Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż dwustanowiskowy - jakie wymiary?

Dżunia

Recommended Posts

ja mam coś szerokość ok. 5,5 metra z dwoma bramami po 2,4m i wszystko z początku było o.k dopuki był jeden pojazd z segmentu D.

Problem się zrobił jak w garażu pojawił się drugi pojazd o rozmiarach właściwych jak na pojazd amerykański typu SUV/VAN.

Okazało się że we wjazd 2,4m ciężko trafić postaje parę centymetry od lusterek i że w garażu da się wysiąść tylko od strony środkowej, dobrze że auto ma z dwóch stron suwane drzwi.

Ta szerokość 5,5 to taka totalnie minimalna, a długość to wiadomo najdłuższe auta mają po 5,5 metra więc tak 6m w zwyż

Dziękuję za odpowiedź. :)

Pytam, bo jesteśmy na etapie tworzenia projektu indywidualnego. Projektant, w swojej propozycji przyjął, że wjazd do garażu będzie miał szerokość 5m. Sam garaż ma być szeroki na 5,76m a długi na 6m (mam na myśli część, w której będą pakowane auta, bo potem garaż zwęża się i jest szeroki na 2,76m i daje możliwość ustawienia roweru, czy też szafki na narzędzia. Tak siedzę i myślę, czy się przyczepić czy też nie :roll: :wink:

u mnie będzie pojedyncza brama szerokości 5m, garaż szerokość 6m, długość 6,5m. Wg mnie to optymalne wymiary przy standardowych samochodach. Tak jak napisał przedmówca, wszystko zależy od posiadanych pojazdów oraz od tego, co poza autami będzie stacjonowało w garażu.

Fakt...trudno mi to przewidzieć powiem szczerze. Całe życie mieszkaliśmy w blokach i sama nie wiem co do tego garażu upchniemy z czasem :roll:

Ja mam 5,16m dł. x 6,05m szer. po poszerzeniu o 70cm! Takie są "wielkie" te dwustanowiskowe garaże w projektach...

Na przykładnie Opla, pierwszy z brzegu:

Corsa A (produkowana 1982-1993)

długość: 3,65m

szerokość: 1,53m

Corsa B (produkowana 1993-2006)

długość: 3,74m

szerokość: 1,61m

Corsa C (produkowana 2000-2006)

długość: 3,83m

szerokość: 1,64m

Corsa D (produkowana od 2006)

długość: 3,99m

szerokość: 1,71m

kolejna Corsa ile będzie miała długości? 4,1m? :o

O Astrze i Vectrze nawet nie będę pisał...

Ja mam 5,16m dł. x 6,05m szer. po poszerzeniu o 70cm! Takie są "wielkie" te dwustanowiskowe garaże w projektach...

Na przykładnie Opla, pierwszy z brzegu:

Corsa A (produkowana 1982-1993)

długość: 3,65m

szerokość: 1,53m

Corsa B (produkowana 1993-2006)

długość: 3,74m

szerokość: 1,61m

Corsa C (produkowana 2000-2006)

długość: 3,83m

szerokość: 1,64m

Corsa D (produkowana od 2006)

długość: 3,99m

szerokość: 1,71m

kolejna Corsa ile będzie miała długości? 4,1m? :o

O Astrze i Vectrze nawet nie będę pisał...

:) Rzeczywiście aż strach gdybać ;) Dlatego pytam się o te wymiary garażu, bo jeszcze mam szansę je zmienić (a raczej o ową zmianę wnieść).

Wjazd tez mam 5 m - IMHO optymalny ale szerokość 5.75 to juz moim zdaniem ciuteńkę za malo u mnie jest 6.36. Ja zakladalem postoj 2 samochodow i rowerkow / kosiarek /szafek polek etc. z boku. Duzo zalezy od trybu zycia i innych pom. gospodarczych.

Zeby otworzyc nnormalnie drzwi to trzeba u mnie miec jakies 1 m wolnego, najlatwiej stanac na standardowym miejscu do parkowania - 2.5 m szer i zobaczyc jak daleko otwieraja sie drzwi przy parkowaniu.

Pozdrawiam