Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

które drzwi cieplejsze - metalowe czy drewniane?

elais

Recommended Posts

Mam dom z podpiwniczeniem, szeregówka. I chcę w piwnicy odzielić garaże od reszty podpiwniczenia. W tych garazachch jest najzimniej, bo mam dwie bramy garażowe. Zawsze myslałam, żeby dać drzwi metalowe, jednakze takie z wełną drogo kosztują. znalazłam wiec z plastrem miodu. I jak myślicie cieplejsze będą takie drzwi, czy lepiej zamówić takie zwykłe drewniane sosnowe, takie do pobejcowania?????Bo chyba drewno jest cieplejsze od metalu. dodam jeszcze że mam te drzwi niestandardowe, bo 70tki i bardzo rzadko występują metalowe, ale udało mi sie znaleźć z Porty i Domofermu.

właśnie jestem po objeździe marketów budowlanych i szukaniu drzwi między kotłownią a garażem

najdrożej jest w Practikerze, w LM nie było za bardzo co wybierać a ponadto podnieśli ostatnio cenę tych drzwi ocynkowanych wypełnionych kartonem (plaster miodu) z 248zł na 284zł - cwaniaczki - generalnie dość fajne drzwi i ładnie wykonane producent Hormann (w practikerze te same drzwi kosztują 299zł) - założyłem je sobie między kotłownią a garażem mają fajną uszczelkę ale są nieocieplone

Castorama:

drzwi sosnowe kosztują o ile dobrze pamiętam 99zł bez osprzętu i ościeżnicy

drzwi ocynkowane wypełnione jakąś pianką + ościeżnica + klamka około 250zł , drzwi ocynkowane pomalowane proszkowo + wypełnione pianką z ościeżnicą i klamką 326zł (wyglądają całkiem ok i te właśnie zakupiłem)

z tym że te drzwi metalowe mają 80cm lub 90cm - otwór pod ościeżnicę 90 musi być ca 87-88cm nie wiem jak pod 80 bo szukałem drzwi 90.