akapap 23.11.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Witam, info: komin - przewody wentylacyjne + dymny z wkładką ceramiczną i wełną. po dłuższych rozmowach majster przekonuje mnie do wykonania komina z cegły perforowanej. Uważa, że przy wysokich i smukłych kominach w/w lepiej się sprawdza. Zaprawa dostaje się w dziurki cegły przez co jest mocniejsze wiązanie. Wydaje się to logiczne, jednak w każdym miejscu przekonują mnie do wykonania komina z cegły pełnej. Biorąc pod uwagę niską nasiąkliwość cegły to stabilność komina jest ,,średnia''. A co sądzicie o cegle szczelinowej - 5 lub 7 podłużnych otworów. Stabilność będzie większa i nie powinno być problemów z zaciekami itp. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.11.2008 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Kominy tylko i wyłacznie z cegły pełnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 23.11.2008 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 witam, podłącze się do tego wątku, również mój majster wskazuje na dziurawkę i używa tych samych argumentów... co do przenikania wody do komina - ostatnie pięć warstw chce robić z pełnej wydaje się to dość sensowne, zwłaszcza że w obu spalinowych mam wkłady ceramiczne + wełna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prono 23.11.2008 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Pełną cegłę, oprócz ostanich warstw, warto zastoswać w miejscu gdzie będzie obróbka dekarska. Dekarz powinien wciąć się w komin i w sunąć blachę. Jeśli wetnie za mocno, zdarzają się przecieki przez kanały w cegle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.11.2008 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 również mój majster wskazuje na dziurawkę i używa tych samych argumentów... co do przenikania wody do komina - ostatnie pięć warstw chce robić z pełnej użyj szukaczki, poczytaj ile jest takich kominów na forum i w ilu są problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 23.11.2008 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 To prawda, że są potwierdzone przykłady efektów budowania kominów z dziurawki. Pod uwagę biorę szczelinówkę, nawet Roben, Ekoklinkier polecają tego typu cegłę do kominów. Stabilność komina również wzrasta. Może ktoś z Was uraczył Kierownika Budowy, który również zalecał szczelinówkę nad pełną. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarator 23.11.2008 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 zastanawiajace za i przeciw a co z woda miedzy wkladem ceramicznym welna a cegla wszyscy mysla o wodzie a co z dymem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi1977 23.11.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Ja mam w rodzinie inzynierow budownictwa od kliku pokolen. Wszyscy rowno sie wypowiedza na taki temat, ze jak komin to tylko z cegly pelnej. A o wynalazkach murarzy i majstrow to potrafia legendy opowiadac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.11.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Mam przed nosem norme PN-89/B-10425 "Przewody dymowe, spalinowe i wentylacyjne murowane z cegły" i w punkcie 3.2.1 "Do wykonywania przewodów należy stosować cegłę pełną wypalaną z gliny klasy 150 lub 100".Dopuszcza się cegłę wapienno-piaskową klasy 150 do wykonania przewodów wentylacyjnych" O dziurawkach, szczelinówkach i innych wylazkach normy nic nie mówia. Możesz murowac zgodnie ze sztuka wiedzą i normami albo z "wytycznymi" sprzedawców Twoja kasa Twoj wybór Twoje przecieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 23.11.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 No i będzie na forum można się pożalić.., a sporo tego juz było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 23.11.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 To prawda, że są potwierdzone przykłady efektów budowania kominów z dziurawki. Stabilność komina również wzrasta. Może ktoś z Was uraczył Kierownika Budowy, który również zalecał szczelinówkę nad pełną. gdzie są te potwierdzone przykłady? jaka stabilność? chyba tylko wtedy, kiedy uraczył się wcześniej sam, i to mocno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 23.11.2008 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Mam przed nosem norme PN-89/B-10425 "Przewody dymowe, spalinowe i wentylacyjne murowane z cegły" i w punkcie 3.2.1 "Do wykonywania przewodów należy stosować cegłę pełną wypalaną z gliny klasy 150 lub 100". A znajdz jeszcze definicje cegly pelnej - wiem, ze ostatnio tez cos w tym zakresie sie zmienilo. Ja do komina murowanego z cegly, na parterze, uzylem cegly wienerbergera, ktora miala w srodku dwa rzedy - w sumie 11 dziurek fi ~1 cm. Cegla pelna to wedlug roznych zrodel cegla ktora ma ponizej 10% otworow (u mnie suma otworow to bylo ok 9 cm2, gdy cala cegla ma powierzchnie 300cm2, czyli ledwo 3%. I to jest sprzedawane normalnie jako cegla pelna - dzwonilem specjalnie do kierbuda i nawet do doradcy technicznego wienerbergera i oboje potwierdzili, ze taka cegla jak najbardziej nadaje sie do budowy komina no i nawet zwieksza stabilnosc (zaprawa wpada w dziurki Pytanie tylko o jakiej "szczelinowce" pisze autor! Na gore komina - klinkier, uzylem juz 100% pelnej cegly. Moj kumpel - dekarz, ktory bedzie mi kladl dach mowi, ze 90% reklamacji jakie ma na przecieki to wlasnie komin wymurowany z dziurawki! Nie warto na tym oszczedzac! Z drugiej strony medalu - moj murarz wymurowal kilkadziesiat kominow w swoim zyciu i przynajmniej kilka kominow z cegly dziurawki, ktore zna, sa szczelne i przezyly juz kilka lat bez wiekszych problemow pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 23.11.2008 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Pytanie tylko o jakiej "szczelinowce" pisze autor! Np. produkt crh - cegła pięcioszczelinowa: http://www.crh-klinkier.pl/karty_produktow_rf_2.php otwory nie przekraczają 10% powierzchni cegły. Idąc dalej tym tropem to ekoklinkier http://www.ekoklinkier.pl/main.php posiada u siebie cegły 6-szczelinowe, drążenia zajmują około 30% a na stronie są porady architekta, który zaleca w/w cegły na kominy. Uważacie, że stabilność komina, przy jego wysokości około 3 metry jest wystarczająca i nie są potrzebne żadne dodatkowe zabiegi? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 23.11.2008 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Np. produkt crh - cegła pięcioszczelinowa: http://www.crh-klinkier.pl/karty_produktow_rf_2.php otwory nie przekraczają 10% powierzchni cegły. [...] Uważacie, że stabilność komina, przy jego wysokości około 3 metry jest wystarczająca i nie są potrzebne żadne dodatkowe zabiegi? Czyli jak rozumiem nie szukasz oszczednosci (bo ta szczelinowka jest ledwo 0,5-1 pln drozsza od cegly pelnej), tylko wyboru zeby komin byl stabilny ? To IMHO nie ma sie co zastanawiac. Od lat murowano kominy z normalnej pelnej cegly i nie slyszy sie, zeby jakos masowo je wichury przewracaly Ja mam 3,5m komin od miesiaca wymurowany i ostatnie wichury mu nie zaszkodzily Wazne tylko zeby byl dobrze wymurowany - tj. z odpowiednimi przewiazaniami. Widzialem duzo kominow murowanych tak, ze srodkowe elementy (przegrody miedzy kanalami) nie byly wogole przewiazywane z "zewnetrzna obudowa" komina!!!! Poprostu wstawiane byly polowki jedna na druga... Nie wiem jak to opisac, mam nadzieje, ze wiecie o co chodzi Tak zbudowany komin rzeczywiscie moze byc malo stabilny.. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 23.11.2008 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Tak, nie jest to kwestia oszczędności tylko dobrego rozwiązania. Zalecenia majstra wydają się być logiczne - zwiększają stabilność. Z drugiej strony są normy, które mówią o całym kominie z uwagi na jego ciężkie warunki pracy w kanałach dymnych/spalinowych. Tutaj sytuacja jest trochę inna. Kanał dymny wykonany jest z ceramiki. Powoli zmierzam w kierunku kompromisu, cegła szczelinowa 10%. Przy takiej ilości nie powinny mieć miejsca zacieki a stabilność będzie znacznie większa. Z drugiej strony, czy stabilność musi być większa? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.11.2008 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 dlatego zadałem pytanie: jaka stabilność? bo ja nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.11.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Przy takiej ilości nie powinny mieć miejsca zacieki a stabilność będzie znacznie większa. Z drugiej strony, czy stabilność musi być większa? Co to jest wg Ciebie stabilność? Komin z której cegły byś go nie wykonał jak go "pchniesz" to oderwie sie od stropu i przewróci. To czy bedziesz miał tam tajemne dziurki czy nie, nie ma znaczenia. Jeżeli sie obawiasz o jego stabilność to nie cegła z dziurka tylko w rogach stawiasz stalowe elementy, łaczysz je czymś w rodzaju opasek, to wszystko kotwisz do stropu poprzez odpwiednie odciągi zastrzały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 24.11.2008 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Trochę mnie to zaskoczyło. Z tego co napisałeś nie ma różnicy w stabilności komina. Używanie w takim wypadku cegły perforowanej jest stanowczo niewłaściwe. Nie daje to nic poza zmniejszeniem obciążenia i potencjalnymi problemami w przyszłości. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 25.11.2008 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Pozwolę sobie jeszcze raz zapytać: czy komuś komin o wysokości 1,5 metra ponad dachem zbudowany z cegły klinkierowej się przewrócił? Majster utwierdza mnie w przekonaniu, że lepiej kominy wykonać z dziurawki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 25.11.2008 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 To, przepraszam, Twój komin czy majstra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts