andrzej-br 23.11.2008 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 witam. poruszę temat który był tu poruszany wielokrotnie ale nigdzie nie mogłem znaleźć konkretnej odpowiedzi a więc tak. interesują mnie dane /ustawy prawne / odnośnie drogi dojazdowej ale wytyczonej jej min .szerokość /słyszałem i czytałem o 4,5,6 m/ jak to jest rzeczywiście + pobocze do tego,wszystko zgodnie z literą prawa oczywiście,tyle i tyle i kropka./ bo na chłopski rozum np gdy dwa ogrodzenia dzieli od siebie odległość powiedzmy 6m to nie może tam być droga 6m bo trudno żeby ktoś komuś jeżdżił po płocie/ za drogę odpowiadają jej właściciele pod jakim kątem?? odgarniania śniegu, dziur? czego osoba która wybuduje się powiedzmy po powstaniu w.w. drogi a musząca z niej skorzystać może żądać od właścicieli?i to samo dotyczy służebności drogi.. słyszałem o min szerokości 3m ,jaka jest różnica w odpowiedzialności?kto za nia i w jaki sposób odpowieda itd. idąc dalej granice posesji są wyznaczone czy w przypadku służebnośc drogii obowiązuje odległość min /3:4 m od postawienia budynku/ od niej czy od granicy działki bo w tym przypadku można stracić owe metry.służebność drogi odpłatna czy coś podobnego kto w tym przypadku za nią odpowiada ?pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daszum 27.11.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Znalazłam na forum informację, że w przypadku służebności drogi ustanowionej na działce odl.minimalne od budynku do granicy działki wynoszą 3 lub 4 mi, czyli służebnośc nie ogranicza wielkości budynku usytuowanego na takiej działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts