scaut.00 23.11.2008 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Witam,Elektryk robiac mi cala elektryke w domu, zaproponowal mi , ze moze rowniez zrobic instalacje alarmowa... zgodzilem sie...zrobil - patrze, a wszystkiekable pod czujki ruchu sa na wys nieco ponad 2m...glupio to troche wyglada, zwlaszcza jesli pomieszczenia mam 2,75m..czy rzeczywiscie TRZEBA na takeij wysokosci montowac czujki, bo tak mowia przepisy albo bo pod samym sufitem beda gorzej dzialac???z punktu widzenia estetycznego wolalbym pod samym sufitem..macie z tym jakies doswiadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 23.11.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Ja mam jakoś pod sufitami pociągniete,Może elektryk nie miał drabiny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 23.11.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 z tego co pamiętam to spora cześć fotokomórek ma w instrukcji montaż na wysokości ok.2.2 jako najbardziej efektywną, ale jest tu spory wątek o alarmach i kiedyś Zbych to tłumaczył. Dla przykładu czujka SATELA AQUA PLUS - zalecana wysokość montażu 2.1m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 23.11.2008 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 zrobil - patrze, a wszystkiekable pod czujki ruchu sa na wys nieco ponad 2m... glupio to troche wyglada, zwlaszcza jesli pomieszczenia mam 2,75m.. czy rzeczywiscie TRZEBA na takeij wysokosci montowac czujki, bo tak mowia przepisy albo bo pod samym sufitem beda gorzej dzialac??? Nie ma żadnych przepisów. Ale - tak jak napisałeś - w zależności o wysokości moze lepiej lub gorzej działać. Z tym, że dla pomieszczeń o niewielkich wymiarach (powiedzmy do 8m x 8m, czyli ok. 60m2 - a to już baaaardzo duży pokój), różnica w działaniu (czułości) jest bardzo niewielka - pod warunkiem, że odpowiednio ustawisz czujki (lekkie pochylenie w dół). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts