Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W ŚWIETLIKU 2 pracownia ARCHON

Recommended Posts

• 5 months później...
  • 1 month później...

Witam

Myślałem i prawie byłem zdecydowany , lecz Archon zamieścił parę dni temu nowy projekt Swietlika 2. Budowę chcemy rozpocząc wiosną koło Krakowa a decyzję o wyborze projektu podejmujemy 1.01.2009.

Mam parę pytań:

1. Jak kosztorys ma się do rzeczywistości?

2. Czy projekt ten jest faktycznie tak fajny jak mi się wydaje?

3. Co ewentualnie zmieniałaś?

Pozdrawiam.

Witaj

Faktycznie dopiero teraz zobaczyłam ten nowy projekt...ciekawy choć nie ukrywam że wybierając projekt w głównej mierze patrzyłam na jego prostotę z racji kosztów budowy. Dach domyślam się że będzie znacznie droższy .

Co do kosztów nie wiem jak się maja bo właściwie niedawno zaczęłam budowę...w następnym tygodniu kończę stan zero.

Zmiany robiłam pod swoje indywidualne potrzeby:

na parterze zlikwidowałam dodatkowy pokoik na poczet większego salonu- tam robię podciąg

-zwiększyłam kotłownie zabierając do niej kawałek garażu ( planuje 2 piece gazowy i na paliwo stałe)

-przejście z domu do garażu przeniosłam na zewnątrz czyli pod daszek przy drzwiach wejściowych

-zlikwidowałam drzwi z wiatrołapu -przejście do holu

- poza tym zmienilam okna ( w kuchni zostają oba, ale są zbliżone do rogu budynku, w salonie tez robię okna zbliżone do rogu z tym że będą miały wymiary 300 X 250, ostatnie okno w pokoiku 6, którego u mnie nie będzie w ogóle likwiduję

Na poddaszu:

-jest tylko jedna większa zmiana , a mianowicie garderobę nr. 7 zabieram na poczet większej łazienki ( robię tam dodatkowo pralnię stąd ta zmiana)

- nie robię też dodatkowego balkonu w pokoju nr.6 i tam wstawiam takie same okna jak w przeciwległym pokoju nr.2

Generalnie to wszystko. Projekt wydaje mi się 100% trafiony w moje potrzeby. Dodam że buduję z keramzytu. w trakcie wytyczania budynku wyszedł mały problem z wjazdem do garażu. Na działce mam spadek, w efekcie tego wjazd do garażu byłby na wysokości ponad 1 metra. z kierownikiem doszliśmy do wniosku,że obniżymy sam garaż, czyli będzie niższy niż reszta.

Pozdrawiam

P>S> jak będziesz w okolicach Białegostoku zapraszam na budowę.

Z kosztów tych co poniosłam mogę Ci podać:

-stan zero wyniesie mnie około 30 tyś. z robocizną

- na materiał wydałam 17,5 tyś.

- na blachę wydam około 15 tyś. ze wszystkimi dodatkami

- na więźbę , deski i wszystko co trzeba na dach wydałam 16 tyś.

- za robociznę

- nie wiem ile za kominy, schody, taras i wejście

Z moich kalkulacji wynika że ogólnie zmieszczę się w 150 tyś. czyli generalnie około 1 tyś. za metr kwadratowy. Kotłownia - tak jak czytam tu na muratorze oscyluje w granicy 30 tyś. Mąż jest z branży budowlanej więc reszta będzie ciut tańsza niż normalnie płacą obcemu.

Pozdrawiam

Dzięki

Super - mam pytanie o ustawienie domu wg stron świata, czy wjazd nasz od północy bo jeśli tak czy dach nie powinien być obrócony o 90 stopni. Tak mi się wydaje i byłoby równiez gdzie zamontowac solary.

Czy w kotłowni zostawiłaś drzwi zewnętrzne i jeśli tak to gdzie będziesz trzymała rowery, kosiarkę, łopatę....?

Co ze spizarką?

Mam tyle pytań - bedzie to moja pierwsza budowa (całe zycie w blokach).

Zostawiam drzwi z zewnątrz do kotłowni, oprócz tego z garażu do kotłowni tez będą. Z racji tego że obniżam garaż będzie on wyższy, mam zamiar pokombinować coś z mocowaniami na bocznej ścianie.Fakt brak spiżarki spędza mi sen z powiek. Jak wybuduje się budynek myślę że olśni mnie i coś wymyśle. Co do stron świata wjazd do garażu mam od wschodu, jest to idealne ustawienie dla tego domu.

Pozdrawiam

Chciałam zapytać się jakie" nowości" montujesz w domku?

Doczytałam że planujesz solary..coś jeszcze?Ja sceptycznie podchodzę do nowości . Jedyna rzeczą jaką chce zrobić do wentylacje mechaniczna.Planuje podłogówkę na dole..choć mam dylemat.Jedni mówią ze super, drudzy ze kicha..sama nie wiem :D

1. Wentylacja mechaniczna z rekuperatorem i GWC - 100 %

2. Instalacja pod centralny odkurzacz 90 % - na razie bez niego

3. Solary - 50 % (jeśli będzie dofinansowanie i dobry układ dachu

4. Podłogówka tam gdzie płytki

5. Piec kondensacyjny

6. soczyszczalnia przydomowa - brak kanalizacji

7. zbiornik na deszczówkę lub studnia - (nie wiem czy można brać wodę z oczyszczalni do podlewania ?

8. Taras planuję z drewna zadaszony np. poliwęglanem

9. Jeśli balkon to też tylko dostawiany z drewna.

PS. czy nie będize przeszkadzał kominek tak umiejscowiony?

Co o tym sądzisz?

Co do kominka powiem Ci że nie mam ochoty robić sobie mini kotłowni w salonie.w tej chwili mam kozę i na prawdę wiem co to znaczy.Murarz zaproponował żebym zrobiła komin a nóż kiedyś zdecyduje sie na wstawienie kominka.Jeszcze nie zdecydowałam się. Mogę Ci tylko podpowiedzieć że widziałam u innych swietlikowców jak kominek przenosili na ściankę granicząca z pokoikiem na dole. Uważam że jest to lepsze miejsce na jago zamontowanie.

Co do kotłowni w salonie to ustawienie kominka właśnie na ścianie w salonie a nie w jadalni wydaje mi się gorszym rozwiązaniem.

Najogólniej mówiąc koncepcja kominka jest dla mnie mini kotłownią bez względu na ustawienie, a umiejscowienie wydaje mi się bardziej sensowne w salonie z racji "domniemanego grzania sie przy nim".No chyba że ktoś woli wylegiwać się na stole jadalnianym :D

Pozdrawiam

Witam

Prośba o pomoc

Poszukuję od kilku miesięcy projektu gotowego na działkę 20 m na lekkim stoku południowym (wjazd od północy) - okolice Krakowa - dla rodziny 2 + 3

W chwili obecnej moim faworytem jest Dom w świetliku (G2)- Archonu

http://www.archon.pl/projekt_domu/Dom_w_%C5%9Bwietliku_%28G2%29/m4684a6a5b19e4

Wymagania:

1. Garaż 2 stanowiskowy w bryle

2. Gabinet na dole + salon ~30m2

3. 4 pokoje na górze

Byłbym wdzięczny za sugestie dotyczące tego projektu lub innych.

zdezorientowany Paweł

• 1 month później...