markiz 24.11.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Witam,kolejny problem z hydrauliki, mianowicie mam zasobnik cwu firmy biawar którego czujnik temperatury podłączony jest do pieca na ekogroszek defro. Rozpaliłem w piecu, dodatkowo podłączyłem grzałkę żeby mieć szybciej ciepłą wodę, jednak temp. wody w cwu wg. wskazań sterownika na piecu nie chciała iść dalej niż 40 st.C. Po jakimś czasie zmierzyłem temp wody wypływającą z kranu termometrem i miała 64 st.C. O co tu może chodzić, co sprawdzić i jak, bo w taki sposób to piec aby zagrzać wodę będzie pracował w nieskończoność, bo będzie "sądził" że woda jest chłodna, a w rzeczywistości woda w cwu jest gorąca. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 24.11.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Witam, kolejny problem z hydrauliki, mianowicie mam zasobnik cwu firmy biawar którego czujnik temperatury podłączony jest do pieca na ekogroszek defro. Rozpaliłem w piecu, dodatkowo podłączyłem grzałkę żeby mieć szybciej ciepłą wodę, jednak temp. wody w cwu wg. wskazań sterownika na piecu nie chciała iść dalej niż 40 st.C. Po jakimś czasie zmierzyłem temp wody wypływającą z kranu termometrem i miała 64 st.C. O co tu może chodzić, co sprawdzić i jak, bo w taki sposób to piec aby zagrzać wodę będzie pracował w nieskończoność, bo będzie "sądził" że woda jest chłodna, a w rzeczywistości woda w cwu jest gorąca. Pozdrawiam Napisałeś, że czujnik zbiornika jest w piecu (kotle?). Jeśli masz ustawioną temperaturę wody w kotle na poziomie 40 deg C, a termostat grzałki ustawiłeś na wyższą temperaturę to grzałka grzeje ci wodę w kotle, a nie odwrotnie. Jeśli chcesz używać również grzałki (choćby nie wiem jak by to było bez sensu) to musisz ustawić wyższą temp. w kotle niż na termostacie w zasobniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markiz 24.11.2008 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Sorki jeśli nie jasno napisałem, sytuacja dokładnie wygląda tak: w zasobniku jest anoda, z której przewód idzie do sterownika pieca, na wyświetlaczu sterownika wyświetla się temperatura wody w zasobniku. Ustawiłem wczoraj na sterowniku temp. wody w zasobniku na 45 st.C. Dopóki temp. wody nie osiągnie 45st to pompka na piecu goni wodę przez wężownicę. Wczoraj rozpaliłem w piecu podłączając jednocześnie grzałkę w zasobniku aby szybciej nagrzać wodę bo była lodowata. Temp. w zasobniku pokazywana na wyświetlaczu doszła do 40 st a ustawione było na 45st. Taki stan trwał bardzo długo i zdziwiłem się że temp wody w zasobniku nie rośnie. Wziąłem termometr i zmierzyłem temp. wody wylatującej z kranu i okazało się że ma 64st. Resumując woda w zasobniku ma ponad 60st a sterownik pokazuje mi nieustannie 40st. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 24.11.2008 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Sorki jeśli nie jasno napisałem, sytuacja dokładnie wygląda tak: w zasobniku jest anoda, z której przewód idzie do sterownika pieca, na wyświetlaczu sterownika wyświetla się temperatura wody w zasobniku. Ustawiłem wczoraj na sterowniku temp. wody w zasobniku na 45 st.C. Dopóki temp. wody nie osiągnie 45st to pompka na piecu goni wodę przez wężownicę. Wczoraj rozpaliłem w piecu podłączając jednocześnie grzałkę w zasobniku aby szybciej nagrzać wodę bo była lodowata. Temp. w zasobniku pokazywana na wyświetlaczu doszła do 40 st a ustawione było na 45st. Taki stan trwał bardzo długo i zdziwiłem się że temp wody w zasobniku nie rośnie. Wziąłem termometr i zmierzyłem temp. wody wylatującej z kranu i okazało się że ma 64st. Resumując woda w zasobniku ma ponad 60st a sterownik pokazuje mi nieustannie 40st. Pozdrawiam Nie wiem co ma do tego anoda zbiornika, ale prawdopodobnie masz coś nie tak z czujnikiem temperatury. Uszkodzony lub umiejscowiony w złym miejscu. Chociaż, gdyby był w złym miejscu to temperatura by w końcu wzrosła w jego okolicy również. Pamiętaj o jednym. Rozkład temperatury wody w zasobniku nie jest równomierny. Woda na jego dnie ma niższą temperaturę niż na górze. jednakże u mnie też pobór wody z zasobnika jest na górze, a czujnik na dole i nie trwa długo nagrzanie całego zbiornika od momentu gdy woda zaczyna być ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts