viki5 25.11.2008 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Bardzo proszę o poradę jak dojść do prawdy i co z tym zrobić : od dwudziestu lat jeżdże drogą (gruntowa) do posesji ,obecnie jeden z właścicieli posesji przyległej do tej drogi twierdzi ,że odcinek przed jego ogrodzeniem jest jego prywatną własnością i pismem poinformował ,że zakazuje poruszania się po tym odcinku, na prośbę otrzymałam z gminy informacje,że gmina jest samoistnym posiadaczem i ponosi koszty utrzymania drogi (min. oświetlenia i odśnieżania.)nie ma jednak aktu notarialnego lub orzeczenia sądu , chłop też nie ma ,ale upiera się przy swoim itarasuje zjazd z drogi gminnej do wewnętrznej drogi pod moją posesje oraz składa zawiadomienia na policji ,że przejeżdżając naruszam jego prywatną własność - jak jednoznacznie ustalić kto ma racje i czy mogę być oskarżanai pociągnięta do odpowiedzialności . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 25.11.2008 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 1. czy droga jest wydzielona ewidencyjnie, czy na mapie ewidencji gruntów ma swój numer,2. Jeżeli tak - kto wg. ewidencji gruntów starostwa powiatowego jest właścicielem tej działki.3. Jeżeli nie - czyja jest działka po której wjedzie wyjeżdżona "droga" - jeżeli po działce "chłopa" i nie ma wpisanej w księdze służebności - to pasztet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 25.11.2008 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Proponuje udać się do urzędu g i złożyc podanie o wypis z ewidencji gruntów dla działki przez którą przebiega droga.To powinno wyjaśnić stan faktyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 25.11.2008 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Ewidencję gruntów prowadzi Starostwo Powiatowe. Gmina też ma te dane, ale bardzo często nieaktualne. Ważne aby ostalić numer działki na której zlokalizowana jest droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viki5 25.11.2008 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 1. czy droga jest wydzielona ewidencyjnie, czy na mapie ewidencji gruntów ma swój numer, 2. Jeżeli tak - kto wg. ewidencji gruntów starostwa powiatowego jest właścicielem tej działki. 3. Jeżeli nie - czyja jest działka po której wjedzie wyjeżdżona "droga" - jeżeli po działce "chłopa" i nie ma wpisanej w księdze służebności - to pasztet. Gmina podała konkretny nr ewidencyjny w/g starostwa powiatowego gmina jest samoistnym posiadaczem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 25.11.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Czy wyjeżdżona droga znajduje się na działce drogowej? często granice granicami, a ludzie jeżdżą gdzie im wygodnie. Jeżeli jest ok. to instytucją która może coś zrobić jest Gmina - jako właściciel. Drogi gminne są drogami publicznymi i jeżeli rolnik będzie uniemożliwiał poruszanie się drogą, to można wezwac policję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broda79 25.11.2008 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Najlepiej wez wyciąg z księgi wieczystej i sprawdź, czy do tej działki wpisana jest służebnośc na drogę. Jeżeli jest, to nawet jeżeli sąsiad jest właścicielem to nie może zakazać jeżdzić po tej drodze. Poza tym sa jeszcze w tym kraju tzw sądy i tzw policja. Ewidencja gruntów nie jest żadnym dokumentem i na tej podstawie nie można niczego dochodzić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viki5 25.11.2008 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Czy wyjeżdżona droga znajduje się na działce drogowej? często granice granicami, a ludzie jeżdżą gdzie im wygodnie. Jeżeli jest ok. to instytucją która może coś zrobić jest Gmina - jako właściciel. Drogi gminne są drogami publicznymi i jeżeli rolnik będzie uniemożliwiał poruszanie się drogą, to można wezwac policję. dotychczas uważałam że granice wyrażnie wyznacza ogrodzenie posesji chłopa zauważyłam że gmina nie jest specjalnie zainteresowana doprowadzeniem stanu prawnego do końca -pierwszą prośbę o informacje co do statusu drogi skierowałam ok.sierpnia 2007 - wówczas poinformowano że trwa postępowanie wyjaśniające , w styczniu 2008 zwróciłam sie ponownie z zapytaniem -czyja to droga nakreślając problem . Nic się do tego czasu nie zmieniło bo barykada jak stała tak stoi a chłop lata na policje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 25.11.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Właścicielem jest gmina, więc służebności żadnej nie będzie, a wypis z ewidencji gruntów jest istotnym dokumentem i wpisy tam zawarte (o własności działki !!!) zwykle są bardziej aktualne niż w księdze wieczystej (są mniej szczegółowe - nie mówią o historii własności i utanowionych służebnościach). Często spotykałem się z przypadkami, kiedy to (w wyniku zaniedbań właściciela) brakowało ostatnich wpisów w księdze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viki5 25.11.2008 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 czy posiadając informację od gminy , że jest właścicielem samoistnym drogi mogę być słusznie oskarżana o naruszenia ? co w tym konkretnym przypadku mam rozumieć pod definicją "samoistny właściciel '? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broda79 25.11.2008 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Właścicielem jest gmina, więc służebności żadnej nie będzie, a wypis z ewidencji gruntów jest istotnym dokumentem i wpisy tam zawarte (o własności działki !!!) zwykle są bardziej aktualne niż w księdze wieczystej (są mniej szczegółowe - nie mówią o historii własności i utanowionych służebnościach). Często spotykałem się z przypadkami, kiedy to (w wyniku zaniedbań właściciela) brakowało ostatnich wpisów w księdze. Nawet jeżeli działka jest skarbu państwa, to żeby była drogą musi mieć w księgach wpisana służebność. Najważniejsze jest to, co jest właśnie w nich zawarte. To ks. wieczyste stanowią o tym jaki jest stan prawny działki a nie wypis z rejestru gruntów. Pracuję wurzędzie i dla nas wypis o niczym nie mówi. Co do drogi u mnie tez droga należała do powiatu, dopóki nie znalazłem w ks wieczystych (!!!) wpisu, że została "uzyczona" przez mojego pradziadka na drogę. Teraz powiat musi mi oddac ten fragment ziemi albo za niego zapłacić. A w przypadku, gdy cokolwiek chcą tam zrobić muszą sie pytać o zgodę właśnie mnie. Jednak nie mogę zamknąć drogi bo w KW wpisana jest służebność. Podobnie jest z drogami należącymi do gminy. Mają właściciela i wpisana służebność (!!!). Oczywiście, że w wypisie z rejstru będzie to zamieszczone jednak jeszcze raz powtarzam nie jest to żaden wiążący dokument. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 25.11.2008 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Według Wikipedii "Posiadacz samoistny to osoba, która rzeczą faktycznie włada jak właściciel. Stan faktyczny (posiadanie) często idzie w parze z tytułem prawnym do rzeczy (własność), jednak można być posiadaczem samoistnym, nie będąc równocześnie właścicielem rzeczy. Ważna jest sama wola władania rzeczą we własnym imieniu, a nie tytuł prawny do niej. Posiadanie samoistne może prowadzić do nabycia własności poprzez zasiedzenie rzeczy." Czyli ........ możliwe że kiedyś odebrano rolnikowi ten kawalek ziemi na drogę, nie uregulowano sprawy własności do końca i teraz gdy poczucie własności u ludzi znacznie urosło upomina sie o ojcowiznę. Zajmuję się projektowaniem i budową inwestycji liniowych, takie przypadki to norma. Gmina pewnie sama nie wie jak z tego wyjść. Może faktycznie w tym przypadku ciekawe mogą być informacje zawarte w księdze wieczystej (o ile dzialka ma swoją księgę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 25.11.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Mam taką sytuacje u siebie, z tym że ja jestem drugą strona. Jest działka gminna o szerokości 2m , którą od x lat dojeżdżał na skróty facet z działki dalszej. W obecnej sytuacji droga jest tak rozjeżdżona że biegnie w 70% po mojej działce. Na razie nic z tym nie robię, bo nie stawiam ogrodzenia, ale za pół roku to się skończy. Facet ma dojazd do swojej posesji z 2 innych stron, no ale tak prościej. W dodatku w mpzp ta działka nie jest pod drogę tylko pod zabudowę, chciałam sobie dokupić ten kawałek i od wójta dostałam zielone światło, ale sąsiad się o tym dowiedział i oprotestował moje chęci – dodam tylko że ta działka została wyceniona zgodnie z zapisem planu jako budowlanka i 1m2 kosztowałby mnie 120zł. Ogólnie zostawiam tą działkę w spokoju, zostawię mu 2m szerokości i niech robi co che. Piszę to po to żebyś sprawdził szerokość na mapach bo to w terenie nie jest adekwatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 25.11.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Może jesteście sąsiadami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broda79 25.11.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 gazio nie pomyślałem o tym. Często ludzie się zgadzali na służebność nawet o tym nie wiedząc. A teraz jak jesteśmy w Unii trzeba wyjaśnić sprawy własności i urzędy wysyłają pisma, że jest Pan właścicielem dzielki drogowej i chcemy ją od PAna odkupić lub coś w tym stylu. Jednak nie oznacza to, że może zamknąć drogę. Dlatego trzeba sprawdzić. Może rzeczywiście najpeierw a rejstrze (bo szybciej) a potem w KW, żeby mieć argumenty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viki5 25.11.2008 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 w tym przypadku chłop nie zamknie drogi bo sam pozbawiłby siebie dojazdu niemal wszyscy właściciele przyległych do tej drogi działek mają alternatywny dojazd , ja też tyle że okrężną drogą i niewygodny zatarasował mi zjazd z którego korzystałam - droga jest dla innych przejezdna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viki5 25.11.2008 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 czy dostanę bez problemu wypis z rejestru gruntów ? mam pisać podanie , jakiś formularz czy na gębe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 25.11.2008 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 składa sie wniosek w którym podaje się cel wykorzystania danych, zakres, lokalizację. Trzeba podać nr działki, obręb. Najlepiej podać że potrzebne jest to do projektu np. przyłącza, i że jest to droga chyba gminna ale projektant musi mieć pewność. Koszt wypisu uproszczonego to chyba teraz 3,5 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viki5 25.11.2008 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 mam już wszystkie przyłącza czym jeszcze mogę motywować wniosek o wyciąg z rejestru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 25.11.2008 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 jakimikolwiek powodami związanymiz dalszą inwestycją, np budową zjazdu, chodnika, płotu itp. Nie wspominałbym o sporze z sąsiadem, bo zasłonią się ochroną danych osobowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts