Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotokomórki od LARAMU - wysokosc?

scaut.00

Recommended Posts

Witam,

Elektryk robiac mi cala elektryke w domu, zaproponowal mi , ze moze rowniez zrobic instalacje alarmowa... zgodzilem sie...

zrobil - patrze, a wszystkiekable pod czujki ruchu sa na wys nieco ponad 2m...

glupio to troche wyglada, zwlaszcza jesli pomieszczenia mam 2,75m..

czy rzeczywiscie TRZEBA na takeij wysokosci montowac czujki, bo tak mowia przepisy albo bo pod samym sufitem beda gorzej dzialac???

z punktu widzenia estetycznego wolalbym pod samym sufitem..

macie z tym jakies doswiadczenia?

z tego co pamiętam to spora cześć fotokomórek ma w instrukcji montaż na wysokości ok.2.2 jako najbardziej efektywną, ale jest tu spory wątek o alarmach i kiedyś Zbych to tłumaczył.

Dla przykładu czujka SATELA AQUA PLUS - zalecana wysokość montażu 2.1m

zrobil - patrze, a wszystkiekable pod czujki ruchu sa na wys nieco ponad 2m...

glupio to troche wyglada, zwlaszcza jesli pomieszczenia mam 2,75m..

czy rzeczywiscie TRZEBA na takeij wysokosci montowac czujki, bo tak mowia przepisy albo bo pod samym sufitem beda gorzej dzialac???

Nie ma żadnych przepisów.

Ale - tak jak napisałeś - w zależności o wysokości moze lepiej lub gorzej działać.

Z tym, że dla pomieszczeń o niewielkich wymiarach (powiedzmy do 8m x 8m, czyli ok. 60m2 - a to już baaaardzo duży pokój), różnica w działaniu (czułości) jest bardzo niewielka - pod warunkiem, że odpowiednio ustawisz czujki (lekkie pochylenie w dół).