Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM PRZY MAKOWEJ pracownia GALERIA DOMÓW

Recommended Posts

Witam ,

Szukam osób, które budują lub wybudowały dom:"UPB-737 Dom przy Makowej" z pracowni Galeria Domów. Przymierzam się do kupna tego projektu i jego realizacji, może ktoś zaproponuje inny projekt na działkę z wjazdem od zachodu.(dodam iż zastanawiam się nad lustrzanym odbiciem tego projektu,gdzie pokój dzienny znajduje się od południa).

Dziękuję :D

• 3 months później...

My zastanawiamy się nad domem o powierzchni użytkowej do 140m. to ważne bo jest warunkiem uzyskania kredytu "rodzina na swoim". Na razie mamy wir w oczach od przeglądania projektów. Makowy jest jednym z trzech faworytów. Czy masz może wstępny kosztorys (nie wiem czy mogę o takie rzeczy pytać, jeśli nie powinnam to zapomnijmy o tym pytaniu) :oops:

Nasza działka ma wjazd od zachodu i też w grę wchodzi lustrzane odbicie projektu, więc sytuacja bardzo podobna. Być może będziemy się wymieniać uwagami na temat naszych Makowców.

Tak czy inaczej odezwę się jaki projekt wybraliśmy :D

Witam,

Kosztorys, który znajduje się na stronie architekta z Krakowa nijak ma się do dzisiejszej rzeczywistości, jednak jest on z września 2008. Po miesięcznych poszukiwaniach dobrego i sprawdzonego wykonawcy wybraliśmy może nie najtańszego ale takiego który wykona wszystko.

Mój kosztorys zamyka się w 155tyś dom w stanie surowym zamkniętym (bez okien). Wszystko wykonuje jedna firma, od fundamentów po dach z ułożeniem dachówki ceramicznej oraz rynny. To planuje wykonać w tym roku, w przyszłym Luty/Marzec okna, następnie wszystkie instalacje i wykończenia - to już we własnym zakresie. Polecam zastanowienie się nad likwidacją dwóch kominów ( mała toaleta oraz kuchnia) i zastosowanie wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła (rekuperator). W tym budynku nawet po adaptacji poddasza całą instalacje da rade ukryć na poddaszu.

Jakie dwa inne projekty masz na uwadze???

:p

Witam serdecznie.

Braliśmy pod uwagę Makowca, Sułtana 2G z pracowni Dominanta i projekt LP LMB 05. Ten ostatni odpadł dość łatwo. Został Makowiec i Sułtan. Jednak większości naszej rodzinki leży Sułtan. Zostałam przegłosowana. Jutro konsultacje w banku. Jeśli zaakceptują wielkość powierzchni użytkowej to kupujemy tego szanownego muzułmanina :D . Boże jakie to trudne decyzje. :roll:

Czekamy tylko na odpowiedź banku czy Sułtan kwalifikuje się do kredytu rodzina na swoim i kupujemy projekt. Miejsce budowy Babice, powiat warszawski zachodni. Jeszcze nie szukałam Sułtanowców na forum bo najpierw chce wiedzieć czy to będzie na pewno Sułtan. Ale nieśmiało proszę o namiary na Sułtanowców. Na razie mam w głowie sieczkę :o i mogę tylko słuchać innych, bardziej doświadczonych budowniczych.

Wczoraj kupiliśmy Sułtana2g :lol: Zamówiłam mapę do celów projektowych. :p Porozmawiamy z fachowcem o przeróbkach. Chcielibyśmy wyciągnąć garaż w przód i tyl po 1 metrze. Wiem że to zmieni konstrukcje dachu ale może się uda. Chcielibyśmy z tyłu garazu zrobić pom. tech. a w domku w tym pomieszczeniu pralnię. Na razie tyle. Czekamy na przesyłkę i zastanawiamy się z czego ściany :D

Widziałam twój wpis na extradomie :)

Myśmy projekt wewnątrz znacznie przerobili. Ale z zewnątrz pozostał taki sam jak był.

Podnosimy ściankę kolankową o 2 pustaki. I budujemy z maxa, dach z dachówki ceramicznej. Mamy pierwsze wyceny - i już widzę że będzie ciężko się wyrobić w przeznaczonej na budowę kasie :)

Ale damy rade - w końcu na swoim i to za mniej więcej rok :)

No właśnie tych wycen się nieco obawiam :evil: . Nie wiem jeszcze jak grube ściany, pewnie będzie pustak+steropian, chcielibyśmy dachówke ceramiczną, kominek z płaszczem+solar+piec gazowy, wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła, rolety zewnętrzne antywłam. O poddaszu na razie nie myślimy. Chciałabym podciągnąć tam wode i gaz i zostawić na przyszłość (choć pewnie nieodległą)ale na razie traktujemy domek jako parterowy. A gdzie myślicie umieścić schody, czy może korzystacie z sugestii pracowni arch. dominanta?

Jeszcze chciałabym zmienić troche rozmiary okien, Okno od frontu w jadalni(takie do ziemi) zmniejszyć na normalną wysokość, albo też zrobić balkonowe, bo w obecnym stanie to troche ni pies ni wydra :-? ale zobaczymy.

Witam jestem szczęśliwym posiadaczem tego projektu :D czyli domu przy Makowej w lustrzanym odbiciu ,aktualnie czekam na pozwolenie.Już mam w planie np.wykonanie dachu (stropodachu)z gotowych wiązarów, jest to dużo szybsze i tańsze od tradycyjnej więźby i można wygospodarować pomieszczenia na górze ok 50m na tak zwane przydasie.

Nie wiem jeszcze jak grube ściany, pewnie będzie pustak+steropian, chcielibyśmy dachówkę ceramiczną, kominek z płaszczem+solar+piec gazowy, wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła, rolety zewnętrzne antywłam.

Jak to czytałam to się uśmiechnęłam - plany dotyczące tych kwestii mamy prawie takie same.

My o poddaszu myślimy - ale w dalekiej przyszłości. Podciągamy je do góry o 2 pustaki. A doprowadzę co najwyżej tylko wodę.

U nas wnętrze domu znacznie rożni się od tego w projekcie - poprzesuwaliśmy większość ścianek. Zlikwidowaliśmy ten dziwny schowek pośrodku salonu i delikatnie zmniejszymy salon. Schody na poddasze będą najprawdopodobniej na wprost wejścia do salonu/holu. Aczkolwiek zanim dojdziemy do ich rzeczywistego umieszczenia koncepcja może nam się zmienić.

Okien nie ruszam - podobają mi się takie jakie są. Ale jak zacznie się budowa to zobaczę jak wyglądają w rzeczywistości. Zamurować zawsze je mogę.

Już nie mogę się doczekać budowy :)

PS W związku z tym, że zdecydowałaś się na Sułtana proponuje przenieśmy się tutaj bo chyba zaśmiecamy wątek :)

http://forum.muratordom.pl/czy-ktos-buduje-sultana,t115487.htm?highlight=su%B3tan