Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niewypoziomowany fundament (8 cm różnicy)?

JARO175

Recommended Posts

Więc określenie "spina fundamenty" jest błędne.

A kto takiego uzyl ? Ja napisalem, ze spina mury i je usztywnia. Mur to sciana. Sciana fundamentowa to fragment fundamentu. Wszystko sie zgadza, szukasz dziury w calym!!

pozdr.

Użył tego określenia mdzelawscy nie Ty. Ty natomiast stwierdziłęś ,że wieniec zwiększa wytrzymałość fundamentu co jest oczywistą nieprawdą. Ściciana fundamentowa nie jest fragmentem fundamentu jest ścianą na fundamencie :-? . Nic się nie zgadza :-?

Dajcie już luz przepychankom :evil:

Moim zdaniem nierówności ławy powinien wyrównać murarz na kolejnych warstwach bloczków regulując grubością zaprawy.

Sciana moze byc za niska, zeby dalo sie to w ten sposob "wyregulowac" - szczegolnie, ze autor pisze o jakichs wiekszych / grubszych bloczkach (pewnie 15cm wys). Pamietamy, ze spoina powinna miec grubosc 1-2cm..

Tak jak teraz masz jest dobrze choć zastanawia mnie jak zrobione jest zbrojenie na wysokość 7cm?

Zbrojenie wystarczy ze jest otulone ~2cm - spokojnie da sie w tym zmiescic zbrojenie :)

pozdr.

Fundamenty nie składają się ze ścian fundamentowych bo fundament to element przekazujący obciążenia na grunt. Czy ściana fundamentowa przekazuje obciążenia bezpośrednio na grunt?

Więc określenie "spina fundamenty" jest błędne.

no nie wiem zgodnie z jedną z encyklopedii lokalizacja fundametnów to , obszar czerwony

http://images36.fotosik.pl/34/a5b67be64db9ca9d.jpg

jak rozmawiam z kierownikami budów to oni też używają określenia "spina fundamenty"

ale to jakiś szczegół prawda i nie ma o co się sprzeczać

Postaram sie zrobic zdjecia tego fundamentu i zamiescic. Ogolnie fundament wyglada na dobrze zrobiony, tylko ta roznica w wysokosci wienca spowodowana nierownana lawa fundamentowa. Pustakami betonowymi Alfa, nie dalo sie wyrownac, gdyz szly ich chyba tylko 5 warstw i byly naprawde masywne. Zreszta zobaczycie.

Nie martw się bo do końca budowy wpadniesz w zapaść nerwową.

Widziałem wiele budów gdzie "majstry" robiły przymusowy wieniec dla wyrównania poziomu, niczemu to nie zaszkodzi a w pewnym sensie wzmocni konstrukcje.

Jak pójdzie na wszystko styropian zapomnisz o sprawie i zacznisz żyć nowymi problemami, dom się od tego nie zawali.

Masz tylko nauczkę jak bardzo trzeba pilnować budowy i tzw. "fachowców", więc czytaj, dowiaduj się i pilnuj.

No i śpij spokojnie :)

Pozdrawiam

JARO175 przy takich wpadkach jedynym rozwiązaniem jest wylanie płyty na stan "0" na całej powierzchni fundamentu. Dziwię się bardzo ekipie budowlanej, że nie dopilnowała "poziomu" fundamentów co jest bardzo proste do zrobienia na etapie ułożenia zbrojenia w wykopie. Nabija się "repery" (drut 6,8) których koniec oznacza "0" górnej wysokości fundamentu. Przy zalewaniu fundamentu z pompy, pilnuje się "końców reperów" i nic poza tym.

W Twoim przypadku mogło się to stać w przypadku kiedy to "budowlaniec" z końcem węża "pompy" wiedział mniej więcej jaka wysokość ma być. Przy setkach kilogramów betonu, który spada z 20m jest to ciężkie do wykonania dla osób bez doświadczenia. Inną możliwością może być "nadmiar" zamówionego betonu i "dolanie" go do już wylanego.

Poziom !!!

Niwelator samopoziomujący powinien być wykorzystany na każdym etapie budowy przez "co najmniej" kierownika. Na każdym centymetrze muru, począwszy od "-0" do +"n". Żadna filozofia

Praktycznie taką różnicę jak Twoja niweluje się szalunkiem na całym obwodzie fundamentu, bez względu na to czy z jednej strony będzie +15 a z drugiej +7

Niwelacja poziomów po "złym" zalaniu fundamentów też ma swoje granice. Bloczki betonowe mają swoją wytrzymałość a zaprawa "B-15,20" swoją. Na pewno spoiny nie mogą byś na 5cm ale o tym to już doskonale wie Twój Kierownik budowy, za co bierze pieniądze (powinien raz dziennie być na Twojej budowie, jeżeli prowadzone są jakiekolwiek roboty) !!!

I na koniec to co się stało, jest pośrednio winą ekipy budowlanej a głównie "KIEROWNIKA"

To tak w paru zdaniach i zaznaczam, że nie miałem czasu przeczytać wpisów "Poprzedników"

Pozdrawiam i życzę powodzenia i oferuję "POMOC" na PW

• 7 months później...

napiszcie prosze jak zrobić sobie wypoziomowanie w wykopie pod ławy gdzie górny poziom ławy bedzie w gruncie - nie bedzie szalowania i poziomowania deskami - nie mam niwelatora tylko poziomice w tym wodną - znajomy doradza rozciągnięcie sznurka od rogu do rogu w wykopie na wysokości górnej granicy ławy - inny zaleca wbicie prętów do danej wysokości ( to sa chyba tzw repery ) - ja myslę w ostateczności o podniesieniu wysokości ławy aby zaszalować wykopy na jedną deskę i wtedy problem znika - tyle ze betonu idzie wiecej :( ława wychodzi mi w sumie na równi z wykopem - wg projektu ławy 50x40 i 70x40 - wykopy robię wiec na 40 cm i w jednym miejscu gdzie mam zaznaczony punkt zero mam właściwą głębokośc i wylewkę na równi z ziemią a w drugim rogu wychodzi że muszę troszkę podszalować deską - jak najsprawniej wylac ławę w w/w sytuacji:

wiecej info na :

http://www.koralgol2norbiwolow.mojabudowa.pl zapraszam na bloga z budowy :) wszelkie rady i porady jak najbardziej wskazane !!!!!

ten wątek potwierdza zasadność pewnej tezy...

jak ma mi pseudo fachowiec spierd... za kasę , to wolę se sam za darmo spierd....

ja się rypnąłem z teściem na wylewanych do gruntu fundamentach o 3 cm w poziomie... ale wyrównałem rolką z cegieł pełnych i looz... jest ok!

i wogóle taka uwaga - jestem totalnym lajkonikiem w budowlance a do stanu surowego otwartego dom stawiałem prawie sam... ekipy , które się przewijały potem się dziwiły , że dom taki prosty i piony są....

:o :o :o :o to rzadkie takie jest? za co kasę fachowcy biorą? :evil:

pozdr

p.s. wieniec ok!

dokładnie !!!! lepiej starannie samemu większość wykonać niż płacić za spapraną robotę - jak chłop popracuje na budowie przez parę miesięcy - to potem nazywa się mistrzem budowlanym :) i woła sporą kasę za swoją robotę - która faktycznie wymaga wiedzy teoretycznej i trochę praktycznej ale myślę że jak nie ma się dwóch lewych rąk to sporo można samemu :)

to jak z tym poziomem w moim przypadku ??? szalować i pogrubić ławy o jakieś 10 cm w górę ????