Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile mur z kamienia naturalnego

volder1

Recommended Posts

Mam 40 m. kw. muru do zrobienia.

Mam majstra za 150 zł. za m. kw. / co daje 6000 zł./ albo za 350 zł. z materiałem. / 14000 zł./

Kamień można kupić w kamieniołomach po 50 zł. za tonę.

Na trzydziestometrowy mur /40 m. kw./ pójdzie chyba jakieś 20 t. kamienia i 5 t. cementu a więc jakieś 3,5 tys. zł.

Bardziej opłaca się kupić materiał samemu . Czy dobrze liczę?

Mam 40 m. kw. muru do zrobienia.

Mam majstra za 150 zł. za m. kw. / co daje 6000 zł./ albo za 350 zł. z materiałem. / 14000 zł./

Kamień można kupić w kamieniołomach po 50 zł. za tonę.

Na trzydziestometrowy mur /40 m. kw./ pójdzie chyba jakieś 20 t. kamienia i 5 t. cementu a więc jakieś 3,5 tys. zł.

Bardziej opłaca się kupić materiał samemu . Czy dobrze liczę?

kamień na mur można kupić już od 25zł/1t , 1m3 kamienia w całości waży 2650kg , luzem to pewnie jakieś 1700-2000kg

http://picasaweb.google.pl/seba.j75/ZdjCiaPrzykAdyUkAdaniaKostkiIInne#5043957248900592674

http://picasaweb.google.pl/seba.j75/ZdjCiaPrzykAdyUkAdaniaKostkiIInne#5043951467874610594

http://picasaweb.google.pl/seba.j75/ZdjCiaPrzykAdyUkAdaniaKostkiIInne#5043950218039127138

• 4 weeks później...
  • 3 years później...
  • 2 months później...
mozna wystawic za grosze w kazdym razie taniej niz zwykle metalowe ogrodzenie z marketu.Trzeba miec tylko material za darmo (akurata mam taki ,gdyz w okolicy jest duzo kamienia wapiennego ,lupanego gratis,zreszta mailem sporo kamienia ze swojej dzialki) , swoj transport (tez mam wchodzi mi na auto powyzej 2 ton)i tania robocizne (akurat to robi pracownik ktory parcuje dluzszy czas u mnie wiec stawka 14zl/h).Pzdr

• 1 month później...
Zapytam się jego się pozbywają ,że za darmo czy masz znajomości ,ze za darmo .Bo zawsze chciałem mieć takie ogrodzenie , tylko cena mnie zawsze przerażała. A jakby było ,,za grosze" ew. transport sobie załatwię to chętnie bym skorzystał. A wiem ,że Ty ,,niedaleko" od mnie mieszkasz to bym mógł coś pokombinować .

• 2 months później...
Moim zdaniem nie ma średniej ceny. Im drobniejszy kamień tym drożej. Jeśli duży i trudny w obróbce, tekże łatwo nie będzie. Sam kupisz kamień... nie zawsze będzie się na nim łatwo pracować, więc cena idzie w górę. Wiele dylematów. Najtańsze w kosztach ogrodzenie nie koniecznie są ładne a te stawia się z założenia na długi lata. Pozdrawiam.