martino_martino 25.11.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 mam pytanie jestem przed podjęciem decyzji w kwestii zabudowy kominka marmurem. Kamieniarz chce zostawić przerwę między wkładem żeliwnym a kamieniem (po prostu kamień nie będzie dotykał wkładu). Przerwa ma mieć około 3 mm ja upieram się żeby tego nie było i teraz moje pytranie sprawadza się do tego czy ta przerwa jest konieczna czy to może wymysł kolejnego fachoca żeby tylko się nie napracować za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1978 25.11.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Jest konieczna . Jak ci sie nagrzeje wklad podczas palenia, a bedzie zrobiony na wcisk to rozwali ci obudowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martino_martino 25.11.2008 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 jaka ta przerwa powinna być ile kamień należy odsunąć od wkładu żeby było dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.11.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 jaka ta przerwa powinna być ile kamień należy odsunąć od wkładu żeby było dobrze Powinienes to mieć w instrukcji wkładu podane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martino_martino 25.11.2008 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 niestety nie mam takiej informacji w instrukcji, jeżeli ktoś już ma gotowy kominek to niech tylko zmieży jakie ma szczeliny po bokach kominka, nadole oraz ugóry i tyle chodzi mi o praktyczną radę opartą na własnym doświadczeniu, tak abym mógł skonfrontować to z zaleceniamimoje kamieniarza. Przestaje ufać powoli każdemu fachowcowi nawet najlepszemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 25.11.2008 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Witam.Zrób tak - każ kamieniarzowi zrobić tak jak Ty chcesz, ale w umowie zawrzyj punkt, że w razie poprawek za rzeczy, przy których się upierasz aby zrobić je tak jak Ty chcesz, zapłacisz dodatkowo za nie.Pozbędziesz się tym sposobem kilku stówek...(no może nawet kilkunastu)Pomimo tego że uważam iż kamieniarz nie jest osobą, która powinna wykonywać kominki (nagrobki - to co innego!!!), ten Twój, wykazuje wyjątkową trzeźwość umysłu i fachowość.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martino_martino 26.11.2008 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 dziękuje za słowa otuchy jednkże niech ktoś poda mi w mm ile ma przerrwy pomiędzy obudową a kamieniem, czy jest to 2mm, 3 mm, 4 mm, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 26.11.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Witam. W jednym z kominków trawertyn na szerokości 40 cm, "spuchł" pod wpływem temperatury o 7 mm . Jakież było moje ździwienie... Kamień pochodzenia organicznego (marmur, trawertyn) potrafi sporo zmienić wymiary pod wpływem ciepła. Generalnie - przerwa powinna wynosić tyle, ile stwierdzi wykonawca. Bo potem to on jest odpowiedzialny za ewentualne naprawy i reklamacje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martino_martino 26.11.2008 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 dzięki więc zdam się na fachowca on wspominał o 5mm odstępu od wkładu wydawałao mi się to trochę dużo, ale skoro ty mówisz o 7mm to teraz mam obawy że to może być za mało (początkowo chciałem 3 mm i to miał być max). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1978 26.11.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Jak szczelina zrobiona jest równo to nie wyglada to zle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martino_martino 26.11.2008 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 a na ile ty masz zrobioną szczelinę, chozi mi o boki górę i dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobby 26.11.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 U mnie tez był lekki problem ( trawertyn żywicowany), ale wykonawca poczuł się do naprawy. Ponownie wykonując obudowę w częsci górnej ( część obudowy nad szybą) zrobił przerwę chyba z 12 mm. Rok po tym jest OK. Wolę praktyczne i trwałe rozwiązania. Pozdrawiam Mobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martino_martino 26.11.2008 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 a jaką masz przerwę pobokach i na dole kominka bo planuje półkę pod kominkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobby 26.11.2008 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Jakieś 5-7 mm i jest to rozsądne, ale głównie u góry zrób, bo bardzo się nagrzewa Pozdrawiam Mobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martino_martino 26.11.2008 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 no i na taką informację czakałem wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martino_martino 26.11.2008 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 a czy mógłbyś mi przesłać fotkę takiej szczeliny jak to u ciebie wygląda, jeżeli by to nie stanoiło problemu. Może prośba jest głupia ale inaczej wygląda 12 mm na linijce a inaczej na kominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts