Gość Art. 20.10.2003 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Proszę o poradęFachowcy murują komin z cegły pełnej. Poinformowali mnie, że powyżej krokwi zamiast cegły będą murowili z "cegły klinkierowej" dziurawki i wszystko zakończą obróbką blacharską bez czapy z betonu zbrojonego jak jest w projekcie.Wyczytałem w literaturze, że komin cały można murować z cegły pełnej, a powyżej krokwi dodatkowo obłożyć czy to cegłą klinkierową na odpowiednim fundamenciku lub płytkami klinkierowymi. i to wszystko wykończyć czapą żelbetową i oróbką blacharską.Proszę pilnie o radę użytkowników kominówArt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 20.10.2003 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Ja mam zrobione dokładnie tak, jak proponują Ci Twoi fachowcy. Zamiast "czapki" betonowej, będę miał "czapkę" z blachy. Podstawowa zaleta blaszanej czapki to jej funkcje ochronne (parasol), natomiast "czapka" betonowa namaka, zamraża się, odmraża i dlatego po latach widujemy na dachach żałosne resztki z betonowych czapek. Również popularne "gzymsiki" z wysuniętej drugiej-trzeciej warstwy cegły klinkierowej, choć miłe dla oka mogą stanowić problem. Spływający deszcz po takim gzymsiku wypłukuje fugę i brudzi komin. Decydując się na jakąkolwiek "czapkę" należy brać pod uwagę fakt, że wokół wylotu przewodu kominowego z okapnikiem powstają niekorzystne dla ciągu kominowego zawirowania, czyli jakąkolwiek nakładkę na komin najlepiej jest wykonać z minimalnie wysuniętym okapnikiem, lub zupełnie bez okapnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts