Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Marysia - Kosztorys i terminarz prac do Multibanku

gospodarz

Recommended Posts

Za kilka dni otrzymuję kosztorys wykonczeniówki Maryśki zleciłam to kierownikowi budowy ...oj cikawa jestem na jaką kwote go wykonał .Miał brać średnie rynkowe .Kosztorys szczegółowy .Ten sam kierownik budowy wykonał kosztorys dla mojej znajomej sparwdził sie w 90% :)

Dam znac jak odbiore :)

Pozdarwiam

Naprawdę nikt nic?
Ja mam kredyt w MultiBanku - składałem ogólny kosztorys, przy którym trzeba było przy każdej pozycji podać miesiąc w którym dany etap zostanie zrealizowany. Wypełniłem to na podstawie ustaleń z szefem ekipy od stanu surowego i własnych przewidywań tempa prac dalszych.

I tak musiałem korygować ten formularz po decyzji kredytowej żeby dopasować transze do etapów (ja założyłem inny podział na transze w decyzji był inny)

Nie za bardzo wiem na czym polega trudność - raczej moje daty realizacji chyba nie za bardzo Ci pomogą :)

Generalnie opinie jakie napotkałem na forum to że MultiBank jest elastyczny pod tym względem. Sam również nie napotkałem do tej pory na żadne problemy i jestem bardzo zadowolony z obsługi.

Jakbyś miał jakieś konkretne pytania to daj znać może będę mógł pomóc.

Za kilka dni otrzymuję kosztorys wykonczeniówki Maryśki zleciłam to kierownikowi budowy ...oj cikawa jestem na jaką kwote go wykonał .Miał brać średnie rynkowe .Kosztorys szczegółowy .Ten sam kierownik budowy wykonał kosztorys dla mojej znajomej sparwdził sie w 90% :)

Dam znac jak odbiore :)

Pozdarwiam

Byłbym bardzo wdzięczny :-)

Ja mam kredyt w MultiBanku - składałem ogólny kosztorys, przy którym trzeba było przy każdej pozycji podać miesiąc w którym dany etap zostanie zrealizowany. Wypełniłem to na podstawie ustaleń z szefem ekipy od stanu surowego i własnych przewidywań tempa prac dalszych.

I tak musiałem korygować ten formularz po decyzji kredytowej żeby dopasować transze do etapów (ja założyłem inny podział na transze w decyzji był inny)

Nie za bardzo wiem na czym polega trudność - raczej moje daty realizacji chyba nie za bardzo Ci pomogą :)

Generalnie opinie jakie napotkałem na forum to że MultiBank jest elastyczny pod tym względem. Sam również nie napotkałem do tej pory na żadne problemy i jestem bardzo zadowolony z obsługi.

Jakbyś miał jakieś konkretne pytania to daj znać może będę mógł pomóc.

Oczywiście, że Twoje daty nie bardzo mi pomogą, ale chodzi mi o ogólne dane. Tzn. ile średnio czasu przyjmuje się na doprowadzenie do danego stanu. Przecież i tak w trakcie wiele się zmieni. Ale ile przyjąć, żeby w MultiBanku nie czepiali się zbytnio.

Ja dałem tak... jako datę wykonania przyjmowałem sobie w kosztorysie miesiąc kiedy zaczynam dany etap tak aby gdy podzielą mi kredyt na transze mieć na zapłacenie za materiały.

Etap / Data wykonania

1. Roboty ziemne - 09.2008

2. Fundamenty, ściany fundamentowe, ściany i stropy piwnic, izolacje i podkład - 09.2008

3. Ściany nośne, kominy - 09.2008

4. Stropy wewnętrzne, schody żelbetowe, balkony, tarasy - 10.2008

5. Konstrukcja, pokyrcie, obróbki dachu - 11.2008

6. Stolarka zewnętrzna - 11.2008

7. Ściany działowe, podłoża pod posadzki, izolacja termiczna dachu - 10.2008

8. Instalacje wewnętrzne - 01.2009

9. Tynki wewnętrzne, okładziny z płyt G-K, ścianki z płyt G-K - 02.2009

10. Podłogi, posadzki, wykładziny - 02.2009

11. Glazura, roboty malarskie - 02.2009

12. Instalacje wewnętrzne - osprzęt - 03.2009

13. Drzwi wewnętrzne, meble wbudowane - 05.2009

14. Inne (kominek) - 04.2009

15. Wykończenie zewnętrzne budynku, ocieplenie ścian zewnętrznych, wykończenie elewacji - 04.2009

V. Ogrodzenie, utwardzenie terenu - 05.2009

VI. Przyłącza 09.2008

Ja dałem tak... jako datę wykonania przyjmowałem sobie w kosztorysie miesiąc kiedy zaczynam dany etap tak aby gdy podzielą mi kredyt na transze mieć na zapłacenie za materiały.

Etap / Data wykonania

1. Roboty ziemne - 09.2008

2. Fundamenty, ściany fundamentowe, ściany i stropy piwnic, izolacje i podkład - 09.2008

3. Ściany nośne, kominy - 09.2008

...

Dzięki wielkie! O coś takiego mi chodziło! Dziś wreszcie może zasiądę do swojego, a jutro przedstawię to wszystko w banku. Mam nadzieję, że potem nie trzymają się tego tak bardzo sztywno. Bo wiadomo, że w rzeczywistości może być różnie!

Niestety Multibank pod tym względem to straszna kicha, ale nie wiem może to zależy od oddziału... Jak mozesz to daty wykonania poszczególnych etapów opóźnij mozliwie jak najbardziej... Nie spóźnisz sie z wykonaniem, a jak zrobisz szybciej to jeszcze lepiej... ja dałem na styk i dwa razy musiałem podpisywać aneks do umowy, który tylko zmieniał harmonogram... paranoja... a wzsystko wtedy gdy składałem papiery o wypłatę transzy, a tu dupki mnozyli problemy... Pireniądze były pilnie potrzebne, a tu paiery szły do łodzi i tam łaskawie ktoś przygotowywał aneks itp., itd... Trwało to półtora miesiaca takie czekanie a z nikim nie mozna było porozmawiać, bo ci w oddziale o niczym nie decydują a do łodzi nie mozna dzwonić... i koło się zamyka... jeszcze teraz jak wspomnę to cisnienie mi się podnosi...

Niestety Multibank pod tym względem to straszna kicha, ale nie wiem może to zależy od oddziału... Jak mozesz to daty wykonania poszczególnych etapów opóźnij mozliwie jak najbardziej... Nie spóźnisz sie z wykonaniem, a jak zrobisz szybciej to jeszcze lepiej... ja dałem na styk i dwa razy musiałem podpisywać aneks do umowy, który tylko zmieniał harmonogram... paranoja... a wzsystko wtedy gdy składałem papiery o wypłatę transzy, a tu dupki mnozyli problemy... Pireniądze były pilnie potrzebne, a tu paiery szły do łodzi i tam łaskawie ktoś przygotowywał aneks itp., itd... Trwało to półtora miesiaca takie czekanie a z nikim nie mozna było porozmawiać, bo ci w oddziale o niczym nie decydują a do łodzi nie mozna dzwonić... i koło się zamyka... jeszcze teraz jak wspomnę to cisnienie mi się podnosi...

Właśnie wróciłem z MultiBanku. Muszę powiedzieć, że chyba, taj jak piszesz, wiele zależy od oddziału i osoby doradcy. W kosztorysie wszystkie terminy wpisałem raczej w wersji "pesymistycznej". Tak samo zresztą zalecaa doradca z banku. Na kredyt w CHF nie ma szans, ale w USD też wygląda obiecująco. No i teraz mam znowu do myślenia, czy brać USD, czy decydować się na PLN.

Hej Gospodarz mamy podobną sytuację chciałem kredyt w CHF, niestety dostałem decyzję kredytową w USD w spłacie jest to różnica kilkudziesięciu złotych. Też zastanawiam się nad kredytem w PLN mało tego zastanawiam się nad KredytBankiem w PLN

Doradca z MultiBanku radzi brać USD i potem jak bedzie korzystniej to przewalutować na CHF i występować z pismem o zmianę marży na niższą.

Jak postąpić, normalnie czacha dymi

Doradca z MultiBanku radzi brać USD i potem jak bedzie korzystniej to przewalutować na CHF i występować z pismem o zmianę marży na niższą.

Jak postąpić, normalnie czacha dymi

W zmiane marzy w Multibanku to nie wierzcie... Powiedza później widziały gały co podpisywały i żegnaj gienia... Jak znajdę czas to wrzucę tu odpowiedź na pismo do Multibanku o zmiane warunków kredytu...

Hej gospodarz o kosztorysie piszę na naszej marysiowej stronie .Kucze wcale nie tania ta nasza marysia :(

Wszystko zależy od budującego. Bardzo duże różnice są już na etapie poszukiwania ekipy, która będzie budować stan surowy (np. u mnie różnica rzędu 30 tys. zł). I tak na każdym kolejnym etapie, a chyba najwięcej można "ugrać" przy wykańczaniu.

W zmiane marzy w Multibanku to nie wierzcie... Powiedza później widziały gały co podpisywały i żegnaj gienia... Jak znajdę czas to wrzucę tu odpowiedź na pismo do Multibanku o zmiane warunków kredytu...

Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wtedy zmienić bank. Moja znajoma negocjowała z bankiem za pośrednictwem Expandera i udało się.

• 9 months później...
  • 2 months później...
  • 5 months później...

Witam,

po długich poszukiwaniach zdecydowaliśmy się na budowę Marysi. Jesteśmy na etapie składania wniosków kredytowych do banków.

Jeśli ktoś mógłby służyć pomocą w przesłaniu aktualnego kosztorysu budowlanego, bo ten z pracowni jest z 2008 r. , bylibyśmy bardzo wdzięczni. [email protected]

Dziękuję.