Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wilgoć przy oknie dachowym - o co kaman?

daggulka

Recommended Posts

Witam.

Mieszkamy od miesiąca czerwca juz u siebie.

Od tego czasu sporadycznie niezależnie od warunków atmosferycznych na kartongipsie przy oknie dachowym w sypialni (i nigdzie indziej) pojawiała się plamka wilgoci - se pomyslałam: jak se babo zrobiłaś trumienke to Ci się wigoć skrapla :roll: .

I tak se było: się pojawiała czasem, a potem wysychała i nie zostawał ślad.

Aż tu nagle od kilku dni mam takie cuś:

http://images30.fotosik.pl/298/7d86b4a1b82415f7med.jpg

http://images28.fotosik.pl/298/1374407c641ffd6cmed.jpg

Wczesniej dach se stał jeden sezon i nie zauważyliśmy żadnych przecieków :roll: . Wczoraj małż wlazł na strych i mówi, że ponad podłogą strychu (podłoga zadeskowana) nie ma śladu wilgoci.

Cholera mnie bierze , bo przecież zima jest i o grzyb nietrudno bo to już nie doschnie na amen.

Jak myslicie? Wygląda to na skraplanie wilgoci czy na przeciek z dachu?

nie sugerować się datą na zdjęciech - aparat sobie jakść dziwną ustawił :roll:

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No właśnie ... zapomniałam dodać, że dach jest deskowany , pokryty papą i gontem. Teoretycznie nie ma prawa nic zawiewać i przeciekać ...aczkolwiek od poczatku mieliśmy problem z cieknącym kominem (obróbka przy kominie), teraz jest ok ..majster poprawił i niby nic nie przecieka.

Już wszystkiego sie łapię ...myślałam o tym kominie bo gdyby jednak ciekł i woda polała sie po folii i własnie tam by wypłynęła przy tym oknie ...ale nie wiem na ile to prawdopodobne.

noż cholera jasna ... idę se po schodach na poddasze do sypialni, patrzę od niechcenia do góry - a tu plama na klatce schodowej w górnej części okna dachowego na kartongipsie :evil: :evil: :evil:

to już drugie okno- to jakieś 4 metry od tego w sypialni :-?

dżizes .... uwierzcie mi - osiwnę przez ten dom :(

Przeciek z dachu raczej mało prawdopodobny. Na zdjęciu widać zaroszenie dolnej części szyby. Przyczyna to źle obrobione okno płytą gipsową (powinno być pionowo) i brak grzejnika pod oknem. Może również być źle zamontowane okno. Nie równe szczeliny pomiędzy ramą a skrzydłem mogą powodować rozszczelnienie (to mało prawdopodobne choć nie wykluczone). A tak nawiasem mówiąc (pisząc) to co my możemy powiedzieć o sytuacji z przed pięciu lat (zdjęcia ze stycznia 2004). Pozdrawiam.

... Przyczyna to źle obrobione okno płytą gipsową (powinno być pionowo) i brak grzejnika pod oknem ...

j.w.

... co my możemy powiedzieć o sytuacji z przed pięciu lat (zdjęcia ze stycznia 2004) ...
... nie sugerować się datą na zdjęciech - aparat sobie jakść dziwną ustawił :roll:

Mam podobną sytuację - wg mnie to woda która pojawiła się na wewnętrznej stronie szyby wskutek kondensacji pary wodnej akurat tam znalazła sobie "koryto rzeki". A w ostatnich dniach dlatego, że prawdopodobnie całe okno pokryte było śniegiem, a co za tym idzie ilość skroplonej pary wodnej była większa - pewnie na całej powierzchni okna.

Jeżeli majster zacznie "inwazyjne" leczenie problemu to najlepiej niech od razu poprawi błędy wykonawcze - w dolnej części okna ścianka powinna być pionowa w górnej (czego na zdjęciach nie widać) powinna być pozioma.

No i nie wiem czy te nowe okna zostały zabezpieczone przed wodą specjalnym lakierem - teraz wyglądają jeszcze pięknie, ale po kilku latach kontaktu z wodą będą wyglądać znacznie gorzej (jak u mnie - nie wklejam zdjęcia bo jest zbyt straszne)

Co do obróbki - mam podobnie jak Daggulka i nic się nie dzieje (a ocieplenia można było dać więcej). Żeby taka ilość wody popłynęła z okna, nie wystarczy tyle skroplin co na fotce. Poza tym

plama na klatce schodowej w górnej części okna dachowego na kartongipsie

W tej sytuacji to już nie skropliny, bo sobie do góry nie popłyną... IMO coś jednak nie tak z obróbką okien. Ale i tak to wszystko dywagacje. Skoro majster ma to obejrzeć, to czekamy na wyniki "ekspertyzy" :wink:

Dokładnie ...mnie tez się wydaje, że to nie skropliny bo z tego co obserwuje nie ma ich znowu aż tak dużo i nie ciekną po kartongipsie ( a od kilku dni chodzę i obserwuję :wink: ) , a dodatkowo na "nie" świadczy drugie okno - tak jak napisał Krisker- do góry nie poleci :lol: .

Zaraz napiszę majstrowi sms z ponagleniem ...niech ruszy dupe i przyjedzie zobaczyć :roll: .

co do "widocznego zaroszenia" to ja widzę śnieg na szybie :D

fakt, że obróbka nie jest pionowo nie dyskfalifikuje rozwiązania, faktem jest że może utrudnić "wentylowanie" szyby

jeżeli zaobserwujesz zaparowanie szyby, wtedy można stwierdzić to co AW czy brzoza, jeżeli jednak nie ma pary na szybie, ani widocznych wykroplin na niej, to skłaniam sie do opcji z zawiewaniem śniegu i jego rozpuszczeniem w wyniku ogrzania, bądź spływaniem po fartuchu i podciekaniem na dole

No tak...ale kiedy jeszcze śniegu nie było czyli na jesieni (wrzesień/październik) też się zdarzały na tym oknie plamy w tym samym miejscu i na górze tego okna ....tyle, że były mniejsze i szybko wysychały nie pozostawiając śladu :roll: .

u mnie jest podobnie tylko ze nie na taka skale, mam okna Roto (szajs ale coz zrobic) obrobka pionowa , grzejniki pod oknem wg mnie to jest wina kondensacji pary wodnej i zapewne wentylacji. pierwszej zimy tlumaczylem sobie dom wilgotny to ma prawo. W tym roku pojawia sie na szybie rosa ale tylko gdy temp spada do 0, jak sie wyzsza temp w pomieszczeniu problem znika. Musisz do tego przywyknac - z czasem pociemnieja lakier odskoczy i bedziesz malowac - nie uniknione. Taki sa uroki okien dachowych- w nastepnym domu nikt mnie nie namowi ta ten "luksus"

...

Aż tu nagle od kilku dni mam takie cuś:

...

Jak myslicie? Wygląda to na skraplanie wilgoci czy na przeciek z dachu?

Moim zdaniem wilgoci z roszenia na szybie jest zbyt mało aby tak się lało. Musiały by być duże krople, a nie są.

Skoro były z..@#...one obróbki przy kominie to i przy oknach na 99% też.

No tak...ale kiedy jeszcze śniegu nie było czyli na jesieni (wrzesień/październik) też się zdarzały na tym oknie plamy w tym samym miejscu i na górze tego okna ....tyle, że były mniejsze i szybko wysychały nie pozostawiając śladu .

Mniej wilgoci i szybciej spływała, duża część spodem po folii. U góry okna pewnie brak rynienki z folii co odprowadza wodę na boki. Czyli powód jak wyżej :(

Współczuję.

Był majster, pooglądał i powiedział:

Nie wina obróbki okna, bo kołnierz jest dobrze obłożony papą i gontem ....nie ma prawa tam nic przeciekać.

Na 100% jest to wina różnic temperatur ...strych nieocieplony, nieogrzewany , temperatura w zasadzie jak na dworze (i ma rację , jak tam weszłam przed chwilą to myślałam że zamraznę :o ), skropliny idą po folii pod wełną i kartongipsami i wychodzą tam gdzie znajdują ujście (znaczy przy oknach , bo tam są zakładki z kawałków folii , pewnie gdzieniegdzie źle posklejane....czyli że folia dupiato położona :evil: ) .

I kuźwa wściekła jestem .... bo tutaj już fachowca za dupe nie wezmę ...znaczy tą robotę wykonywał małż z ojcem :evil: . I od razu następna myśl : gdzie jeszcze wylezie? :o :(

I prośba: poratujcie i powiedzcie co robić w tej sytuacji? Czy ja coś mogę w ogóle zrobić w tej sytuacji ?