ckcamell 23.11.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Witam , Szukam osób, które budują lub wybudowały dom:"UPB-737 Dom przy Makowej" z pracowni Galeria Domów. Przymierzam się do kupna tego projektu i jego realizacji, może ktoś zaproponuje inny projekt na działkę z wjazdem od zachodu.(dodam iż zastanawiam się nad lustrzanym odbiciem tego projektu,gdzie pokój dzienny znajduje się od południa). Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiakulka 12.03.2009 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Właśnie poważnie zastanawiamy się nad zakupem tego projektu. Decyzja w przyszłym tygodniu. Na pewno dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckcamell 12.03.2009 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Witam, Ja już czekam na pozwolenie na budowę, warto zaadoptować poddasze.Dokonałem kilka małych zmian na parterze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiakulka 13.03.2009 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 My zastanawiamy się nad domem o powierzchni użytkowej do 140m. to ważne bo jest warunkiem uzyskania kredytu "rodzina na swoim". Na razie mamy wir w oczach od przeglądania projektów. Makowy jest jednym z trzech faworytów. Czy masz może wstępny kosztorys (nie wiem czy mogę o takie rzeczy pytać, jeśli nie powinnam to zapomnijmy o tym pytaniu) Nasza działka ma wjazd od zachodu i też w grę wchodzi lustrzane odbicie projektu, więc sytuacja bardzo podobna. Być może będziemy się wymieniać uwagami na temat naszych Makowców. Tak czy inaczej odezwę się jaki projekt wybraliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckcamell 15.03.2009 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Witam, Kosztorys, który znajduje się na stronie architekta z Krakowa nijak ma się do dzisiejszej rzeczywistości, jednak jest on z września 2008. Po miesięcznych poszukiwaniach dobrego i sprawdzonego wykonawcy wybraliśmy może nie najtańszego ale takiego który wykona wszystko. Mój kosztorys zamyka się w 155tyś dom w stanie surowym zamkniętym (bez okien). Wszystko wykonuje jedna firma, od fundamentów po dach z ułożeniem dachówki ceramicznej oraz rynny. To planuje wykonać w tym roku, w przyszłym Luty/Marzec okna, następnie wszystkie instalacje i wykończenia - to już we własnym zakresie. Polecam zastanowienie się nad likwidacją dwóch kominów ( mała toaleta oraz kuchnia) i zastosowanie wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła (rekuperator). W tym budynku nawet po adaptacji poddasza całą instalacje da rade ukryć na poddaszu. Jakie dwa inne projekty masz na uwadze??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiakulka 16.03.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Witam serdecznie. Braliśmy pod uwagę Makowca, Sułtana 2G z pracowni Dominanta i projekt LP LMB 05. Ten ostatni odpadł dość łatwo. Został Makowiec i Sułtan. Jednak większości naszej rodzinki leży Sułtan. Zostałam przegłosowana. Jutro konsultacje w banku. Jeśli zaakceptują wielkość powierzchni użytkowej to kupujemy tego szanownego muzułmanina . Boże jakie to trudne decyzje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aylin 17.03.2009 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Witam kolejnych nabywców Sułtana Jeżeli to nie tajemnica to gdzie zamierzacie go budować?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiakulka 17.03.2009 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Czekamy tylko na odpowiedź banku czy Sułtan kwalifikuje się do kredytu rodzina na swoim i kupujemy projekt. Miejsce budowy Babice, powiat warszawski zachodni. Jeszcze nie szukałam Sułtanowców na forum bo najpierw chce wiedzieć czy to będzie na pewno Sułtan. Ale nieśmiało proszę o namiary na Sułtanowców. Na razie mam w głowie sieczkę i mogę tylko słuchać innych, bardziej doświadczonych budowniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aylin 18.03.2009 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Sułtanowców na forum muratora praktycznie nie ma.Daj znać jak ostatecznie zdecydujecie sie na budowe wg tego prjektu.My zaczynamy w okolicach świąt.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiakulka 19.03.2009 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Wczoraj kupiliśmy Sułtana2g Zamówiłam mapę do celów projektowych. Porozmawiamy z fachowcem o przeróbkach. Chcielibyśmy wyciągnąć garaż w przód i tyl po 1 metrze. Wiem że to zmieni konstrukcje dachu ale może się uda. Chcielibyśmy z tyłu garazu zrobić pom. tech. a w domku w tym pomieszczeniu pralnię. Na razie tyle. Czekamy na przesyłkę i zastanawiamy się z czego ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aylin 19.03.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Widziałam twój wpis na extradomie Myśmy projekt wewnątrz znacznie przerobili. Ale z zewnątrz pozostał taki sam jak był. Podnosimy ściankę kolankową o 2 pustaki. I budujemy z maxa, dach z dachówki ceramicznej. Mamy pierwsze wyceny - i już widzę że będzie ciężko się wyrobić w przeznaczonej na budowę kasie Ale damy rade - w końcu na swoim i to za mniej więcej rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiakulka 20.03.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 No właśnie tych wycen się nieco obawiam . Nie wiem jeszcze jak grube ściany, pewnie będzie pustak+steropian, chcielibyśmy dachówke ceramiczną, kominek z płaszczem+solar+piec gazowy, wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła, rolety zewnętrzne antywłam. O poddaszu na razie nie myślimy. Chciałabym podciągnąć tam wode i gaz i zostawić na przyszłość (choć pewnie nieodległą)ale na razie traktujemy domek jako parterowy. A gdzie myślicie umieścić schody, czy może korzystacie z sugestii pracowni arch. dominanta? Jeszcze chciałabym zmienić troche rozmiary okien, Okno od frontu w jadalni(takie do ziemi) zmniejszyć na normalną wysokość, albo też zrobić balkonowe, bo w obecnym stanie to troche ni pies ni wydra ale zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paratus 20.03.2009 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Witam jestem szczęśliwym posiadaczem tego projektu czyli domu przy Makowej w lustrzanym odbiciu ,aktualnie czekam na pozwolenie.Już mam w planie np.wykonanie dachu (stropodachu)z gotowych wiązarów, jest to dużo szybsze i tańsze od tradycyjnej więźby i można wygospodarować pomieszczenia na górze ok 50m na tak zwane przydasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aylin 20.03.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Nie wiem jeszcze jak grube ściany, pewnie będzie pustak+steropian, chcielibyśmy dachówkę ceramiczną, kominek z płaszczem+solar+piec gazowy, wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła, rolety zewnętrzne antywłam. Jak to czytałam to się uśmiechnęłam - plany dotyczące tych kwestii mamy prawie takie same. My o poddaszu myślimy - ale w dalekiej przyszłości. Podciągamy je do góry o 2 pustaki. A doprowadzę co najwyżej tylko wodę. U nas wnętrze domu znacznie rożni się od tego w projekcie - poprzesuwaliśmy większość ścianek. Zlikwidowaliśmy ten dziwny schowek pośrodku salonu i delikatnie zmniejszymy salon. Schody na poddasze będą najprawdopodobniej na wprost wejścia do salonu/holu. Aczkolwiek zanim dojdziemy do ich rzeczywistego umieszczenia koncepcja może nam się zmienić. Okien nie ruszam - podobają mi się takie jakie są. Ale jak zacznie się budowa to zobaczę jak wyglądają w rzeczywistości. Zamurować zawsze je mogę. Już nie mogę się doczekać budowy PS W związku z tym, że zdecydowałaś się na Sułtana proponuje przenieśmy się tutaj bo chyba zaśmiecamy wątek http://forum.muratordom.pl/czy-ktos-buduje-sultana,t115487.htm?highlight=su%B3tan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiakulka 20.03.2009 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 to do zobaczenia na właściwym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts