Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka farba na pajęczyny w piwnicy?

Rafal111

Recommended Posts

Zartami odpowiadam na zartobliwe pytanie.

Zastanów sie czy sa farby przeciw brudowi, kurzowi.

NIE MA

Wiec na pytanie przez Ciebie zadane jest jedna odpowiedż - NIE MA

Mozna natomoast zastosowac farby które w przypadku wystapienia np. pajaków mozna bezproblemowo usunąć.

Możesz pomalowac pomierzczenie emaliami, które mozna polac woda i usunąć pajaczyny.

Ja stosuję środek k-othrine to zawiesina wodna preparatu, który nanoszę rozpylaczem w okolicach okien, drzwi garażowych, wentylacji. Działa kontaktowo przez kilka tygodni (chyba do 3 m-cy) i bardzo ogranicza ilość paskudztwa w piwnicy, jeżeli boisz sie chemii to sprawdź w karcie wyrobu, jest stosowany w magazynach żywności. Stosuję w garażu i piwnicy.

Podepne sie pod watek. Mozecie napisac, co jest przede wszystkim powodem gromadzenia sie robali w piwnicy? Brak ogrzewania? Za slaba wentylacja (za wilgotno)? Brak swiatla? No na pewno nie tylko brak sprzatania! Jakie najbardziej warunki sprzyjaja pajakowi w osiedleniu sie w piwnicy ? :)

Zamierzam w piwnicach urzadzic sobie pokoje "relaksowe";) i bedzie tam m.in. sprzet audio-video. Planuje piwnice ogrzewac i wentylowac mechanicznie (z reku, a co!) ale nie mam tam ani jednego okna :) No i zastanawiam sie czy przy troche rzadszym czyszczeniu i odkurzaniu tych pomieszczen, polubia je mimo ogrzewania i wentylacji pajaki?

pozdr.

pamietam że dawniej np malowało sie wapnem i w tym sensie pytałem ...

teraz tez sie maluje wapnem /niedawno malowałem dlatego w tym sensie odpowiadam/

... Myślałem że są jakies farby które to sprzątanie ułatwiają - może olejne :)

są - owszem - farby olejne

natomiast sprzątanie pajęczyn ułatwia raczej cos innego: miotła, szmatka, drabinka, gęsie /lub kacze/ pióro itp.