mjudu 25.11.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 doradzcie mi czy robić pełne deskowanie czy nie mam zamiar kłaść dachówke i zastanawiem sie czy dobrym rozwiązaniem jest robic pełne deskowanie. Chodzi mi tu głównie o para przepuszczalność, bo deska raczej go nie ma i boje sie że jak będzie pełne deskowanie to deski zaczną mi gnić bo para będzie sie skrplać na nich a nie wychodzić przez folie i skraplać sie w punkcie rosy na foli i ewentualnie spływać poniej nie naruszając desek. Z góry dziękuje za dorade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 25.11.2008 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Nie filozofuj mjudu tylko rób pełne deskowanie a będziesz miał spokojny sen i zawsze obudzisz się z dachem nad głową pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 25.11.2008 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 doradzcie mi czy robić pełne deskowanie czy nie mam zamiar kłaść dachówke i zastanawiem sie czy dobrym rozwiązaniem jest robic pełne deskowanie. Chodzi mi tu głównie o para przepuszczalność, bo deska raczej go nie ma i boje sie że jak będzie pełne deskowanie to deski zaczną mi gnić bo para będzie sie skrplać na nich a nie wychodzić przez folie i skraplać sie w punkcie rosy na foli i ewentualnie spływać poniej nie naruszając desek. Z góry dziękuje za dorade. I znowu wszystko od nowa. To chyba jeden z najważniejszych tematów na forum. Wiecznie żywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjudu 25.11.2008 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 dlatego chce zeby mi ktoś wypowiedział sie raz a dobrze czy pełne deskowanie zaszkodzi dachowi czy nie, a moze wrecz przeciwnie jest lepsze niż dawanie desek z odstępami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 25.11.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 doradzcie mi czy robić pełne deskowanie czy nie mam zamiar kłaść dachówke i zastanawiem sie czy dobrym rozwiązaniem jest robic pełne deskowanie. Chodzi mi tu głównie o para przepuszczalność, bo deska raczej go nie ma i boje sie że jak będzie pełne deskowanie to deski zaczną mi gnić bo para będzie sie skrplać na nich a nie wychodzić przez folie i skraplać sie w punkcie rosy na foli i ewentualnie spływać poniej nie naruszając desek. Z góry dziękuje za dorade. Witam, Ja także kładę dachówkę i zrobiłem deskowanie.Na to położyłem membranę specjalną przystosowaną na deski i wentylacja zapewniona.Deskowanie tylko do czoła, nie rób żadnych szczelin bo deski wyschną i szczeliny same się zrobią.Papa też jest bardzo dobra ale trzeba zrobić wentylację bo się zapoci wszystko. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 25.11.2008 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 dlatego chce zeby mi ktoś wypowiedział sie raz a dobrze czy pełne deskowanie zaszkodzi dachowi czy nie, a moze wrecz przeciwnie jest lepsze niż dawanie desek z odstępami Niestety nie możesz oczekiwać takiej odpowiedzi na forum. Tu obowiązuje prosta zasada: dwie osoby to conajmniej trzy różne opinie. Tematy podobne: czy lać beton bezpośrednio do gruntu czy w deskowaniu, z czego budować dom, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 25.11.2008 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Deskowanie jest OK! Sam widzisz, że większość jest za deskowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjudu 26.11.2008 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 no jak narazie te osób co sie wypowiedziały to są za deskowaniem zobaczymy co sie będzie dalej działo z opiniami wszystkie mile widziane zwłaszcza te z argumrntami dlaczego tak a nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 26.11.2008 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Z opiniami dlaczego tak, a nie tak? Deskowanie to taka sprawdzona metoda, stosowana od lat pod pape. Zalety: usztywnia konstrukcje (choc dobrze zrobionej konstrukcji nie jest to potrzebne) mozna na nim kryc kazdym pokryciem dodatkowa warstwa wygluszajaca (choc czy przy grubej warstwie ocieplenia ma to znaczenie?) mozna stosowac pape ( dla tych, co nie lubia membran) ..... wady: dodatkowy koszt bardziej skomplikowane ukladanie welny, konieczna szczelina .... Brak deskowania, zalety: niższy koszt mniejsza masa ..... wady: nie kazde pokrycie nadaje sie latwiej uszkodzic membrane na etapie budowy ...... Wiele osob kwestionuje trwalosc membran dachowych. Z drugiej strony jako zalete deskowania podaje sie, ze mozna polozyc pape i zostawic na pozniej. Prawda to, tylko takie straszydelka stoja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 26.11.2008 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Też mamy pełne deskowanie pod dachówką, więźba jest mocniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sky4 27.11.2008 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Ten temat jest jak Lenin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 28.11.2008 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 To znaczy wiecznie żywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 28.11.2008 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Też mamy pełne deskowanie pod dachówką, więźba jest mocniejsza Pierwsze słyszę, że obciążenie dodatkowe więźby powoduje jej wzmocnienie Ale sztywniejsza raczej będzie (o ile to potrzebne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 28.11.2008 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 O tym piszę. Sztywność powoduje jej wzmocnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 28.11.2008 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Też mamy pełne deskowanie pod dachówką, więźba jest mocniejsza Pierwsze słyszę, że obciążenie dodatkowe więźby powoduje jej wzmocnienie Ale sztywniejsza raczej będzie (o ile to potrzebne). I o to chodzi. Sztywność jest przydatna nie tylko w dachu a i pod pbciążeniem może być lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 28.11.2008 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Też mamy pełne deskowanie pod dachówką, więźba jest mocniejsza masz na to jakieś wyliczenia ? a może dostatecznie usztywnia (spina) więźbę łata i kontrłata ? jak uważasz ? ja mam deskowanie owszem, ale robiłem to dlatego iż wtedy nie mogłem od razu kryć dachówką. Dzisiaj buduję domy i nie deskuję. Z mego doświadczenia też wynika iż dobra membrana jest lepsza niż deska i papa. To naprawdę zbyteczny koszt, zwłaszcza iż później jest w co wkładać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 28.11.2008 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Też mamy pełne deskowanie pod dachówką, więźba jest mocniejsza masz na to jakieś wyliczenia ? a może dostatecznie usztywnia (spina) więźbę łata i kontrłata ? jak uważasz ? ja mam deskowanie owszem, ale robiłem to dlatego iż wtedy nie mogłem od razu kryć dachówką. Dzisiaj buduję domy i nie deskuję. Z mego doświadczenia też wynika iż dobra membrana jest lepsza niż deska i papa. To naprawdę zbyteczny koszt, zwłaszcza iż później jest w co wkładać Na pierwszy rzut można stwierdzić,że samo deskowanie spaja całą konstrukcję więźby,a więc usztywnia co za tym wzmacnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 28.11.2008 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Też mamy pełne deskowanie pod dachówką, więźba jest mocniejsza masz na to jakieś wyliczenia ? a może dostatecznie usztywnia (spina) więźbę łata i kontrłata ? jak uważasz ? ja mam deskowanie owszem, ale robiłem to dlatego iż wtedy nie mogłem od razu kryć dachówką. Dzisiaj buduję domy i nie deskuję. Z mego doświadczenia też wynika iż dobra membrana jest lepsza niż deska i papa. To naprawdę zbyteczny koszt, zwłaszcza iż później jest w co wkładać Na pierwszy rzut można stwierdzić,że samo deskowanie spaja całą konstrukcję więźby,a więc usztywnia co za tym wzmacnia. Właśnie o to mi chodziło. Wyliczenia nie mam, bo nie sądzę, żebybyło niezbędne, a desek nie kupowałam, bo były, no i zostały pożytecznie wykorzystane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 28.11.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 doradzcie mi czy robić pełne deskowanie czy nie..... Robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 29.11.2008 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 nie robilem deskowania, i kolejny raz rowniez nie zrobie .... widzialem z bliska kazdy element wiezby i to jak byly mocowane do wienca i do siebie wzajemnie, niektore krokwie maja przekroje 18x18cm, inne niewiele mniej .... i nie sadze, zebym dla wiekszej stabilnosci potrzebowal jeszcze dobrze ponad 200m2 desek .... poza tym nie wierze osobom piszacym, ze wykonali deskowanie z tego co im pozostalo po budowie, jakos trudno mi sobie wyobrazic ze komus zostalo kilka kubikow desek, bo i bo co byloby w ogole tyle ich kupowac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts