Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAK USTALIĆ PRAWNEGO WŁAŚCICIELA DROGI

viki5

Recommended Posts

• 3 weeks później...
Mam podobny temat. Dostalismy od teściów działke do której dojazd ok 30 metrów wjest drogą "będącą w posiadaniu gminy" Na początek mojej przygody z budową domu sąsiad , który graniczy z owymi 30,metrami wbił słupy -ograniczając mi szerokość dorgi do 3 metrów /z drugiej strony tez ogrodzenie betonowe - i zaczęły się schody !!!! . rozgraniczenie przez gminę - do gościa nic nie dociera . on uważa że droga ma byc taka iTYLE . potem do sądu /tam wiadomo jakie tempo/ gmina ma te sprawe GDZIEŚ.../ i sprawa sie ciągnie ok 5 lat i końca nie widać . a wszystko przez izinierów, bałagan w papierach i zaangazowanie pań w gminie???.

• 3 months później...
Czy mam rozumieć, że jak droga ma numer działki drogowej to jej właścicielem jest miasto. Mieszkam z rodzicami przy drodze o nadanym numerze. Teraz chce pobudować własny dom na tej samej działce. Jako, że niema planu zagospodarowania wystąpiłem o WZ. Urząd odpisał, że muszę ją poszerzyć i wystąpić o służebność do sąsiada. Kiedy zacząłem dowiadywać jak to wszystko prawidłowo przeprowadzić okazało, że nikt w urzędzie nie wie czyją jest własnością i nikomu nie zależy na wyjaśnieniu tej kwestii. Dodam, że sąsiad dwa lata temu dostał pozwolenie na budowę, gdyż jego działka przylega do innej drogi (gminna) nikt wtedy też nie interesował wyjaśnieniem kwestii feralnej drogi która jakby nie patrzyć jest częścią jego działki.

• 6 years później...

Pisałem w innym temacie ale możecie bez problemu odnaleźć właściciela każdej nieruchomości również drogi. Wystarczy że posiadacie numer geodezyjny działki na której znajduje się droga i bez trudności odnajdziecie księgi wieczyste w których jest zapisana ta nieruchomość (droga). Tam odnajdziecie właściciela oraz wszystkie wpisy również ewentualną hipotekę. Pomoże wam w tym wyszukiwarka na:

http://www.sprawdzamsiebie.strefa.pl/ksiega-wieczysta.html

.