Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile drewna spalacie?

Recommended Posts

Jeden klocek to chyba na 50m2 ;)

Ale poważniej.

Dom 160m2.

W weekendy grzany tylko kominkiem z płaszczem.

Ostatni weekend: Do utrzymania temperatury +22...+26st.C (w dzień) wystarczą trzy wsady paliwa, każdy po 4...6 typowych szczap (największy rano). Każdy nowy wsad dokładany, jak temperatura spadnie do ok. +22st.C. Ostatni wsad dokładany ok. 22:00 - po jego spaleniu przez noc temperatura spada do ok. 18...18.5st.C.

Po rozpaleniu rano kaloryfery stają się dobrze ciepłe po ok. 15...25 minutach, temperatura pomieszczeń wzrasta z szybkością ok. 1st.C na 30...40 minut.

Oczywiście jaki był ostatni weekend każdy wie - jak będzie prawdziwa zima, pewnie będzie gorzej ;)

u mnie pow.użytkowa 164 m2

po podłodze 184 m2

ściany 3 warstwowe

podłogówka na ok 65m2

reszta to 5 grzejników (6 nie liczę bo jest w pokogu gdzie kominek więc jest non stop zakręcony) + 2 drabinki w łazienkach + 250 l CWU dla 2 osób,

kominek to Edilkamin Aquatondo sfera 22 powietrze doprowadzone z zewnątrz.

spalam mniej więcej tyle co Bigbeat czyli ok 15-20 kawałków drewna czasami trochę więcej. Palę dębiną i trochę brzozą i akacją wszystko sezonowane ok 2 lata, po rozpaleniu dokładam po 2-3 kawałki w zależności jak się szybko wypala

temp. w domu 20st.C +/- 2st.C

Rozpalam po powrocie z pracy ok 17 i ostatni raz dokładam ok 23-24

o 17 jak wracamy do domu to jest ok 19st.C

U mnie, ze względu na automatykę sterującą przepustnicą powietrza dopływającego do kominka, nie muszę dodawać często małych ilości drewna - mogę dać "full" - automatyka dba o to, żeby wszystko się za bardzo nie rozbuchało, i po prostu co pewien czas przydławia powietrze. Dlatego trzy wsady wystarczają - bez dokładania "w międzyczasie".

No i zapomniałem napisać - podłogówka tylko w niektórych miejscach na parterze, we wszystkich pomieszczeniach grzejniki - a więc ewidentnie ogrzewanie wysokotemperaturowe.

3, 5, 6 kawałków :-?

Jakie to kawałki, chodzi mi o obwód - ja mam od 30 do 50 cm a to robi wielką różnicę :lol:

Ciekaw jestem ile mp drewna już spaliliście już w tym sezonie. Chciał bym to jakoś porównać.

Do informacji które podałem wyżej dodam, że utrzymuję około 23C w salonie a na poddaszu w sypialniach około 20. Kominek ładuje bufor 550l - zadana temperatura 65C. Palę od 16 do 22-23. Jak dotąd do godziny 16 następnego dnia temperatura w buforzenie nie spada poniżej 22C.

Witam.

mam problem z dogrzaniem domu.

metraż 80m2 parter i 80m2 poddasze

wszędzie ogrzewanie wodne podłogowe.

dom nie jest jeszcze ocieplony (porotherm 36cm)

aktualna temperatura 7-8stC

mam kominek 16kW MAKROTERM z płaszczem wodnym

palę kilka dni po kilka godzin od 8mej do 14tej (tylko wtedy mogę), temperatura wzrasta o 3-4 st ale następnego dnia znowu jest 7-8stC

dodam, że zużywam w ciągu kilku godzin 3-4 pełne wsady. w takim tempie 2m drewna spalę w 2 tygodnie.

Czytam Wasze posty że ogrzewacie kominkiem i nie rozumiem dlaczego u mnie to nie działa?

Jakieś podpowiedzi co uczynić?

Czy może być jakiś błąd w instalacji?

Witam.

palę kilka dni po kilka godzin od 8mej do 14tej (tylko wtedy mogę), temperatura wzrasta o 3-4 st ale następnego dnia znowu jest 7-8stC

dodam, że zużywam w ciągu kilku godzin 3-4 pełne wsady. w takim tempie 2m drewna spalę w 2 tygodnie.

Czytam Wasze posty że ogrzewacie kominkiem i nie rozumiem dlaczego u mnie to nie działa?

brak ocieplenia tylko na scianach, a poddasze ? taki dom jest bardzo akumulacyjny, trzeba palić bez wygaszania aby nałapał temperatury. Drewno mokre ma o połowę mniejszą wydajność, a dom szczelnie zamknięty ?

Mam tylko z grawitacyjnym rozprowadzeniem ciepłego powietrza, (w trakcie remontu) zamieszkała i ogrzewana połowa parteru około 100m2 wysokość pomieszczeń 3,1m . obecnie palę odpadami sosny (bawię się czasem w "stolarza") karton takich odpadów rano i wieczorem (karton od bananów) 26 stopni :evil:

poprzednia zima 6mp dębu (marnie wysuszony) a dwa sezony temu 4mp. grabu i 1mp odpadów jw.

Ocieplone dość dobrze :wink: tzn podłoga 25cm styro. ściany 20cm wełny, strop w połowie 30cm i 40cm wełny.

Witam.

Witam

Masz potwornie wychłodzony dom . Wszystko co wyprodukuje twój kominek jest natychmiast "pożerane" przez zimne sciany stąd nie pomaga nawet duża akumulacyjnosć podłogówki .(powinna trzymac cieplo i temperature w domu przez 6-8 godzin )Oczywiście zakladam że po twoim paleniu podłoga jest ciepła 8) . Moim zdaniem dopuki nie zaczniesz palic po całych dniach i nocach przez kilka tygodni nie nagrzejesz domu . Jak ściany się nagrzeją (a będzie to trudne z powodu braku ocieplenia )to w domu będzie cieplo .Na razie jednak nawet jak temperatura wzrosnie powiedzmy do 20C ,ale na chwilę to i tak natychmiast zeżrą to cieplo zimne sciany . pamiętam to z autopsji.

poddasze jest ocieplone wełną 25cm (15+10cm).

troche w miedzyczasie poczytałem i chyba faktycznie wychodzi na to, że muszę ocieplić ściany i dłuzej grzać.

problem tylko, że nie mam jeszcze prądu na stałe (ciagnę od sąsiada kablem przez drogę) i muszę odłączać pompy, wtedy cyrkulacja nie działa.

dokładamy co 1- 2 godziny, po kilka średnich szczapek jabłoni- suszona 6miesięcy, i b. drobne brzozy- też niecały rok suszone,

w domu max 17C, - na poddaszu czasami ok. 20C,

poddasze ocieplone, ale już sufit parteru/poddasza nie- leżą tylko deski,

ściany drewniane min. 20cm grubości,

palimy najczęściej w weckendy, innego ogrzewania nie włączaliśmy,

pierwsze dwa posty powaliły mnie na kolana, niesamowicie małe zużycie, to my min. 10razy więcej!!!

No właśnie , czy mógłby się ktos jeszcze określić , kto ma drewniany dom?

Ja u Siebie palę coprawda narazie kozą, taką metalową, stoi w salonie.

Jak wczoraj przyjechałem , to w domu było 2-3 st. Po 10-15 minutach od rozpalenia kozy w odległości 3-4m od kozy temperatura skoczyła do 13st.

Problem w tym że jak koza zgaśnie to zaraz temperatura spada o kilka stopni :(

Sciany drewniane 10cm, dalej 15cm wełny, dylatacja2cm i szalówka 2cm

strop- tylko deski

Na poddaszu mam narazie ocieplenie częściowe wielkości 10cm

podłoga- narazie wylany chudziak.

Wczoraj coprawda przestaszylem się ze tak szybko sie wychładza, wiadomo że ściany nie akumulują ciepla tak jak to jest w murowanym domu, ale analizuje to i czy to ze mam tylko chudziak moze powodować takie szybkie wychłodzenie?

PS- myśle czy nie dać jeszcze pod płyte KG w środku jeszcze 5cm wełny - czy to coś może dać? tzn zmiejszyć rachunki za ogrzewanie w przyszłości?