Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy kontynuowa? budow? pa?dziernik - listopad?

eska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 217
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wątek przygasł na 1,5 roku a ja postanowiłam go odświeżyc. Budowe planuje zacząć pod koniec sierpnia, początek wrzesnia - dokładnie to fundamenty. W połowie wrzesnia sciany mają byc zaczete. Ale wiem ze to wszystko moze sie opoznic i tak sie zastanawiam czy dużo osób jest chetnych na jesienne budowanie? Zaznaczam ze chcialabym stan surowy ukonczyc przed zimą.

Wykonawca uważa oczywiscie ze sie wyrobimy. Zobaczymy z natury jestem optymistką:)

Gosiu, dobry wykonawca sie wyrobi :D

My zaczęlismy budowę 24 X 2006 iii budowalismy całą zimę-zobacz mój dziennik.Planowalismy tylko stan zero do zimy,zerówka była gotowa na początku grudnia, pogoda była ładna.Więc zapytałam naszego murarz-Panie Krzysiu budujemy dalej?On na to, budujemy.A jak spadnie śnieg-on na to -to zabezpieczymy.I tym sposobem budowa szła cały czas, z niewielkimi przerwami.Więc Gosiu, jeżeli zaczynasz teraz to ciągnij budowę do oporu.A jak przykryjesz dom dachem, to zima niech sobie przychodzi.

Pozdrawiam Bogusia :p

Zeszły rok nas rozpieścił. W listopadzie robiłam wylewki. W grudniu wstawiałam okna i jeszcze parapety z klinkieru udało się wymurować.

Ja bym ryzykowała. Nasz wykonawca lał strop na sąsiedniej budowie - bodajże w styczniu. Dodawał do betonu coś dla zabezpieczenia przed mrozem. Pamiętam, że akurat spadł śnieg i zaraz mu ten strop przykrył. To może lekka przesada, ale w październiku/listopadzie spokojnie można budowę ciągnąć, a i w grudniu jeśli ciepły.

jj

Teraz jeszcze spokojnie masz szanse, jeśli ekipa jest sprawna - tzn. nie opuści cię na dłużej dla innej roboty. Do końca listopada, a nawet początku grudnia nie będzie silnych mrozów przeszkadzających w budowie. Trzy miesiące to sporo czasu. My stan surowy bez dachu wybudowaliśmy bez pośpiechu z różnymi przestojami (ekipa miała inne drobne prace)w dwa miesiące . Teraz czekamy na środki finansowe, aby zadaszyć.

Fajnie jeśli dom w stanie surowym z dachem i bez okien "przezimuje" i na wiosnę można ruszyć pełną parą.

dzieki za taki miły odzew podtrzymujący na duchu. Ja na razie nie przyjmuje innej opcji że stan surowy nie bedzie skonczony w tą zime. Tym bardziej ze dom naprawde mam prosciutki i malutki. Dach dwuspadowy rowniez nie narobi problemow.

Aby tylko zacząć juz sie tak nie moge doczekac by cokolwiek juz bylo na tej dzialce. Chociaz fundamenty.

Hej!

My też zaczniemy dopiero we wrześniu - ale tylko stan zero, bo każda ekipa mówi nam "wiosna"... tak więc czytamy, czytamy, i wiemy już (teoretycznie ;P) jak kręcić strzemiona :)

Natomiast - ciągle czekamy na pozwolenie... dziś 68-y dzień czekania :(

zgodnie z prawem starostwo ma 65 dni na wydanie pozwolenia

• 2 weeks później...