Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Robić dalej czy poczekać do wiosny????

dorusia

Recommended Posts

Właśnie robia u nas dachówkę i mamy dylemat czy zostawić dom w stanie surowym otwartym z dachem i czekać do wiosny czy robic okna i środek. Poprostu nie wiemy czypodczas zimy można w środku robić instalacje????

Czy ktoś może podpowiedzieć???

Jak wam sie nie spieszy to po co na siłe cos robić?

Ja mam stop do marca - sciany przykryte dachem - wlasnie zabepzieczem otwory przed nadmiernym zasypyaniem sniegiem. A czas zimowy poswiece na szukanie kolejnych rozwiązan/fachowców/ towarów oraz na sprzatanei działki :-)

pozdrawiam

Pawlok

Jeśli masz czas to poczekaj.

Okna zabij dechami, tak żeby śniegu nie nawiało, ale żeby szpary na wymianę powietrza zostały. Wszystko sobie ładnie wyschnie i osiądzie.

Zimą umów elektryka i zamów okna z terminem na wczesną wiosnę (ale już po ustąpieniu mrozów, tak żeby w dzień - podczas montażu - było na plusie). Zwykle firmy okienne mają w tym czasie fajne promocje - sezon martwy to i z ceny chętniej schodzą :wink:

Instalacje mógłbyś oczywiście układać sobie przez zimę, ale nie polecam: sztywne przy niskich temp. przewody ciężko będzie ładnie (płasko) ułożyć na ścianach a gdy wiosną dostaną temperatury, to dodatkowo się zwichrują - trzeba będzie przykryć je grubszą warstwą tynku.

Właśnie robia u nas dachówkę i mamy dylemat czy zostawić dom w stanie surowym otwartym z dachem i czekać do wiosny czy robic okna i środek. Poprostu nie wiemy czypodczas zimy można w środku robić instalacje????

Czy ktoś może podpowiedzieć???

BArdzo mproszę

jestem w podobnej sytuacji. Od jutra układać się będzie dachówka i w zasadzie SSO gotowe. Z tym, że ja mam na 15 grudnia zamówione okna, drzwi zewn i bramę i raczej to wstawię. Wówczas uda się może lekko podgrzać wnętrze i podłubać przy instalacjach.

Kasa jest.........a czy mi sie spieszy???Chyba chcę jak najszybciej wybudować i sie wprowadzić........Tęsknię juz za naszym domem, chciałabym juz teraz, ale jeśli czegoś nie można to nie można. Najbardziej obawiamy się osiadanie budynku, u nas są tąpnięcia i w głównej mierze dlatego nie wiemy co robić.

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi.

POzsdraiwam

Dorota

• 2 weeks później...
u mnie na zimę były okna , i przez zime zrobiliśmy spokojnie i dokładnie wszystkie instalacje , był czas na przemyślenie punktów elektryki, wody itp... potem jak tylko temperatura pozwoliła na wiosnę, odrazu tynki , wylewki ocieplenie, nie ma sensu przerywać robić dalej wszystko co się da