Gość ZW 26.11.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Bez zasobnika krótki pad prądu rano uniemożliwi Ci wzięcie prysznica... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 26.11.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 ja aktualnie mam piec dwufunkcyjny 24kW bez zasobnika i niestety jak odkręcę wodę w kranie na full to nie będzie gorąca a jedynie ciepła. jak chcę mieć gorącą wodę w wannie to muszę wodę puszczać "powoli" bo jak odkręcę kran na maksa (ale oczywiście tylko woda gorąca bez mieszania jej z zimną) to woda będzie jedynie ciepła. nie jest to kwestia zakamienienia wymiennika w piecu bo tak było od początku. spłukiwanie wody po myciu głowy to koszmar bo albo woda leci chłodna albo ukrop - najlepiej byłoby odkręcić wodę w prysznicu i poczekać z minutę aż temperatura się ustabilizuje. Generalnie takiego rozwiązania nie polecam. a jak odkręcę 2 krany (łazienka,kuchnia) to szkoda gadać - mierzyłem kiedyś temperaturę zimnej wody (w zimie) i miała ona temperaturę 2-3 stopnie C - ogrzanie szybkiego jej strumienia do odpowiedniej temperatury przekracza możliwości pieca bez zasobnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 26.11.2008 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Są piece dwufunkcyjne bez zasobnika z komfortem ciepłej wody oraz bardzo dokładną regulacją temperatury wody jaka wydostaje się z tego pieca. Więc wszystko zależy jaki ten piec posiadasz. Najlepszy (komfort/ekonomia) wydaje mi się piec z małym zasobnikiem a z dużą mocą na CWU aby w razie czego mógł obsłużyć z 2-3 łazienki w tym samym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 26.11.2008 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 mogę sobie dość dokładnie regulować temperaturę CWU....ale tylko teoretycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 26.11.2008 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 ja aktualnie mam piec dwufunkcyjny 24kW bez zasobnika i niestety jak odkręcę wodę w kranie na full to nie będzie gorąca a jedynie ciepła. jak chcę mieć gorącą wodę w wannie to muszę wodę puszczać "powoli" bo jak odkręcę kran na maksa (ale oczywiście tylko woda gorąca bez mieszania jej z zimną) to woda będzie jedynie ciepła. nie jest to kwestia zakamienienia wymiennika w piecu bo tak było od początku. spłukiwanie wody po myciu głowy to koszmar bo albo woda leci chłodna albo ukrop - najlepiej byłoby odkręcić wodę w prysznicu i poczekać z minutę aż temperatura się ustabilizuje. Generalnie takiego rozwiązania nie polecam. a jak odkręcę 2 krany (łazienka,kuchnia) to szkoda gadać - mierzyłem kiedyś temperaturę zimnej wody (w zimie) i miała ona temperaturę 2-3 stopnie C - ogrzanie szybkiego jej strumienia do odpowiedniej temperatury przekracza możliwości pieca bez zasobnika U mnie nie wygląda to aż tak źle. Mój de dietrich ma moc 8-24 kW i jak chcę gorącą wodę to jest bez prolbemu - przynajmniej na razie, nie wiem jak będzie przy wielkich mrozach. A w prysznicu mam baterię termostatyczną i nie ma problemu typu za zimna czy za gorąca woda bo leci taka jak ustawione (38 stopni zazwyczaj). Generalnie wiem, że z zasobnikiem byłoby wygodniej ale ... podgrzewanie takiego baniaka zwłaszcza latem raczej jest odczuwalne na rachunku - tak mi się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 27.11.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 mogę sobie dość dokładnie regulować temperaturę CWU....ale tylko teoretycznie Ja mam Vaillanta turboTEC VUW plus i praktycznie można sobie ustawić taką temp. dla CWU jaką się chce i jest ona stała czy praktycznie ew. zmiany temp. są nie odczuwalne pod prysznicem - dobre dla dorosłych i małych dzieci. Piec nie polecam do łazienki bo nie jest cichy. A jaki piec posiadasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 27.11.2008 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 mam kocioł Saunier Duval - niestety nie pamiętam dokładnie modelu bo kupowałem go 10 lat temu - w międzyczasie miałem profesjonalnie odkamieniany wymiennik płytowy w kotle bo myślałem że to jego zakamienienie jest przyczyną tych skoków temperatury. Od kotła do łazienki jest około 8m rury - rura jest zaizolowana termicznie i położona w ścianie. Z tym że coś ta izolacja nie jest zbyt dokładna (szczególnie zakręty) bo woda dość szybko stygnie w rurze. przy zmianie pieca (jak obecnie działający się wysłuży) wezmę następny z małym zasobnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 27.11.2008 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 mam wiessmana z zasobnikiem wewnętrznym chyba 40l. Ciepła woda jest zawsze, jak sobie ustawię to nawet bardzo ciepła. Mogę lać do wanny i jednocześnie brać prysznic. Czasem zdarza się, że zapomnimy włączyć piec i woda ostygnie w zasobniku (np latem) a tu rodzina szykuje się do mycia. Wtedy podgrzewa wodę na bieżąco (omija zasobnik, działając jak piec bez zasobnika) i daje radę na wannę i prysznic. Ale nie mam cyrkulacji i w kuchni i łazience na górze niestety muszę chwilę poczekać na ciepłą wodę. Czasem to irytuje. Pytanie było po co zasobnik. Też się zastanawiam, skoro piec daje radę podgrzać wodę w odpowiedniej ilości na bieżąco.....W zasadzie u nas jest wykorzystywany w ten sposób, że okresowo wyłączamy piec (latem, jesienią, ja nie działa ogrzewanie) i jedziemy na samym zasobniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 28.11.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 EZS - a jakie masz dzienne ew. miesieczne zuzycie gazu na sama cwu plus ewentualnie gotowanie (jesli gotujesz na gazie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 30.11.2008 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 mam właśnie przed nosem rachunek za wrzesień / pażdziernik. wtedy CO jeszcze nie chodziło. Opłata 212 zł. Ale zużycie, to musiałabym poszukać ich wydruku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 30.11.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Mam kocioł 2f z wbudowanym zasobnikiem 54l oraz kominek z pw + zasobnik cwu 120l. Cwu wykorzystujemy wyłącznie z kotła gazowego. Zasobnik odcięty na zaworach za wymiennikiem. Sam sie zastanawiam po co mi był potrzebny ten zasobnik? Chyba tylko w przypadku gdyby brakło mi gazu (propan). Połączenie układu otwartego z zamkniętym za pomocą wymiennika ciepła. Potwierdzam, że jak równocześnie 2 osoby biorą prysznic to spada ciśnienie wody. Temperatura cwu w kotle ustawiona na 44 st.C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts