Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wilgoć przy oknie dachowym - o co kaman?

daggulka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dlatego nie ma okien połaciowych w domach energooszczednych.

lukarn też nie ma, jak to w stodółkach, więc po co ta dyskusja... jakby tak wszyscy mysleli to Velux i Fakro by skrachowały w pół roku... jednak jakieś zalety okna dachowe mają...

nie rozumiesz siły reklamy i marketingu. dla przykłady solary. bilans energetyczny solarów jest ujemny ( czyli ciepła woda z solarów jest drozsza niż bez nich) a ludzie je kupuja...

Nadal nie usłyszałem merytorycznych argumentów no może poza takimi jak: "kolosalna różnica", "sporo większa", "znacznie więcej" itp. Nie musisz być zwolennikiem okien połaciowych ale to w cale nie znaczy, że one są złe. Pozdrawiam.

Nie jestem fachowcem, ale u mnie 4 okna Velux, dach deskowany, papa...

już pierwszej zimy miałem śnieg pod oknami ( na szczęście to był stan surowy, bez ocieplenia ). Mój majster pierwszy raz zakładał okna dachowe i nie wiedział, że sam kołnierz to za mało.

Na wiosnę demontowałem okno za oknem i dodawałem jeszcze kołnierz z membrany dachowej.

Podejrzewam , że jednak żle obrobione i uszczelnione jest okno, ale może się mylę.

Litr wody w butelce i rozlany, który szybciej odparuje?

ja piszę, że rozlany , bo większa powierzchnia parowania

a Andrzej - a merytorycznie?

Rece mi opadły

Andrzej zgoda nie wiem jak udowodnić tobie taką oczywistą oczywistość, że konwekcja jest większa z m2 szyby w oknie połaciowym niż w lukarnie ( pionowo) ZADOWOLONY JESTEŚ?

A czy ty potrafisz merytorycznie udowodnić, że wraz z katem nachylenia szyby od pionu konwekcja nie wzrasta?! Że kowekcja z m2 słka poziomo jest identyczna z z tym m2 w pionie POTRAFISZ?

Rece mi opadły

oby permanentnie, wtedy nie będziesz pisał pierdół i kasztanił w wątku tym, jak i w paru innych

Andrzej zgoda nie wiem jak udowodnić tobie taką oczywistą oczywistość, że konwekcja jest większa z m2 szyby w oknie połaciowym niż w lukarnie ( pionowo) ZADOWOLONY JESTEŚ?

A czy ty potrafisz merytorycznie udowodnić, że wraz z katem nachylenia szyby od pionu konwekcja nie wzrasta?! Że kowekcja z m2 słka poziomo jest identyczna z z tym m2 w pionie POTRAFISZ?

a wcześniej, parę postów wyżej

Mogę domniemywać, że jest funkcją kąta nachylenia. Czy byłbyś tak miły i trochę więcej na ten temat napisał. Pozdrawiam.

Panie Wgregor demencja związana z wiekiem jest nieunikniona, nie wstyd się do tego przyznać,

szacunek dla siwych włosów (a zapewne takie posiadasz) nie jest z urzędu (tak było kiedyś), uświadom to Sobe, daj się szanować

i czytaj uważniej, jak trzeba, to po parę razy, aż ZROZUMIESZ,

i zacznij od tematu wątka, tak dla rozgrzewki i sprawdzenia własnych możliwości

No i jak zwykle dyskusja z tematem przewodnim zaczyna mieć mało wspólnego.

Co do Wgregora, nie można też uogólniać, czasami pisze głupoty ale czasami coś mądrego, miejmy nadzieje, że głupot będzie coraz mniej. Nie można kogoś krytykować tylko dlatego, że ma taki nick.

Forum głównie tylko czytam, ale odnoszę wrażenie, że niektórzy poza krytyką w zasadzie nikomu nic nie radzą.

Pozdr.

erystyka:

- BEZPOŚREDNI ATAK OSOBISTY:

• Forma prosta- stosowana jest przez osoby prymitywne intelektualnie, lub w przypadku rozstoju nerwowego. Polega ona na obrzucaniu przeciwnika epitetami w stylu: Czy ty nie słyszysz durniu co do ciebie mówię, itp. Jak się przed tym obronić? Wystarczy zachować zimną krew i swoim zachowaniem wyraźnie dać do zrozumienia, że epitety nas nie dotyczą.

• Forma rozwinięta- polega na podważaniu wykształcenia, moralności, pochodzenia, kompetencji

Hm ... jużeście się zdążyli pożreć jak mnie nie było :lol: .

Jeśli chodzi o rozkładanie profili, folii , ocieplenie wełną , położenie płyt kg...wszystko to robił mój małż z ojcem. Jako że z nich laicy byli i robili to tylko z pomocą instruktażu muratora na płycie...no i wyszło jak wyszło :roll: . Zawsze powtarzam: fachowcy znają sie na rzeczy, fachowiec wie o niuansach które są duperelami ale bez tej wiedzy i umiejętności zastosowania bedzie jedna wielka d....

Nie wiem czy mojemu staremu sie bedzie chciało ten bok rozbierać ... stwierdził, że przy pierwszym remoncie to zrobi tyle, że do tego czasu to grzyb bedzie na 100% :evil: . Cholera mnie weźmie z tymi chłopami :evil: ....chyba sama wezme i to rozbiore :roll: .

tej membrany od wewnętrznej strony okna na 100% nie ma położonej ....

tak to wyglądało "na surowo"

http://images31.fotosik.pl/112/a4eb27542bd03afbmed.jpg

http://images26.fotosik.pl/150/44db8481fc8c746amed.jpg

http://images33.fotosik.pl/129/0fbf31fb0a7d2789med.jpg

http://images28.fotosik.pl/156/db1ec221d6a61fc3med.jpg

Jeśli chodzi o rozkładanie profili, folii , ocieplenie wełną , położenie płyt kg...wszystko to robił mój małż z ojcem. Jako że z nich laicy byli i robili to tylko z pomocą instruktażu muratora na płycie...no i wyszło jak wyszło :roll: .

...

Czy jest szczelina wentylacyjna i membrana nad wełną? Bo z tych zdjęć to nie widać. Jeśli jej nie ma to mamy przyczynę. Boję się myśleć co dalej jak jej nie ma (trzeba rozebrać wszystkie skosy :o ).

tej membrany od wewnętrznej strony okna na 100% nie ma położonej ....

Ona ma być wywinięta na membranę nad wełną i znów pytanie jak wyżej.

Więc tak:

izolacja na bocznych glifach jest - po prostu połozona była na końcu i skuli braku miejsca na bocznych glifach nie ma szczeliny wentylacyjnej

jest szczelina wentylacyjna nad wełną , membrany brak , kolejność jest taka:

płyta kg

folia na zakładkę klejona taśma dwustronną

wełna

szczelina wentylacyjna

dach deskowany pokryty papą i gontem

Taka kolejność jest pokazana na tej płycie instruktażowej z muratora , robiliśmy wedle niej (jedynym odstępstwem jest trumienka z płyt przy oknie zamiast pionowego w dół spadu glifu).

A ja ide o zaklad ze to jest wina roznicy temp, kondensacji pary wodnej i wilgotnosci powietrza, (plus jeszcze dolna obrobka plyty).

Zrob prost test - rozwies pranie, zamknij drzwi i zobacz czy nie beda okna płakać? beda i to bardzo

A i jeszcze jedno czy na zwyklych oknach masz tez rosę np. po nocy?