Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy kontynuowa? budow? pa?dziernik - listopad?

eska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 217
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pozdrowienia dla stroskanych budowniczych

My chyba jesteśmy w podobnej sytuacji jak Krashan, czyli zalaliśmy ściany fundamentowe w piątek 22.10, bo w nocy miało być najwyżej -2 stopnie. No ale było więcej - prawie -6 i teraz zastanawiamy się co z tym fantem robić. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia związane z takim problemem ? A może są jakieś proste "polowe" metody oszacowania wytrzymałości betonu?

Pozdrawiamy Izabela i Bogusław

W tamtym roku o tej porze zaczynalismy ciagnąć ściany. Mieliśmy dużo szczęścia bo zdążylismy zalać strop dwa tygodnie przed nastaniem mrozów. Więźbę dachową kładli nam po Sylwestrze, a do końca lutego mielismy skończony cały dach.

Cześć! Ciekawa jestem czy ktoś z was jest w tej chwili na tym samym etapie budowy co ja tzn. stan zero (prawie). Jak tak to odezwijcie się czy robicie dalej czy czekacie do wiosny, bo nie wiem co robić. Mój mąż chce ciągnąć dalej i uważa że jeszcze w tym roku będzie stan surowy? Co o tym myślicie?

:D

Dopóki można, to kontynuować. Rozpoczęliśmy budowę 7 października. Po 3 tygodniach przygotowujemy się do położenia więźby dachowej. Będzie położona w drugiej połowie listopada. Na przełomie listopada i grudnia założymy pokrycie dachowe. Chyba, że byłoby 20 stopni mrozu i 2metry śniegu. :wink:

Wykonywanie prac mokrych w tym okresie jest bardzo ryzykowne ( aczkolwiek nie niemożliwe). Nalezy pamiętac iz beton dojrzewa i ten okres wynosi 7-14 dni. Dzialanie niskich temperatur w tym okresie jest bardzo szkodliwe na jego właściwości. Można dodawać różnych uszlachetniaczy przyspieszających czas wiązania ale i tak lepiej jesli panują teperatury dodatnie.

• 3 weeks później...

Ja zacząłem 6.10 i jutro, dokładnie po 6 tygodniach zalewają strop ceramiczny. Ze 3 tygodnie i będę miał dach nad swoim domkiem !!!

Jak na razie jesień nam wszystkim, zmartwionym problemem mrozów sprzyja. Poza tym, słuchajcie ! Na Syberii czy Alasce też się budują i nie czekają na wiosnę.

Trzymajmy się wszyscy ciepło a dotrwamy... do końca budowy.

. Poza tym, słuchajcie ! Na Syberii czy Alasce też się budują i nie czekają na wiosnę.

Tylko tam budują metoda suchą, najczęśćiej z drewna, lub z lodu :-).

Co do kominów z klinkieru w środę skończyli mi trzy kominy, do dziś były owiniete wełną mineralną Dziś inspektor je sprawdził i powiedział, ze sa ok (ale wełna zostaje na razie), a wyjątkiem nieprawdopodobnie krzywych cegieł w łódkę. Gorące ODRADZAM cegły klinkierowe firmy JOPEK. SZMELC totalny, dobrze, ze poszedł na komin i już z około 1-2 metrów nie widac krzywizn cegieł. Kominy wymurowano mimo to bardzo dobrze i prosto. Ale co sie nameczyli >>.

• 1 year później...

A ja w tym roku ruszam z budową... Ekipa ma wejść między 8, a 12 października i rozpocząc kopanie fundamentów...

Jak tam drodzy forumowicze, którzy w poprzednich latach budowali na jesieni? Jak stoją domy? Nie pękają?

Mam ambitny plan: stan surowy (z dachem) do końca roku, do świąt... :roll:

Jest to możliwe, ale nie polecam- fundament przed obciążeniem go powinien postać min 14 dni, to samo ze stropem.... Pewnych rzeczy nie przeskoczysz nawet jeśli masz wielki wór pieniędzy i 6 zastępów fachowców.

No chyba, że nie możesz już patrzeć na teściową :lol: ja to bym i do listopada zdążył.

Jest to możliwe, ale nie polecam- fundament przed obciążeniem go powinien postać min 14 dni, to samo ze stropem.... Pewnych rzeczy nie przeskoczysz nawet jeśli masz wielki wór pieniędzy i 6 zastępów fachowców.

No chyba, że nie możesz już patrzeć na teściową :lol: ja to bym i do listopada zdążył.

No ale ponoć po wylaniu stopy fundamentowej mozna stawiać sciankę już po 2-3 dniach...

To gdzie te 14 dni? Mi się nigdzie nie spieszy, ale w swoim domku to w swoim domku...

A ja jeszcze w poniedziałek rano miałem tylko stan zero, a dzisiaj właśnie kończą ściany na parterze. Do jutra do południa skończą łącznie z ściankami wewnętrznymi. A od poniedziałku strop.

Plan górali (i mój też) jest taki żeby za 5 tygodni stał dom z dachem i kominami. I wydaje mi się to zupełnie realne przy tej ekipie.

Pracują naprawdę szybko, jest ich sześciu a czasem i ośmiu i nie widzę powodów dla których mieliby nie zdążyć. Byleby skończyć wszystko co murowane zanim przyjdzie prawdziwe zimno.

A póki co pogoda dopisuje (także pogoda ducha) i tego życzę wszystkim! ;)

U mnie budowa trwa od początku września. Ekipa strasznie długo bawiła się z fundamentami (pracowali trochę na pół gwizdka). Od półtora tygodnia murują ściany parteru i myślę, że w przyszłym tygodniu będziemy zalewać strop - tak więc trochę przyspieszyli (choć w porównaniu z innymi nie tak bardzo). Liczę, że w pierwszym lub drugim tygodniu listopada dach będzie gotowy.

nikogo nie chcę niezniechęcać, ba wręcz trzymam za Was kciuki, tylko co do budowy domu jestem tradycjonalistą- powoli, z umiarem, solidnie- toż nie jest to altanka w ogrodzie.

Oby za często nie pojawiały się później tematy w stylu:

1. pęka mi ściana

2. wilgoć

3. grzyb

4. parowanie okien

5. wypaczona stolarka.................................................

Mimo wszystko życze powodzenia.

nikogo nie chcę niezniechęcać, ba wręcz trzymam za Was kciuki, tylko co do budowy domu jestem tradycjonalistą- powoli, z umiarem, solidnie- toż nie jest to altanka w ogrodzie.

Oby za często nie pojawiały się później tematy w stylu:

1. pęka mi ściana

2. wilgoć

3. grzyb

4. parowanie okien

5. wypaczona stolarka.................................................

Mimo wszystko życze powodzenia.

Pytanie jak temu zapobiec? :o