Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy kontynuowa? budow? pa?dziernik - listopad?

eska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 217
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a jak myslicie warto lac lawe pod koniec przyszlego tygodnia? nie zmarznie mi? i czy warto robic sama lawe a sciany fundamentowe wiosna czy lepiej wszystko wiosna?

Lepiej ławy i ściany fundamentówe jesienią, a resztę wiosna.

Pewnie że ławy i ściany fundamentowe teraz- kze ma zupełną rację- wiosną masz już otwarty front robót.

niestety raczej nie zdarze zrobic scian przed przymrozkami jakos za tydzien bede lal lawy chyba ze listopad bedzie cieply ale to sie zobaczy

dyć mowa chyba o ścianach fundamentowych a nie o ścianach domu? czy ja źle zrozumiałem albo mylę pojęcia? ja zaczynam 20 października. kierbud powiedział 2 tygodnie na zrobienie fundamentów z zabezpieczeniem na zimę. potem od wiosny mocno z kopyta mam ambitny plan na przyszłą Gwiazdkę już imprezować u siebie...

w zeszłym roku zaczęliśmy 20 września, strop lalismy 9 listopada, więźba na początku grudnia, dekarz skończył kłaść dachówkę 22 grudnia

pogoda była dobra, tylko raz strop i część więźby zasypało sniegiem, potem stopniało,

to była mądra decyzja, bo dom odstał a na wiosnę zaczęliśmy wykończenie, ostatnio jesienie są długie i ciepłe -polecam prace dokąd się da

w zeszłym roku zaczęliśmy 20 września, strop lalismy 9 listopada, więźba na początku grudnia, dekarz skończył kłaść dachówkę 22 grudnia

pogoda była dobra, tylko raz strop i część więźby zasypało sniegiem, potem stopniało,

to była mądra decyzja, bo dom odstał a na wiosnę zaczęliśmy wykończenie, ostatnio jesienie są długie i ciepłe -polecam prace dokąd się da

Ja własnie tak zamierzam... 8) 8)

Ekipa wchodzi 12 października i rozpoczynam zabawę.. :wink: Majster mówi, że do świąt położą więźbę.. :o A potem dach i .. przerwa do wiosny...

Tak więc mój plan to w październiku fundamnety, listopad ściany, strop, a grudzień więźba... :roll:

PS

Już czuję podekscytowanie...

Nawet nie chce słyszeć o tym że od czwartku będzie padać:(

U mnie panowie sie pospieszyli i już jutro przyjeżdzają zalewać ławy... chyba pstryknę im zdjęcie bo to historyczna chwila będzie:)

Oj, pstrykaj ile wlezie! Przeciez nie czesto dom budujesz. Ja specjalnie na ten cel cyfrowy aparat kupilem, co by pstrykac seriami i sie nie zastanawiac :).

A co do pogody... co prawda nie moge narzekac - od poczatku mojej budowy (czyli od konca sierpnia) padalo... jeden dzien :o . Ale mam nadzieje, ze deszcze sie jeszcze troche wstrzymaja. Za mniej wiecej tydzien bede mial strop. Dekarz umowiony dopiero na polowe listopada (wczesniej brak terminow :o ). Tak wiec trzeba jakies indianskie sposoby wymyslic, co by odsunac jesien jeszcze o jakies poltora miesiaca :wink:

Nawet nie chce słyszeć o tym że od czwartku będzie padać:(

U mnie panowie sie pospieszyli i już jutro przyjeżdzają zalewać ławy... chyba pstryknę im zdjęcie bo to historyczna chwila będzie:)

Kze- zczynasz jutro...? wszak 12 pazdziernik czyli czas na start:)

Pozdrawiam

Tak... Dziś przyjezdza baraczek w którym ekipa będzie mieszkać.. Potem będą się instalować na budowie.

A od jutra kopanie... Nie mogę doczekac się... :roll: :roll: :roll:

Witam

Dzisiejszy dzień był naprawde historyczny, wjechał do nas sprzęt cięzki:) 3 betoniarki i pompa z taką dłuuugą rurą:)

Teraz mamy na działce betonowe korytarze, jutro wolny dzien na placu budowy...za to w piątek zczynają murować bloczki...

Jejku, nareszcie coś sie dzieje:)

Acha...dobra wiadomość dla nas wszystkich...

Przed chwila słuchałam prognozy i podobno w przyszłym tygodniu będzie znów ciepło i znów zaswieci dla nas słońce:)

Pozdrawiam

Faktycznie jesień i zima (przynajmniej początek) ma sprzyjać budowlańcom:

http://www.twojapogoda.pl/encyklopedia/jesienzima2005.htm

Ja zaczynam w piątek. Marzy mi się zamknięty stan surowy do końca roku.

A przy okazji, będe stawiał ściany z betonu komórkowego na klej. Czy murowanie w temperaturze powiedzmy +5C ma sens??

pozdrawiam

Faktycznie jesień i zima (przynajmniej początek) ma sprzyjać budowlańcom:

http://www.twojapogoda.pl/encyklopedia/jesienzima2005.htm

Ja zaczynam w piątek. Marzy mi się zamknięty stan surowy do końca roku.

A przy okazji, będe stawiał ściany z betonu komórkowego na klej. Czy murowanie w temperaturze powiedzmy +5C ma sens??

pozdrawiam

Ja też BK... 8)

Myslę, że nawet do -5...

Liczę, że prognozy spełnią się i co najmniej przez najbliższe 2 tygodnie będzie temperatura dodatnia... Ponoć beton wiąże przez 28 dni.. Może zima bedzie lekka albo przyjdzie na w połowie grudnia, a tak to ciepła Polska złota jesień... :roll:

Witam

Dzisiejszy dzień był naprawde historyczny, wjechał do nas sprzęt cięzki:) 3 betoniarki i ----- z taką dłuuugą rurą:)

Teraz mamy na działce betonowe korytarze, jutro wolny dzien na placu budowy...za to w piątek zczynają murować bloczki...

Jejku, nareszcie coś sie dzieje:)

Acha...dobra wiadomość dla nas wszystkich...

Przed chwila słuchałam prognozy i podobno w przyszłym tygodniu będzie znów ciepło i znów zaswieci dla nas słońce:)

Pozdrawiam

U mnie to działo się 20 października... 8)