Gość 20.10.2003 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Z kratki z ciepłym powietrzem wydostaje się zapach dymu i rozchodzi się po całym mieszkaniu . zaglądałem do środka okapu ale nic niepokojacego nie zobaczyłem . Sprawdziłem wkład w środku , uszczelnienie przewodu dymowego . Zapach rozchodzi się tylko przyzredukowanym spalaniu. Kiedy palę na full przestaje dymić.komin 29x29cm , 8m - widać niebo , szyber . Gdzie jest " pies pogrzebany " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 20.10.2003 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Może lektura tego wątku coś Tobie pomoże http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=16540&highlight=dym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiebok 20.10.2003 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Kominek powienien wypalic smrody. Po tygodniu palenia u mnie juz nie smierdzial. Moze to jest przyczyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.10.2003 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 kominek przez rok funkcjonował ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.10.2003 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 jest jeszcze jedna mzliwośćw kolanku dochodzącym do komina jest taka fajna pokrywka przykręcana dwiema śrubami. Pod nią jest uszczelka, mogła popękać i teraz przepuszcza dym.Wiem, bo przerobu\iłem to w tym roku. Wystarczyło ją tyko wymienić i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarator 20.10.2003 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 pytanie podstwowe kiedy wydostaje sie ten dym czy zaraz po otwarciu drzwi kominka czy caly czas podczas pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambresil 21.10.2003 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 cały czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarator 21.10.2003 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 jezeli cdaly czasb to pytanie czy kominek posiada szyber orginalny we wekladzie czy dorabianyjezeli dorabiany to musi miec szczeline bezpieczenstwa.Kominek z wkladem to organizm polaczony z kominem dym poza wkladem to nieszczelnosc miedzy wkladem a kominem koniec . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambresil 22.10.2003 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 wkład posiada własny szyberOstatnio ustaliłem ,że przy mocnym rozpaleniu kominkaprzestaje dymić - ki czort - rozgrzewająć się coś się uszczelnia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 22.10.2003 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Kominiarze nazywaja to efektem "zimnego komina",być może chodzi o tzw.,dymy ciepłe,które w Twoim wypadku ulegaja schłodzeniu w samym przewodzie kominowym i na zasadzie grawitacji opadają w dół dymiac co niemiara.A co się dzieje jak masz otwarte okno?Moze za mała wentylacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambresil 22.10.2003 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 ciąg w kominie jest b.dobry otwarcie okien nic nie pomaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 22.10.2003 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Z czego wykonane jest podłączenie wkładu z przewodem kominowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Secura 22.10.2003 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Witam!Wydaje się że przyczyną zapachu może być nieszczelność bądź to wkładu lub przewodów dymowych. Nie wiem jak oglądałeś wkład ale weź pod uwagę że jest tam zawsze trochę sadzy która nie pozwala na dokładne oglądnięcie wkładu. Świadczyć o rozszczelnieniu może również fakt iż zapachu nie czuć przy pełnym rozpaleniu - powstaje wtedy duży tzw. "cug" i zapach porywany jest do komina. Przy lekkim zdławieniu dym się kotłuje we wkładzie i przewodach doprowadzających do komina i wydostaje się najbliższą mu drogą.Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarator 22.10.2003 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 wszyscy maja racje zimny komin cvieply komin to prawda ale czy deflektor jest prawidlowo wlozony,czy szyber otwiera sie napewno,czy jest to taki sam ruch jak rok temu,ciegna szybra,deflektor to taka pulka nad paleniskiem malo wiem nie moge ci pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambresil 23.10.2003 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 W ten weekend spróbuję ocieplić komin na strychu.może zbyt duzy przekrój komina 29x29cm wychładza dym przy spokojnym paleniu i dochodzi do opdania -" cofki"dymu ?W poniedziałek napiszę czy pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aa1719499282 23.10.2003 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 I co, pomogło ?a na marginesie, z czego wykonane jest ocieplenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebanek 01.03.2006 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Zapach rozchodzi się tylko przy zredukowanym spalaniu. Kiedy palę na full przestaje dymić. komin 29x29cm , 8m - widać niebo , szyber . Gdzie jest " pies pogrzebany " A ja mam problem "taki sam tylko inny". Dymi się z kratki, ale tylko przy ostrym paleniu. Przy słabym a nawet średnim paleniu nic niepokojącego się nie dzieje. Czy to możliwe, żeby we wkładzie, albo w przewodzie łączącym wkład z kominem coś się rozszczelniało pod wpływem temperatury? Czy ktoś z forumowiczów miał podobny problem? W firmie montującej kominek nie mogę na razie zapytać bo... przerwa urlopowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorotaMariusz1719511048 07.10.2016 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Dopisuję się do starego wątku. Mieszkamy w domu od roku. Używamy piecyka wolnostojącego Dovre Sense 100. Problem polega na tym, że z kominka przy byle okazji kopci się, gdy jest otwarty np. kiedy dokładamy drewno. Kopci się bezpośrednio z niego, nie z jakichś nieszczelności przy kominie itp. Kiedy pali się na full kopcenia nie ma, ale z drugiej strony wtedy nie ma też potrzeby, aby go otwierać. Gdy jest dobrze nagrzany, ale trzeba dołożyć drewna, znów się kopci. Powietrze od jakiegoś czasu jest doprowadzone do niego rurą z zewnątrz. Dopóki ta rura nie została podłączono było tak samo. Proszę o podpowiedź, bo mi ten dym działa coraz mocniej na nerwy. Czuję się czasem, jakbym mieszkała w wędzarni. W zasadzie przy każdym paleniu trzeba wietrzyć. Czy możliwe, że problem leży w małym palenisku i dym "słabo trafia" w komin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 07.10.2016 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Przyczyn może być kilka . Najlepiej udaj się do DOBREJ firmy kominkowej w Twojej okolicy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.10.2016 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 Dopisuję się do starego wątku. Mieszkamy w domu od roku. Używamy piecyka wolnostojącego Dovre Sense 100. Problem polega na tym, że z kominka przy byle okazji kopci się, gdy jest otwarty np. kiedy dokładamy drewno. Kopci się bezpośrednio z niego, nie z jakichś nieszczelności przy kominie itp. Kiedy pali się na full kopcenia nie ma, ale z drugiej strony wtedy nie ma też potrzeby, aby go otwierać. Gdy jest dobrze nagrzany, ale trzeba dołożyć drewna, znów się kopci. Powietrze od jakiegoś czasu jest doprowadzone do niego rurą z zewnątrz. Dopóki ta rura nie została podłączono było tak samo. Proszę o podpowiedź, bo mi ten dym działa coraz mocniej na nerwy. Czuję się czasem, jakbym mieszkała w wędzarni. W zasadzie przy każdym paleniu trzeba wietrzyć. Czy możliwe, że problem leży w małym palenisku i dym "słabo trafia" w komin? Możliwe. Czy podczas rozpalania tez dymi przy dokładaniu kolejnych porcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts