szakal_xxx 25.11.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Witam wszystkich siedząc sobie w domu i kombinując nad ogrzewaniem - wpadłem na taki pomysł jak ogrzewać moje mieszkanie (45 metrów2 - dwu poziomowe - 3 małe pokoje) proszę luknijcie i napiszcie co o tym sądzicie schemat: http://img246.imageshack.us/img246/6797/patentlr3.th.jpghttp://img246.imageshack.us/images/thpix.gif a oto opis pomysłu: piec CO (sądzę, że 9kW powinien wystarczyć) nagrzewa wodę, która następnie zbierana jest w bojlerze (bojler z grzałką elektryczną zastępujący w awaryjnych przypadkach piec - nagrzana woda i bojler sadzę że może robić za prowizoryczny piec akumulacyjny w awaryjnych przypadkach) nagrzana woda doprowadzona wężami wysoko ciśnieniowymi pompowana do nagrzewnic (np samochodowa z golfa - nowa teraz w sklepach 30pln) dalej powietrze rozdmuchiwane tunelem i wpompowywane na podłogę pokoju a zasysane z samego sufitu (zgodnie z fizyką ciepło unosi się do góry) przy wlocie powietrza przy suficie termostat kontrolujący prędkość obracania się wentylatorów i w razie już nagrzanego pomieszczenia - odcinający pompę CO powiedzcie czy to wogóle według was - ma szansę ogrzać mieszkanie - jeśli tak to jak sądzicie jaką grzałkę w razie czego zainstalować do bojlera chcąc ogrzewanać się prądem i czy ten alternatywny napęd będzie jakoś strasznie drogi ... to tylko wysył chorej głowy proszę i od razu dziękuję za opinie - nawet te najgorsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 25.11.2008 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Witam wszystkich siedząc sobie w domu i kombinując nad ogrzewaniem - wpadłem na taki pomysł jak ogrzewać moje mieszkanie (45 metrów2 - dwu poziomowe - 3 małe pokoje) proszę luknijcie i napiszcie co o tym sądzicie schemat: http://img246.imageshack.us/img246/6797/patentlr3.th.jpghttp://img246.imageshack.us/images/thpix.gif a oto opis pomysłu: piec CO (sądzę, że 9kW powinien wystarczyć) nagrzewa wodę, która następnie zbierana jest w bojlerze (bojler z grzałką elektryczną zastępujący w awaryjnych przypadkach piec - nagrzana woda i bojler sadzę że może robić za prowizoryczny piec akumulacyjny w awaryjnych przypadkach) nagrzana woda doprowadzona wężami wysoko ciśnieniowymi pompowana do nagrzewnic (np samochodowa z golfa - nowa teraz w sklepach 30pln) dalej powietrze rozdmuchiwane tunelem i wpompowywane na podłogę pokoju a zasysane z samego sufitu (zgodnie z fizyką ciepło unosi się do góry) przy wlocie powietrza przy suficie termostat kontrolujący prędkość obracania się wentylatorów i w razie już nagrzanego pomieszczenia - odcinający pompę CO powiedzcie czy to wogóle według was - ma szansę ogrzać mieszkanie - jeśli tak to jak sądzicie jaką grzałkę w razie czego zainstalować do bojlera chcąc ogrzewanać się prądem i czy ten alternatywny napęd będzie jakoś strasznie drogi ... Kilka uwag i pytań: Jakiego rodzaju kocioł planowałbyś w swoim układzie, jakie zapotrzebowanie cieplne lokalu? Ogrzać to ma szansę jeśli dobierzesz odpowiednie wielkości elementów, ale zawsze są jakieś ale. Boilera możesz nie znaleźć z grzałką większą niż 2kW co może nawet awaryjnie nie wystarczyć. Boiler około 100 litrowy to też żaden bufor. Dlaczego chcesz użyć węży wysokociśnieniowych? Nagrzewnice samochodowe nie są z natury elementami ozdobnymi pomieszczenia. Obudowy do nich mogą kosztować. Wentylator to już przekombinowanie. Jakie miałby spełniać zadanie? Jak sam napisałeś ciepłe powietrze unosi się do góry więc jak układ z czujnikiem u góry miałby wiedzieć, że całe powietrze w pomieszczeniu jest nagrzane? Generalnie to dużo w tym wymyślania bez ładu i wiedzy, ale wszystko jest do zrobienia tylko na początku musisz nakreślić cel tej zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xiff 25.11.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 osobiscie wydaje mi sie ze latwiej by ci bylo zwykly kaloryfer podlaczyc do tej instalacji...jak podlaczysz "jakies" nagrzewnice, i "jakies" wentylatoy to ućirkniesz od tego szumu w maylym mieszkanku. moze byloby latwiej postawic zwykly grzejnik panelowy... tak zeby nie przekombinowac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.11.2008 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Może jeżeli nie chcesz mieć grzejników, bo tak rozumiem ze wstępu, to może ogrzewanie podłogowe i ścienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 25.11.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Albo grzejniki kanałowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szakal_xxx 27.11.2008 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 do pana "zbigmor" wszystko było by w ścianie - od strony pokoju zwykłe kratki maskujące - a wentylator służyć by miał przepychaniu tego powietrza z pokoju do tunelu w ścianie przez nagrzewnice (węże ciśnieniowe - chodziło mi o mocne węże by nie strzeliły) taki w każdym bądź razie myślałem do pana "Xiff" "Trociu" "Nefer" z kilku powodów myślałem o tym by nie montować grzejników 1. ograniczyć koszta2. nie ciągnąć paskudnych rurek po całym mieszkaniu3. w zamyśle z tą grzałką i bojerem -chciałem by pełniło to funkcje czegoś w rodzaju akumulacyjnego magazynowania energii cieplnej4. centralnie w środku mieszkania od strony kuchni mam wnękę 68x68 cm (na 2,7m wysokości) chciałbym ją jakoś wykorzystać i ten pomysł spowiłby, że całą tą instalacje wykonałbym w tym kwadracie nie wychodząc w ogóle na mieszkanie (jedynie musiałbym wywiercić 4 dziury fi 80 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 27.11.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Zrób jakieś rzuty tego mieszkania z zaznaczeniem gdzie centralka, gdzie kanaly i nadmuch, gdzie okna. Będzie łatwiej sprawdzić co Ci chodzi po głowie i czy to ma szansę się sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 27.11.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 2. nie ciągnąć paskudnych rurek po całym mieszkaniu Rurki obecnie nie muszą być widoczne. U mnie podejścia do grzejników wychodzą prosto ze ściany i nic nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szakal_xxx 28.11.2008 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 oto plan mojego mieszkania http://img385.imageshack.us/img385/3417/beztytuuku8.th.jpg to brązowe to komin ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziku27 02.12.2008 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Skontaktuj sie z firma robiaca ventylacje mechaniczne.Takie zestawy sa do kupienia,wiem bo takie montowalem.Zasys powietrza byl wtedy z zewnatrz ale co za roznica?Pozadne firmy maja projektantow tych systemow i moga ci wszystko policzyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts