statysta 22.11.2008 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 jak głęboko zabezpieczyć (kręgi betonowe odpadają) i czym, aby się nie rozłaziły po całej działce? Czy jednak: mieć albo nie mieć - oto jest pytanie.A może są jakieś ładne paprocie bez rozłogów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 24.11.2008 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Na ciężkim, mokrym i zimnym, gliniastym podłożu nie rozłażą się wcale.Można próbować z kastrą budowlaną 100-150 l z czarnego plastiku( 20-24 zł/ szt).Obie rołśiny lubią podłoże próchniczne, lekkie.Miechunka rośnie lepiej na piaszczystym i ciepłym, słonecznym miejscu. paproć - na wilgotnym, półcienisteym, lekko kwaśnym ( w zależności od odmiany - bo są też wapniolubne odmiany) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
statysta 24.11.2008 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 z tą kastrą to pomysł chyba trafiony, warto też pooglądać inne bardzo duże (ale tanie) "pojemniki" z tworzywa; na pewno trzeba jednak sprytnie podziurawić (tylko dno czy też boki i dno?), tak aby nie powychodziły korzenie (a kto to już spraktykował?). Ponawiam pytanie: czy są u nas odmiany paproci ogrodowych, które nie będą się rozłaziły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 25.11.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Ja to bym chciała, żeby mi się choć jedna paproć przyjęła. Nie wiem co źle zrobiłam, ale już dwa razy próbowałam zasiedlić pióropusznika strusiego i moje wysiłki spełzły na niczym. Sadziłam w miejscu osłoniętym, w cieniu, żeby mu podłoże nie przesychało w największe upały. Może problem polegał na tym, że to tuż przy kompostowniku? A może ziemia nie taka? Kto to wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 25.11.2008 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Ja mam niestey kilka rzeczy w kastrach: - żywotniki na drenażu, są wkopane w żwir, właśnie w kastrze - clematisy pod ścianą w drenażu, także w kastrze - kastra ze tsraszliwie kłączowymi trawammi, na deklu studzienki wodnej Dziury robię wiertłem fi12, na wysokości ok. 10 cm od dna, żeby za szybko woda nie wyciekała. Nie jest ich dużo, 2 rzędy co 20 cm, ale dokoła kastry. I tfu, tfu, na razie, po 2 latach żaden korzeń stamtąd nie wylazł. U mnie ani języcznik, ani podrzeń żebrowiec nie chcą się rozłazić, choć ja bym baaardzo chciała! Joshi, kupiłam kilkanaście pióropuszników i...przeżyły tylko te, niedaleko kompostwonika. Tam ziemia nie była uzdatniana i przypomina raczej ciężką, nawodniona gliniawkę, w której wszystkie byliny...wyciągnęły nogi. Ale...akurat pióropusznik strusi - uwielbia grzęzawiska, bo ta paproć jest okropnie wrażliwa na przesuszenie gleby. I pewnie dlatego padły wszystkie paprocie, pod drzewami i miedzy rózami - tam gleba już lekka, przesychająca. A on, przeciez z mokrego podszytu, a nawet z bagnisteych mokradeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 25.11.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Joshi, kupiłam kilkanaście pióropuszników i...przeżyły tylko te, niedaleko kompostwonika. Tam ziemia nie była uzdatniana i przypomina raczej ciężką, nawodniona gliniawkę, w której wszystkie byliny...wyciągnęły nogi. Ale...akurat pióropusznik strusi - uwielbia grzęzawiska, bo ta paproć jest okropnie wrażliwa na przesuszenie gleby. I pewnie dlatego padły wszystkie paprocie, pod drzewami i miedzy rózami - tam gleba już lekka, przesychająca. A on, przeciez z mokrego podszytu, a nawet z bagnisteych mokradeł. No to chyba mu zrobię gliniaste grzęzawisko w kastrze, bo u mnie to chyba o te przesuszenie się rozchodzi cały czas, mimo, że w cieniu i że blisko rowu i że podlewam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 26.03.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Możecie podać rodzaj paprotki, która będzie rosła w cieniu, na gliniastym podłożu?Bo chciałabym wiedzieć czego mam szukać. Nie mam nic przeciwko żeby toto się rozrastało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts