caleb 20.10.2003 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Wymurowałem ścianę fundamentową z bloczków betonowych.Spotkałem sięz opinią, że należy ja wykończyć wieńcem, tym bardziej,że jest przewidziana z Ytonga,a tomateriał kruchy i może pękać. Nie dopatrzyłem sieczegoś takiego w projekcie. Co radzicie zrobic wieniec, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość inż. Baranina 20.10.2003 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Jezeli sciany wymurowane by byly rzeczywiscie z Ytonga, to wtedy w dobrym guscie jest wykonac wieniec oczepowy, przed polozeniem stropu. Jezeli natomiast sciany sa bloczkow betonowych, to nie ma takiej potrzeby. Beton, to beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 20.10.2003 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 A to ciekawe!A moim projekcie ścany fundamentowe są z bloczków betonowych i jest wieniec. Co więcej. Z zależnosci od tego jaki wariant ścian zewnetrznych przyjmę, wieniec ten ma różne szerokosci.Ściany fundamentów mają 25 cm a wieniec: dla 44 cm Phorotermu ma 28 cm, dla Phorotermu 38 cm - 30cm, dla betonu komórkowego 36 cm - też 30. Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majo 20.10.2003 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 witam mam fundament lany i murowany z bloczków a na tym ściany z Ytonga, wieniec i owszem ale na szczycie natomiast na fundamencie (o ile dobrze rozumiem) nie spotkalem się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość inż. Baranina 20.10.2003 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Mam wrażenie, że nie do konca zrozumielismy sie. Oprocz konwencjonalnego wienca, ktory jest integralna czescia kazdego stropu zelbetowego, na zwienczeniu sciany z materialow kruchych -beton komorkowy, cegla poryzowana, powinno wylewac sie tak zwana poduszke betonowa i otym tu mowa. Nie ma potrzeby wykonywania tej poduszki przy scianie z bloczkow betonowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 20.10.2003 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Zamiast pytać Ciebie, dlaczego "nie ma potrzeby" (cyt.), liczę na to, że odezwie się ktos z biura projektowego Ciepłe Domy http://www.lipinscy.pl/ i zajmie stanowisko.Mój projekt to LMB24. Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 20.10.2003 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 WItam. Temat dyżurny, wałkowany kilka miesięcy temu. Poszukaj w archiwum, były dziesiątki postów...Ja mam zbrojone ławy, zbrojony wieniec na fundamentach, zbrojony wieniec przy stropie i zbrojone murłaty pod murłatami... o ile tak to można ująć. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gościu 20.10.2003 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Zależy od wysokości ściany fundamentowej,od tzw.szkód górniczych,gruntu itd.Najpierw cza zbadać grunt,jak brak wieńca w projekcie(to ma zrobić adaptator projektu-zwykle nie wie lub mu się niekce).Ten gość wcześniej niech się nie dziwi,że taki wieniec ma być węższy niż materiał stosowany do bud.ścian(bo jak ma się odrywać woda ściekająca pościanach).No a tak na wszelki wypadek lepiej zrobić niż nie zrobić na pewno nie zaszkodzi,a poza tym taki wieniec o wyś.do 15 cm z dwoma prętami fi 12 wyrównuje po pierwszą warstwę i proszę wieńca nie mylić z warstwą wyrównującą z betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 21.10.2003 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Chciałbym bycdobrze zrozumiany,nie chodziło mi o wieniec przed stropem,tylko wieniec na fundamentach z bloczkóe betonowych 24 cm, na których zamierzam budować scianę z Ytonga 36,5.Od czego zależy szerokość takiego wieńca. jaki szeroki powinien byćw moim przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts