Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin z cegły pełnej czy szczelinowej (5/7).

Recommended Posts

Witam,

info: komin - przewody wentylacyjne + dymny z wkładką ceramiczną i wełną.

po dłuższych rozmowach majster przekonuje mnie do wykonania komina z cegły perforowanej. Uważa, że przy wysokich i smukłych kominach w/w lepiej się sprawdza. Zaprawa dostaje się w dziurki cegły przez co jest mocniejsze wiązanie.

Wydaje się to logiczne, jednak w każdym miejscu przekonują mnie do wykonania komina z cegły pełnej. Biorąc pod uwagę niską nasiąkliwość cegły to stabilność komina jest ,,średnia''.

A co sądzicie o cegle szczelinowej - 5 lub 7 podłużnych otworów. Stabilność będzie większa i nie powinno być problemów z zaciekami itp.

Pozdrawiam.

witam,

podłącze się do tego wątku,

również mój majster wskazuje na dziurawkę i używa tych samych argumentów...

co do przenikania wody do komina - ostatnie pięć warstw chce robić z pełnej

wydaje się to dość sensowne, zwłaszcza że w obu spalinowych mam wkłady ceramiczne + wełna...

To prawda, że są potwierdzone przykłady efektów budowania kominów z dziurawki.

Pod uwagę biorę szczelinówkę, nawet Roben, Ekoklinkier polecają tego typu cegłę do kominów.

Stabilność komina również wzrasta.

Może ktoś z Was uraczył Kierownika Budowy, który również zalecał szczelinówkę nad pełną.

Pozdrawiam.

Mam przed nosem norme PN-89/B-10425 "Przewody dymowe, spalinowe i wentylacyjne murowane z cegły" i w punkcie 3.2.1 "Do wykonywania przewodów należy stosować cegłę pełną wypalaną z gliny klasy 150 lub 100".

Dopuszcza się cegłę wapienno-piaskową klasy 150 do wykonania przewodów wentylacyjnych"

O dziurawkach, szczelinówkach i innych wylazkach normy nic nie mówia.

Możesz murowac zgodnie ze sztuka wiedzą i normami albo z "wytycznymi" sprzedawców

Twoja kasa Twoj wybór Twoje przecieki

To prawda, że są potwierdzone przykłady efektów budowania kominów z dziurawki.

Stabilność komina również wzrasta.

Może ktoś z Was uraczył Kierownika Budowy, który również zalecał szczelinówkę nad pełną.

gdzie są te potwierdzone przykłady?

jaka stabilność?

chyba tylko wtedy, kiedy uraczył się wcześniej sam, i to mocno :-?

Mam przed nosem norme PN-89/B-10425 "Przewody dymowe, spalinowe i wentylacyjne murowane z cegły" i w punkcie 3.2.1 "Do wykonywania przewodów należy stosować cegłę pełną wypalaną z gliny klasy 150 lub 100".

A znajdz jeszcze definicje cegly pelnej - wiem, ze ostatnio tez cos w tym zakresie sie zmienilo. Ja do komina murowanego z cegly, na parterze, uzylem cegly wienerbergera, ktora miala w srodku dwa rzedy - w sumie 11 dziurek fi ~1 cm. Cegla pelna to wedlug roznych zrodel cegla ktora ma ponizej 10% otworow (u mnie suma otworow to bylo ok 9 cm2, gdy cala cegla ma powierzchnie 300cm2, czyli ledwo 3%. I to jest sprzedawane normalnie jako cegla pelna - dzwonilem specjalnie do kierbuda i nawet do doradcy technicznego wienerbergera i oboje potwierdzili, ze taka cegla jak najbardziej nadaje sie do budowy komina no i nawet zwieksza stabilnosc (zaprawa wpada w dziurki :)

Pytanie tylko o jakiej "szczelinowce" pisze autor!

