Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pełne deskowanie czy nie

mjudu

Recommended Posts

• 6 years później...
doradzcie mi czy robić pełne deskowanie czy nie mam zamiar kłaść dachówke i zastanawiem sie czy dobrym rozwiązaniem jest robic pełne deskowanie. Chodzi mi tu głównie o para przepuszczalność, bo deska raczej go nie ma i boje sie że jak będzie pełne deskowanie to deski zaczną mi gnić bo para będzie sie skrplać na nich a nie wychodzić przez folie i skraplać sie w punkcie rosy na foli i ewentualnie spływać poniej nie naruszając desek.

Z góry dziękuje za dorade.

Witam oczywiscie ze robic jezeli kogos stac

zalety cieplej zimą zimniej latem jest to odczuwalne mam 2 budynki na jednym dekarze 5 ekip powiedziało ze jest to zbędne wiec nie zrobiłem

na drugim budynku dekarz inna ekipa powiedziała ze nie zastanawiaj się tylko rób i zrobiłem

efekt róznica latem jest zimniej zimą cieplej jest to ewidentnie odczuwalne

przy pełnym deskowaniu nie zapomniec o bdb foli membranie dachowej zapytac sie np.przedstawiciela dorken lub innej firmy nie wykonawcy czy w hurtowni budowlanej ekspert sie na tym zna

mozna tez do deski dołozyc wełne bez szczeliny przy dobrej membranie

pełne deskowanie tez wzmacnia konstrukcje to nietrzeba chyba nikomu tłumaczyc

efekt róznica latem jest zimniej zimą cieplej jest to ewidentnie odczuwalne

Zimą jest cieplej, ale latem to masz saunę na poddaszu. Nagrzane w dzień powietrze, nie ma ujścia nocą i jest masakra! Po to stosuje się te nowoczesne membrany, aby był obieg powietrza na poddaszu, bez deskowania i papowania.

• 3 years później...
Zimą jest cieplej, ale latem to masz saunę na poddaszu. Nagrzane w dzień powietrze, nie ma ujścia nocą i jest masakra! Po to stosuje się te nowoczesne membrany, aby był obieg powietrza na poddaszu, bez deskowania i papowania.

Wentylacja jest potrzebna w każdym przypadku! Powietrze spod desek musi mieć ujście w kalenicy. Podobnie powietrze spod dachówek powinno mieć ujście przez dachówki wentylacyjne.