popcarol 24.11.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Z roznych powodow mam caly balkon sadzonek bylin i iglakow. Nie zdazylam ich posadzic, zamierzam w te sobote. I teraz pytanie - moze lepiej je przetrzymac do wiosny na balkonie? Wiekszosc ma spora bryle korzeniowa i sporo ziemi, jednak czesc zwlaszcza iglaki ma gole korzenie. Tymczasowo oblozylam je mala iloscia ziemi i owinelam reklamowka foliowa, jednak chyba lepiej byloby je posadzic i podlac..Ale z drugiej strony jak bedzie mroz zamrozi te mokra ziemie?Co robic? dziekuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 24.11.2008 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 W zacisznym miejscu w ogrodzie. Ukośnie w dołku, jedno koło drugiego, by się wzajemnie" grzały". Korzenie zasyp kopczykiem na 30-40cm, a na korony daj cieniówkę lub agrowłokninę, by ograniczyć transpirację. Ziemia cieplejsza w głębi, więc nie powinien się zrobić " lodowy but", a w Waszych stronach, temperatura dodatnia. Potem, śnieg otuli rośliny i pomoże im zasnąc. Jak, tu: http://images33.fotosik.pl/410/7a0ef1b5e416f0eemed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_i_a 26.11.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Miałam ten sam dylemat. Tyle że wszystko w doniczkach. Bałam się jesienią kupić te gołe korzenie. Podobno z golasami jesienią najważniejsze to zapewnić im odpowiednio duża czasu, aby przed zimą wykształciły nowy sys. korzeniowy. A tu już zima Moje doniczki, kupione i z własnego rozmnożenia, zgromadziłam w zacisznej części ogrodu, poustawiałam ściśle i pomiędzy doniczki podsypałam piasek. Na to opadły liście a teraz przykryła puchowa kołderka. Pozostało mi tylko trzymać za nie kciuki. Liczę, że najbliższe zimy będą dla tej młodzieży łaskawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 26.11.2008 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Z roznych powodow mam caly balkon sadzonek bylin i iglakow. Nie zdazylam ich posadzic, zamierzam w te sobote. I teraz pytanie - moze lepiej je przetrzymac do wiosny na balkonie? Wiekszosc ma spora bryle korzeniowa i sporo ziemi, jednak czesc zwlaszcza iglaki ma gole korzenie. Tymczasowo oblozylam je mala iloscia ziemi i owinelam reklamowka foliowa, jednak chyba lepiej byloby je posadzic i podlac.. Ale z drugiej strony jak bedzie mroz zamrozi te mokra ziemie? Co robic? dziekuje! A co będzie, jak mróz zmrozi ci ziemię w doniczce? To bardziej prawdopodobne, jeśli doniczka nie jest zadołowana, bo zimno dociera z każdej strony, i szybciej. Posadzenie, czy zadołowanie, to zdecydowanie najlepsze wyjście!!!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts