Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dymiący kominek


Gość

Recommended Posts

Z kratki z ciepłym powietrzem wydostaje się zapach dymu i rozchodzi

się po całym mieszkaniu . zaglądałem do środka okapu ale nic

niepokojacego nie zobaczyłem . Sprawdziłem wkład w środku , uszczelnienie przewodu dymowego . Zapach rozchodzi się tylko przy

zredukowanym spalaniu. Kiedy palę na full przestaje dymić.

komin 29x29cm , 8m - widać niebo , szyber . Gdzie jest " pies pogrzebany "

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jest jeszcze jedna mzliwość

w kolanku dochodzącym do komina jest taka fajna pokrywka przykręcana dwiema śrubami. Pod nią jest uszczelka, mogła popękać i teraz przepuszcza dym.

Wiem, bo przerobu\iłem to w tym roku. Wystarczyło ją tyko wymienić i po problemie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kominiarze nazywaja to efektem "zimnego komina",być może chodzi o tzw.,dymy ciepłe,które w Twoim wypadku ulegaja schłodzeniu w samym przewodzie kominowym i na zasadzie grawitacji opadają w dół dymiac co niemiara.A co się dzieje jak masz otwarte okno?Moze za mała wentylacja?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Wydaje się że przyczyną zapachu może być nieszczelność bądź to wkładu lub przewodów dymowych. Nie wiem jak oglądałeś wkład ale weź pod uwagę że jest tam zawsze trochę sadzy która nie pozwala na dokładne oglądnięcie wkładu. Świadczyć o rozszczelnieniu może również fakt iż zapachu nie czuć przy pełnym rozpaleniu - powstaje wtedy duży tzw. "cug" i zapach porywany jest do komina. Przy lekkim zdławieniu dym się kotłuje we wkładzie i przewodach doprowadzających do komina i wydostaje się najbliższą mu drogą.

Pozdrówka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 years później...

Zapach rozchodzi się tylko przy

zredukowanym spalaniu. Kiedy palę na full przestaje dymić.

komin 29x29cm , 8m - widać niebo , szyber . Gdzie jest " pies pogrzebany "

 

A ja mam problem "taki sam tylko inny". Dymi się z kratki, ale tylko przy ostrym paleniu. Przy słabym a nawet średnim paleniu nic niepokojącego się nie dzieje. Czy to możliwe, żeby we wkładzie, albo w przewodzie łączącym wkład z kominem coś się rozszczelniało pod wpływem temperatury? Czy ktoś z forumowiczów miał podobny problem?

W firmie montującej kominek nie mogę na razie zapytać bo... przerwa urlopowa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 years później...

Dopisuję się do starego wątku.

Mieszkamy w domu od roku. Używamy piecyka wolnostojącego Dovre Sense 100. Problem polega na tym, że z kominka przy byle okazji kopci się, gdy jest otwarty np. kiedy dokładamy drewno. Kopci się bezpośrednio z niego, nie z jakichś nieszczelności przy kominie itp. Kiedy pali się na full kopcenia nie ma, ale z drugiej strony wtedy nie ma też potrzeby, aby go otwierać. Gdy jest dobrze nagrzany, ale trzeba dołożyć drewna, znów się kopci.

 

Powietrze od jakiegoś czasu jest doprowadzone do niego rurą z zewnątrz. Dopóki ta rura nie została podłączono było tak samo.

 

Proszę o podpowiedź, bo mi ten dym działa coraz mocniej na nerwy. Czuję się czasem, jakbym mieszkała w wędzarni. W zasadzie przy każdym paleniu trzeba wietrzyć.

 

Czy możliwe, że problem leży w małym palenisku i dym "słabo trafia" w komin?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dopisuję się do starego wątku.

Mieszkamy w domu od roku. Używamy piecyka wolnostojącego Dovre Sense 100. Problem polega na tym, że z kominka przy byle okazji kopci się, gdy jest otwarty np. kiedy dokładamy drewno. Kopci się bezpośrednio z niego, nie z jakichś nieszczelności przy kominie itp. Kiedy pali się na full kopcenia nie ma, ale z drugiej strony wtedy nie ma też potrzeby, aby go otwierać. Gdy jest dobrze nagrzany, ale trzeba dołożyć drewna, znów się kopci.

 

Powietrze od jakiegoś czasu jest doprowadzone do niego rurą z zewnątrz. Dopóki ta rura nie została podłączono było tak samo.

 

Proszę o podpowiedź, bo mi ten dym działa coraz mocniej na nerwy. Czuję się czasem, jakbym mieszkała w wędzarni. W zasadzie przy każdym paleniu trzeba wietrzyć.

 

Czy możliwe, że problem leży w małym palenisku i dym "słabo trafia" w komin?

 

 

Możliwe. Czy podczas rozpalania tez dymi przy dokładaniu kolejnych porcji?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...