Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zrobić jeśli ekipa popełniła poważne błędy i...nic ?

Recommended Posts

Witam serdecznie!

Mam poważny problem, po podciągnięciu domu pod dach okazało się, że...szef nie potrafi czytać planów.

Popełnił poważne błędy - wybudował budynek mniejszy o kilkanaście cm, poprzestawiał okna i balkony (jeden nawet o metr)!!!

Zobowiązał się do naprawy, potem obraził się zabrał graty i zniknął...

A ja zostałem z częściowo zrobioną więźbą dachową na zimę...

Czy pozostaje mi tylko sąd?

Może muszę mieć jakąć opinię biegłego w celu walki o odszkodowanie?

Może udać się do nadzoru budowlanego?

Może jest jakiś urząd typu "Ochrony Konsumentów" w budownictwie?

Może mogę wnioskować o cofnięcię zgody na działalność gosp. w tym kierunku dla osoby nie umiejącej czytać planów?

pozdrawiam i będę wdzięczny za sugestie.

Firma to "BUDRYB", a właściciel nie znający się na planach to Piotr Rybicki, działa w okolicach Rypina, ale swoje wizytówki rozdawał także w okolicy Warszawy, mam nadzieję, że nikt się na nie nie złapie.

A masz umowę z tym panem? Jeśli nie, to ciężko Ci będzie udowodnić jego winę i zmusić do dokończenia inwestycji, chociaż wątpię, czy będziesz chciał tego drugiego. Możesz żądać na piśmie naprawienia szkody, ale w przypadku postawienia budynku będzie trudno, bo nie przestawisz okien ani balkonów ani nie powiększysz domu. W jakim sensie dom jest mniejszy? Niszy, węższy, krótszy? Znajdź dobrego prawnika, bo sam chyba nie dasz rady. Życzę wygranej!

Wspólnie z kierbudem spisaliśmy protokół, na którym on zobowiązał się do naprawienia szkód na swój koszt i ze swoich materiałów

Balkony podocinał i ponadlewał, okna poprzestawiał (skuł część cegieł i domurował z drugiej)...

Zrobił to z moich a nie swoich materiałów...

Nie poprzestwiał ścianek działowych na górze.

Chciał w międzyczasie zaliczkę dla pracowników, po czym jak usłyszał, że do czasu dokończenia naprawy szkód nowej kasy nie dostanie - obraził się i zabrał graty.

Dom jest mniejszy, bo geodeta wytyczył mu osie fundamentów, a on najprawdopodobniej wziął to za obrys, więc dom jest dookoła mniejszy.

Umowę mamy, całe szczęście.

Z tymi balkonami to była taka kicha, że dom jest kwadratowy, symetryczny, nad balkonami są lukarny i przestawione o metr spowodowały, że lukarny miały by iśćpod skosem (co o zgrozo on chciał robić).

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że po wykonaniu stropów facet wiedział, że spieprzył te balkony i na siłę robił te ścianki działowe na poddaszu niszcząc mi tylko materiał i wyłudzając kasę, bo ścianki są do rozebrania :(

Znacie jakichś prawników w okolicy Warszawy?

pozdrawiam

Wojtek

• 1 month później...

no to może z mojego podwórka... bierzesz aparat foto robisz zdjęcia, bierzesz rzeczoznawcę i robisz ekspertyze, potem bierzesz umowe, projekt domu, expertyze i foty i idziesz do prawnika - on Cię oświeci co można zrobić ...

to tak w skrócie.. :roll:

no to może z mojego podwórka... bierzesz aparat foto robisz zdjęcia, bierzesz rzeczoznawcę i robisz ekspertyze, potem bierzesz umowe, projekt domu, expertyze i foty i idziesz do prawnika - on Cię oświeci co można zrobić ...

to tak w skrócie.. :roll:

Ja bym zamieniła rzeczoznawcę na biegłego sądowegoi prawnik od początku - dobry prawnik

powodzenia