Na gore komina - klinkier, uzylem juz 100% pelnej cegly. Moj kumpel - dekarz, ktory bedzie mi kladl dach mowi, ze 90% reklamacji jakie ma na przecieki to wlasnie komin wymurowany z dziurawki! Nie warto na tym oszczedzac!

Z drugiej strony medalu - moj murarz wymurowal kilkadziesiat kominow w swoim zyciu i przynajmniej kilka kominow z cegly dziurawki, ktore zna, sa szczelne i przezyly juz kilka lat bez wiekszych problemow :)

pozdr.

Pytanie tylko o jakiej "szczelinowce" pisze autor!

Np. produkt crh - cegła pięcioszczelinowa:

http://www.crh-klinkier.pl/karty_produktow_rf_2.php

otwory nie przekraczają 10% powierzchni cegły.

Idąc dalej tym tropem to ekoklinkier

http://www.ekoklinkier.pl/main.php

posiada u siebie cegły 6-szczelinowe, drążenia zajmują około 30% a na stronie są porady architekta, który zaleca w/w cegły na kominy.

Uważacie, że stabilność komina, przy jego wysokości około 3 metry jest wystarczająca i nie są potrzebne żadne dodatkowe zabiegi?

Pozdrawiam.

Np. produkt crh - cegła pięcioszczelinowa:

http://www.crh-klinkier.pl/karty_produktow_rf_2.php

otwory nie przekraczają 10% powierzchni cegły.

[...]

Uważacie, że stabilność komina, przy jego wysokości około 3 metry jest wystarczająca i nie są potrzebne żadne dodatkowe zabiegi?

Czyli jak rozumiem nie szukasz oszczednosci (bo ta szczelinowka jest ledwo 0,5-1 pln drozsza od cegly pelnej), tylko wyboru zeby komin byl stabilny ? To IMHO nie ma sie co zastanawiac. Od lat murowano kominy z normalnej pelnej cegly i nie slyszy sie, zeby jakos masowo je wichury przewracaly :-) Ja mam 3,5m komin od miesiaca wymurowany i ostatnie wichury mu nie zaszkodzily ;-)

Wazne tylko zeby byl dobrze wymurowany - tj. z odpowiednimi przewiazaniami. Widzialem duzo kominow murowanych tak, ze srodkowe elementy (przegrody miedzy kanalami) nie byly wogole przewiazywane z "zewnetrzna obudowa" komina!!!! Poprostu wstawiane byly polowki jedna na druga... Nie wiem jak to opisac, mam nadzieje, ze wiecie o co chodzi ;) Tak zbudowany komin rzeczywiscie moze byc malo stabilny..

pozdr.

Tak, nie jest to kwestia oszczędności tylko dobrego rozwiązania.

Zalecenia majstra wydają się być logiczne - zwiększają stabilność. Z drugiej strony są normy, które mówią o całym kominie z uwagi na jego ciężkie warunki pracy w kanałach dymnych/spalinowych.

Tutaj sytuacja jest trochę inna. Kanał dymny wykonany jest z ceramiki.

Powoli zmierzam w kierunku kompromisu, cegła szczelinowa 10%. Przy takiej ilości nie powinny mieć miejsca zacieki a stabilność będzie znacznie większa.

Z drugiej strony, czy stabilność musi być większa?

Pozdrawiam.

Przy takiej ilości nie powinny mieć miejsca zacieki a stabilność będzie znacznie większa.

Z drugiej strony, czy stabilność musi być większa?

Co to jest wg Ciebie stabilność?

Komin z której cegły byś go nie wykonał jak go "pchniesz" to oderwie sie od stropu i przewróci. To czy bedziesz miał tam tajemne dziurki czy nie, nie ma znaczenia.

Jeżeli sie obawiasz o jego stabilność to nie cegła z dziurka tylko w rogach stawiasz stalowe elementy, łaczysz je czymś w rodzaju opasek, to wszystko kotwisz do stropu poprzez odpwiednie odciągi zastrzały.