienniki pomalutku zaczęły mnie one wciągać. Miło było popatrzeć jak realizują się czyjeś marzenia. Może dlatego też chciałabym podzielić się historią i niedługą przyszłością Naszego domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimbla 22.11.2008 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Chyba każdy marzy o przytulnym domku z kominkiem i ogrodem. My też mieliśmy taki w planach, ale może bliżej emerytury Nic nie wskazywało na to że ta nasza "emerytura" nadejdzie tak szybko. Był to dzień 23 XII 2006 roku godz ok 16. Było zimno, ciemno i padał obficie śnieg.Pogoda niczym z bajki Razem z mężem byliśmy w drodze do biura developera aby podpisać umowę na zakup naszego własnego M2. Byliśmy bardzo przejęci, bo oto za kilka chwil miała się wreszcie skończyć nasz, już zbyt długa, tułaczka po wynajmowanych mieszkaniach. Nasz entuzjazm był tym większy ponieważ zaraz po owej pamiętnej chwili mieliśmy wyruszyć, jak zresztą o zgrozo połowa Warszawy, na święta do rodzinnego domu. Niemal cukierkowy wieczór, ale czy aby na pewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimbla 22.11.2008 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 W biurze czekała już na nas uśmiechnięta od uch do ucha Pani Dorotka.Po chwili gatki szmatki o pogodzie, choince i korkach przeszliśmy do konkretów czyli przejrzenia umowy.No i tu zaczęły się małe czary mary. Okazało się że nasze wymarzone mieszkanko w ciągu dwóch m-c podrożało o 30 tyś, o czym nie zostaliśmy powiadomieni, ale to bardzo nie istotny szczegół. Jakie było nasze zdźiwienie kiedy Pani Dorotka oświadczyła, że to nie koniec podwyżek i że zaraz po Nowym Roku ceny pójdą w górę o kolejne 10%, więc radzi nam się zdecydować na podpisanie tej umowy już teraz.Ręce nam opadły i mieliśmy totalny mętlik w głowie.Co teraz mamy zrobić. Przeraziła nas kolejna podwyżka no i oczywiście utrata naszego M2 więc wstępnie podpisaliśmy umowę i z racji że szefowa była w innym biurze zapakowaliśmy się do samochodu i ruszyliśmy na spotkanie aby ostatecznie zatwierdzić umowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimbla 26.11.2008 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 W samochodzie kiedy pierwsze emocje już opadły zaczęliśmy się zastanawiać czy taki zakup ma sens.Tyle pieniędzy za marne 40m. W takiej sytuacji decyzja była tylko jedna. BUDUJEMY DOM. Tylko trzeba mieć na czym. Znalezienie i zakup działki zajęło nam tak ok 4tyg i była to najtrafniejsza decyzja, a patrząc na to co się później działo z cenami mieszkań lepiej nie mogliśmy trafić z czasem. A oto i ona w swej okazałości:) całe 1359m Zimą wyglądała tak http://img146.imageshack.us/img146/6372/d1fv7.jpg A latem tak http://img179.imageshack.us/img179/3807/d3xs5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimbla 26.11.2008 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Więc skoro już mamy działkę trzeba teraz wybrać projekt. Wszyscy przyznjął mi racje,że nie jest to łatwa sprawa. Wiedzieliśmy bez czego nie możemy się obyć,ale ciągle nie mogliśmy znaleźć projektu który spełniłby oczekiwania obu stron i zmieściłby się w ograniczonym metrażu,niestety. Wreszcie spośród wielu, wyłoniliśmy finałową trójkę a werdykt był CODZIENNY. Ma wszystko co trzeba i jest śliczny:) http://projekty.muratordom.pl/pliki/dom_414_18.jpg A to rzuty.Parter bez zmian, ale na poddaszu planujemy coś poprzestawiać.Tylko musimy podjąć decyzje co. http://projekty.muratordom.pl/pliki/dom_414_3.jpg http://projekty.muratordom.pl/pliki/dom_414_4.jpg Od Maja tego roku ostro walczyliśmy z papierkową robotą, która nareszcie została zwieńczona sukcesem MAMY POZWOLENIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimbla 26.11.2008 22:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Pozwolenie jest ale przez te uprawomocnienie zima nas złapie Troszeczkę się tym martwię bo mamy ambitny plan jeszcze w tym roku zrobić fundamenty. Może ktoś zrobi wielkie oczy, ale do tej pory zim nie było to może i tym razem Jakby nie było działeczka jeszcze leniuchuje ale za to portfelik już nadszarpnięty. Jak do tej pory wydaliśmy już na papierki ok 5tyś.W zeszłą sobotę wykopaliśmy studnię tzn nie sami tylko Pan hydraulik.W ten weekend jedziemy na, można powiedzieć "odbiór techniczny" i oczywiście rozliczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimbla 28.11.2008 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Dzisiaj jestem wściekła A powód BIUROKRACJA Cała w skowronkach pojechałam do Gminy odebrać pozwolenie tzn papier, które dostaliśmy jakiś tydzień temu, czyli jeszcze jakieś dwa tygodnie i ruszamy, myślałam.Nawet pogoda była ze mną. Właściwie odliczałam już dni do budowy, a teraz raczej muszę sobie darować bo łaskawa Pani urzędniczka poinformowała mnie że dopiero za 3 tyg się ta decyzja uprawomocni ponieważ muszą zawiadomić o niej moich sąsiadów(wspólna droga niestety ) To nie można było ich wysłać jak była już decyzja tylko musieli czekać aż ja ją osobiście odbiorę?! Więc wszystko na to wskazuje że budowa się przesunie, bo jak doliczymy jeszcze tydzień na powiadomienie o rozpoczęciu prac- co jest kolejnym absurdem- to prawnie będziemy mogli coś zacząć w styczniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimbla 06.12.2008 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Strasznie męczy mnie ta bezczynność Zimy nie ma i raczej nie zapowiada się na rychłe jej pojawienie się. Wyśmienita pora żeby zacząć budowę. Pozostaje mi teraz poszukiwanie pomysłów na zagospodarowanie swojego domku co jest bardzo przyjemne. Tylko zdecydować się jest bardzo ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimbla 15.12.2008 23:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Jak człowiek nie ma nic do roboty i się nudzi to różne pomysły przychodzą do głowy.Mnie akurat naszło na przesuwanie ścianek działowych na poddaszu. I oto efekt http://img363.imageshack.us/img363/7123/zmianycj7.jpg Pomysł częściowo zaczerpnęłam od jednego forumowicza,a chodzi o garderobę przy sypialni mad wykuszem. No a reszta siłą rzeczy musiała się potoczyć w taki a nie inny sposób. To może małe objaśnienie "co poeta miał na myśli" Tak więc, bardzo nam zależało aby urządzić naszą sypialnię nad wykuszem.Jednak nie bardzo widziałam tam miejsce na pojemną szafę.Nie będę przecież ganiać na korytarz po ubrania do garderoby No i mieliśmy dylemat.Rozwiązanie podsuną mi jeden z codzienniaków, który wydzielił garderobę z łazienki. EUREKA. Sypialnia z dużym oknem balkonem i garderobą.Marzenie. Dalej to poszło całkiem szybko. Pozostałą część łazienki połączyłam z garderobą i powstał pokój. Łazienkę przeniosłam do pokoju na przeciwko, wydzielając dodatkowo pojemną szafę wnękową a garderobę (z pokoju nad garażem) powiększyłam nieznacznie i przeznaczę na pralnię. Taki jest mój pomysł.Zostaje mi tylko przekonać do niego męża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimbla 22.12.2008 23:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 http://dl7.glitter-graphics.net/pub/690/690067a8oj2ua08r.gif Wszystkim odwiedzającym życzę spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia spędzonych w gronie rodzinnym, a budującym i sobie ,obyśmy następne spędzili we własnych domkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts