pi0tr 22.11.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 W tej kwestii jestem kompletnym laikiem. Niech mnie ktoś w końcu uświadomi, bo słyszę różne opinie. Dlaczego montujecie zasobniki - względy ekonomiczne, wygoda... Czy nie wystarczy sam kocioł gazowy do c.o. i c.w.u? Czym w praktyce różni się instalacja mająca zasobnik i taka która go nie posiada w użytkowaniu. Czy mając zasobnik CWU potrzebuję kotła 1 funkcyjnego a bez 2 funkcyjnego.Czy posiadając kominek z płaszczem wodnym muszę mieć zasobnik by mógł odebrać ciepło z kominka. Doczytałem tylko że dla 4 osobowej rodziny wystarczy zasobnik 160L. Ale dalej nie znam argumentów aby go montować. Prosze wyjaśnijcie mi tę kwestię na przykładzie bo niebawem muszę się decydować na jakieś rozwiązanie a obawiam się że hydraulik zrobi mi wodę z mózgu i wciśnie mi to co będzie chciał. Buduję dom z poddaszem ok 150 m2. 2 łazienki. Rodzina 4 os. kominek makroterm z płaszczem wodnym. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 22.11.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 C.w.u. tylko z zasobnikiem. Możesz przyjąć to za dogmat, dłuuugo by gadać dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pi0tr 22.11.2008 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 no właśnie dlaczego c.w.u. z zasobnikiem. Szukam odpowiedzi na to właśnie pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 22.11.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Ja mam dwufunkcyjny kocioł z zamkniętą komorą spalania bez zasobnika. Czasem żałuję, że mój piec nie ma wbudowanego małego, np 40 l zasobnika bo wtedy gorąca woda leci od razu po odkręceniu kurka. A ja na ciepłą wodę muszę trochę poczekać. No ale czytając posty użytkowników kotłów z zasobnikiem mam wrażenie, że jednak więcej gazu zużywają (w końcu trzeba tę wodę w zasobniku podgrzewać) i jeszcze trzeba chyba mieć cyrkulację - czyli droższa instalacja. Ostatecznie to nie wiem tak do końca co lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 22.11.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 no właśnie dlaczego c.w.u. z zasobnikiem. Szukam odpowiedzi na to właśnie pytanie. Przede wszystkim w połączeniu z cyrkulacją komfort korzystania z ciepłej wody. Instalacja jest droższa, ale czego się nie robi dla wygody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 22.11.2008 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 C.w.u. tylko z zasobnikiem. Możesz przyjąć to za dogmat, dłuuugo by gadać dlaczego zaden to dogmat i to juz od dawna .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pi0tr 22.11.2008 23:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 no właśnie dlaczego c.w.u. z zasobnikiem. Szukam odpowiedzi na to właśnie pytanie. Przede wszystkim w połączeniu z cyrkulacją komfort korzystania z ciepłej wody. Instalacja jest droższa, ale czego się nie robi dla wygody Czy można pokusić się o stwierdzenie że w takim razie zasobnik cwu ma sens jeśli mamy również cyrkulację? Bo przecież jeśli zasobnik jest obok pieca i nie mamy cyrkulacji to ciepła woda do kranu musi przebyć podobną drogę jak ta podgrzana bezpośrednio w kotle gazowym. Czyli efekt bardzo zbliżony. Chyba że są inne ważne powody o których nie wiem? (kominek z płaszczem, podłogówka) - kto pyta nie błądzi. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pi0tr 22.11.2008 23:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 C.w.u. tylko z zasobnikiem. Możesz przyjąć to za dogmat, dłuuugo by gadać dlaczego zaden to dogmat i to juz od dawna .... Czy mozesz coś bliżej napisać. Naprawdę jestem zainteresowany. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 22.11.2008 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 sa kotly 2-funkc. z wbudowanym zasobnikiem,oferuja oszczednosc miejsca, szybki dostep do cieplej wody (cyrkulacja),jedynie kiedy 3 osoby zechca sie jednoczesnie wykapac, to daje sie zauwayc spadk cisnienia wody, i to jest minus w stosunku do zasobnikow zewn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.11.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Decyzję w sprawie kominka już podjąłeś. CO ma robić ten płaszcz wodny jak nie postawisz zasobnika/bufora? JAK ma to robić? Ten płaszcz wodny powinien być w układzie otwartym. Z naczyniem wzbiorczym gdzieś wysoko (strych?). Jeżeli ma wspierać CO budowane w układzie zamkniętym, ciśnieniowym, to już podjąłeś decyzję o zaistnieniu wymiennika i jakiej pompy. Jeżeli piec gazowy ma grzać CO to raczej w układzie zamkniętym (grzać w układzie zamkniętym). Kaloryfery mogą być w układzie otwartym, ale jak poprzednio - jakiś wymiennik ciepła i pompa, tym razem ta w piecu gazowym. Po drugiej stronie wymiennika druga pompa. Obiegowa CO. Jeżeli nie planujesz bufora do tego płaszcza wodnego, to jest Ci on potrzebny jak psu piąta noga!!! CWU to sprawa jakby osobna. Można tak zbudować te instalacje, aby ciepło z kominka grzało też CWU. To bardziej złożony bufor, za to piec jednofunkcyjny. Cyrkulacja to wygoda, ale że WSZYSCY budują ją chyba nogami, to też złodziej [??? autocenzor nie łapie kontekstu! , chodzi o takiego co bierze i nie płaci ...] ciepła! Ciepła z zasobnika. Można mieć ciepło w domu i letnią wodę w kranach... Latem też się zazwyczaj tą cyrkulacją dogrzewa dom! Szczególnie w upalnym lipcu jest to potrzebne.... Czemu ten płaszcz? Bo przecież wiadomo, że potania eksploatację tego domu? SAMA NIEPRAWDA!!! MOŻE potanić, ale nie musi! Potani, jak mu dobudujesz (za swoje pieniądze) to, co powoduje, że może. To oznacza bufor, miejsce na niego, ewentualnie powiązanie z CWU więc bufor bardziej złożony, droższy. W przyrodzie a zwłaszcza w gospodarce nie ma nic za darmo! Chcesz mieć komfort i estetykę - to za to zapłacisz. W inwestycji lub w eksploatacji. Może zrezygnuj z komfortu i estetyki? (tylko, po co wtedy budować?) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 23.11.2008 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 sa kotly 2-funkc. z wbudowanym zasobnikiem, oferuja oszczednosc miejsca, szybki dostep do cieplej wody (cyrkulacja), jedynie kiedy 3 osoby zechca sie jednoczesnie wykapac, to daje sie zauwayc spadk cisnienia wody, i to jest minus w stosunku do zasobnikow zewn. Toż napisałem wcześniej że c.w.u. tylko z zasobnikiem, a czy zasobnik wbudowany w kocioł czy zewnętrzny znaczenia większego nie ma . Chodziło o sam fakt istnienia zasobnika w układzie ciepłej wody. BTW, sam mam kocioł dwufunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem o pojemności 60 litrów Istnieją też kotły dwufunkcyjne wyposażone w możliwość cyrkulacji c.w.u., w których rolę zasobnika pełną rurki doprowadzające ciepłą wodę do kranów i rurka powrotna np kocioł JUNKERS Euromaxx. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.11.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 andre59 Pisał o kominku z płaszczem... Jak się go wpina w to co opisujesz? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 23.11.2008 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 andre59 Pisał o kominku z płaszczem... Jak się go wpina w to co opisujesz? Adam M. eee....no... realy? późno było, więc pewnie nie doczytałem o co autorowi tak na prawdę biega a w ogóle to pytający mogliby jaśniej formułować zagadnienie aby odpowiadający na pobocze nie wjeżdżał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 23.11.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 W tej kwestii jestem kompletnym laikiem. Niech mnie ktoś w końcu uświadomi, bo słyszę różne opinie. Dlaczego montujecie zasobniki - względy ekonomiczne, wygoda... Czy nie wystarczy sam kocioł gazowy do c.o. i c.w.u? Czym w praktyce różni się instalacja mająca zasobnik i taka która go nie posiada w użytkowaniu. Czy mając zasobnik CWU potrzebuję kotła 1 funkcyjnego a bez 2 funkcyjnego. Czy posiadając kominek z płaszczem wodnym muszę mieć zasobnik by mógł odebrać ciepło z kominka. Doczytałem tylko że dla 4 osobowej rodziny wystarczy zasobnik 160L. Ale dalej nie znam argumentów aby go montować. Prosze wyjaśnijcie mi tę kwestię na przykładzie bo niebawem muszę się decydować na jakieś rozwiązanie a obawiam się że hydraulik zrobi mi wodę z mózgu i wciśnie mi to co będzie chciał. Buduję dom z poddaszem ok 150 m2. 2 łazienki. Rodzina 4 os. kominek makroterm z płaszczem wodnym. pozdrawiam. Nie mam czasu na czytanie wszystkich odpowiedzi w tym poście a odpowiem tylko ma autora wątku Wszystko to już było ale napiszę jeszcze raz Zasobniki do ciepłej wody użytkowej montuje się głównie dla podwyższenia komfortu ciepłej wody Kotły gazowe dzieli się na jednofunkcyjne i dwu-funkcyjne Kotły dwu-funkcyjne służą do jednoczesnego przygotowywania ciepłej wody i grzania centralnego. Kotły jednofunkcyjne jak sama nazwa mówi służą do grzania centralnego ogrzewania jak też do przygotowywania ciepłej wody użytkowej ale po zamontowaniu dodatkowego urządzenia zewnętrznego ( zasobnika) Wadą kotła dwu-funkcyjnego jest to że ilość wyprodukowanej wody ciepłej może być niewystarczająca i jest problem z podłączeniem cyrkulacji ciepłej wody ( kolejny dyskomfort), są jeszcze kotły pośrednie dwu- funkcyjne z wbudowanym zasobnikiem kilkudziesięciu litrowym W przypadku zestawu kocioł gazowy i kominek z płaszczem wodnym proponuję zastosować zasobnik i tak go podłączyć aby mógł być jednocześnie zasilany w ciepło z kotła gazowego jak i kominka z płaszczem wodnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 23.11.2008 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 No ale czytając posty użytkowników kotłów z zasobnikiem mam wrażenie, że jednak więcej gazu zużywają (w końcu trzeba tę wodę w zasobniku podgrzewać) w sezonie grzewczym każdy W zgubiony na CWU odciąża CO więc bilans i tak wychodzi na zero niezależnie czy jest cyrkulacja czy jej nie ma Mam prosbe - czy moglbys napisac, dlaczego tak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 23.11.2008 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 W przypadku zestawu kocioł gazowy i kominek z płaszczem wodnym proponuję zastosować zasobnik i tak go podłączyć aby mógł być jednocześnie zasilany w ciepło z kotła gazowego jak i kominka z płaszczem wodnym Ja tak mam i poza opisywanymi kiedys problemami grzania C.O. (zamiast cwu) przez kociol gazowy ustawiony na grzanie cwu przy otwartych zaworach na pompach kominka i zwiazana ztym koniecznoscia czestego recznego odcinania/otwierania zaworow na pompach kominka zauwazylem, ze mimo kilkugodzinnego ciaglego grzania CO i cwu (tem. ok. 65-70 st) ciepla woda w zasobniku 150 l jest sporo chlodniejsza, niz wtedy, kiedy ogrzewana jest przez kociol gazowy przez 20-30 minut. Wiec cos tu chyba nie tak? Powiedziano mi rowniez, ze do prawidlowego ogrzewania cwu pzrez kominek w ukladzie kociol gazwy+kominek z p.w. potrzebny jest zasobnik z 2 wezownicami - moj ma 1 i to, wg opinii pewnego instalatora, moze byc przyczyna moich problemow z prawidlowym ogrzewaniem cwu przez kominek jak tez ze wspolpraca kominka z kotlem gazowym. W tej chwili podczas grzania kominkiem kociol gazowy wylaczam recznie i wlaczam wtedy, kiedy przestaje korzystac z kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 24.11.2008 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Zgadzam sie, ze parujac woda w jakims stopniu ogrzewa pomieszczenie, w ktorym jest zasobnik, ale chyba w tak znikomym stopniu, ze jest to praktycznie nieodczuwalne przez domownikow (zysk rzedu ulamka stopnia Celsjusza w skali calego pomieszczenia chyba - czy nie? Z kolei stygnie na tyle szybko, ze po 7-8 godzinach od ostatniego grzania jest juz odczuwalnie chlodniejsza - za chlodna do np kapieli czy prysznica. Mam nieodparte wrazenie, ze ta wychlodzona cwu stygnie sobie w rurach w instalacji. Zaczynam tez myslec o rezygnacji (w jakiejs przyszlosci, jak trzeba bedzie zmienic kociol gazowy) z zasobnika 150l i kupnie kotla 2-f z wbudowanym zasobnikiem 60l zeby wode grzal tylko w momencie korzystania z niej. Codziennie zuzywam ok. 2.3-2.5 m3 gazu - ogrzewanie zasobnika 150l 3 razy dziennie po pol godziny plus gotowanie na 2 kuchniach gazowych. Ostatnie zuzycie od polowy lipca do polowy wrzesnia mialem 132 m3 i rachunek na kwote 317 zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 24.11.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Zgadzam sie, ze parujac woda w jakims stopniu ogrzewa pomieszczenie, w ktorym jest zasobnik, ale chyba w tak znikomym stopniu, ze jest to praktycznie nieodczuwalne przez domownikow (zysk rzedu ulamka stopnia Celsjusza w skali calego pomieszczenia chyba - czy nie? Z kolei stygnie na tyle szybko, ze po 7-8 godzinach od ostatniego grzania jest juz odczuwalnie chlodniejsza - za chlodna do np kapieli czy prysznica. Mam nieodparte wrazenie, ze ta wychlodzona cwu stygnie sobie w rurach w instalacji. Zaczynam tez myslec o rezygnacji (w jakiejs przyszlosci, jak trzeba bedzie zmienic kociol gazowy) z zasobnika 150l i kupnie kotla 2-f z wbudowanym zasobnikiem 60l zeby wode grzal tylko w momencie korzystania z niej. Codziennie zuzywam ok. 2.3-2.5 m3 gazu - ogrzewanie zasobnika 150l 3 razy dziennie po pol godziny plus gotowanie na 2 kuchniach gazowych. Ostatnie zuzycie od polowy lipca do polowy wrzesnia mialem 132 m3 i rachunek na kwote 317 zl. U mnie w analogicznym okresie wyszło 47 m gz-35: 1 kuchenka gazowa, 4 osoby, kocioł 2-funk. bez zasobnika, rachunek na kwotę 136,90. Nie wiem ile osób u ciebie korzysta z ciepłej wody no ale może jednak to pokazuje, że grzanie 150 l 3 razy dziennie jednak kosztuje wcale nie mało. No ale to jest koszt komfortu jak już ktoś wcześniej napisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 25.11.2008 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 No dobra - a jak u ciebie z komfortem korzystania z cwu? Czy 2 osoby moga brac jedoczesnie prysznic bez odczuwalnego spadku cisnienia wody? Czy kociol wyrabia sie z grzaniem cwu w takim przypadku? Doczytalem wyzej - czyli masz jednak dylemat, co wybrac... A moze wypowiedza sie osoby posiadajace kociol 2f z wbudowanym zasobnikiem - jak tam zuzycie dzienne wody w waszych przypadkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 25.11.2008 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Nie mamy problemu z jednoczesnym braniem prysznica bo prysznic jest w domu jeden. Pewnie zasobnik daje większy komfort ale nie narzekam za bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts