Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich

siedząc sobie w domu i kombinując nad ogrzewaniem - wpadłem na taki pomysł jak ogrzewać moje mieszkanie (45 metrów2 - dwu poziomowe - 3 małe pokoje)

proszę luknijcie i napiszcie co o tym sądzicie

schemat:

http://img246.imageshack.us/img246/6797/patentlr3.th.jpghttp://img246.imageshack.us/images/thpix.gif

a oto opis pomysłu:

piec CO (sądzę, że 9kW powinien wystarczyć) nagrzewa wodę, która następnie zbierana jest w bojlerze (bojler z grzałką elektryczną zastępujący w awaryjnych przypadkach piec - nagrzana woda i bojler sadzę że może robić za prowizoryczny piec akumulacyjny w awaryjnych przypadkach)

nagrzana woda doprowadzona wężami wysoko ciśnieniowymi pompowana do nagrzewnic (np samochodowa z golfa - nowa teraz w sklepach 30pln)

dalej powietrze rozdmuchiwane tunelem i wpompowywane na podłogę pokoju a zasysane z samego sufitu (zgodnie z fizyką ciepło unosi się do góry)

przy wlocie powietrza przy suficie termostat kontrolujący prędkość obracania się wentylatorów i w razie już nagrzanego pomieszczenia - odcinający pompę CO

powiedzcie czy to wogóle według was - ma szansę ogrzać mieszkanie - jeśli tak to jak sądzicie jaką grzałkę w razie czego zainstalować do bojlera chcąc ogrzewanać się prądem i czy ten alternatywny napęd będzie jakoś strasznie drogi ...

to tylko wysył chorej głowy :)

proszę i od razu dziękuję za opinie - nawet te najgorsze ;)

https://forum.murator.pl/topic/112494-pomys%C5%82-z-ogrzewaniem-bez-kaloryfer%C3%B3w-prosze-o-opinie/

Witam wszystkich

siedząc sobie w domu i kombinując nad ogrzewaniem - wpadłem na taki pomysł jak ogrzewać moje mieszkanie (45 metrów2 - dwu poziomowe - 3 małe pokoje)

proszę luknijcie i napiszcie co o tym sądzicie

schemat:

http://img246.imageshack.us/img246/6797/patentlr3.th.jpghttp://img246.imageshack.us/images/thpix.gif

a oto opis pomysłu:

piec CO (sądzę, że 9kW powinien wystarczyć) nagrzewa wodę, która następnie zbierana jest w bojlerze (bojler z grzałką elektryczną zastępujący w awaryjnych przypadkach piec - nagrzana woda i bojler sadzę że może robić za prowizoryczny piec akumulacyjny w awaryjnych przypadkach)

nagrzana woda doprowadzona wężami wysoko ciśnieniowymi pompowana do nagrzewnic (np samochodowa z golfa - nowa teraz w sklepach 30pln)

dalej powietrze rozdmuchiwane tunelem i wpompowywane na podłogę pokoju a zasysane z samego sufitu (zgodnie z fizyką ciepło unosi się do góry)

przy wlocie powietrza przy suficie termostat kontrolujący prędkość obracania się wentylatorów i w razie już nagrzanego pomieszczenia - odcinający pompę CO

powiedzcie czy to wogóle według was - ma szansę ogrzać mieszkanie - jeśli tak to jak sądzicie jaką grzałkę w razie czego zainstalować do bojlera chcąc ogrzewanać się prądem i czy ten alternatywny napęd będzie jakoś strasznie drogi ...

Kilka uwag i pytań:

Jakiego rodzaju kocioł planowałbyś w swoim układzie, jakie zapotrzebowanie cieplne lokalu?

Ogrzać to ma szansę jeśli dobierzesz odpowiednie wielkości elementów, ale zawsze są jakieś ale.

Boilera możesz nie znaleźć z grzałką większą niż 2kW co może nawet awaryjnie nie wystarczyć. Boiler około 100 litrowy to też żaden bufor.

Dlaczego chcesz użyć węży wysokociśnieniowych?

Nagrzewnice samochodowe nie są z natury elementami ozdobnymi pomieszczenia. Obudowy do nich mogą kosztować.

Wentylator to już przekombinowanie. Jakie miałby spełniać zadanie? Jak sam napisałeś ciepłe powietrze unosi się do góry więc jak układ z czujnikiem u góry miałby wiedzieć, że całe powietrze w pomieszczeniu jest nagrzane? Generalnie to dużo w tym wymyślania bez ładu i wiedzy, ale wszystko jest do zrobienia tylko na początku musisz nakreślić cel tej zabawy.

osobiscie wydaje mi sie ze latwiej by ci bylo zwykly kaloryfer podlaczyc do tej instalacji...

jak podlaczysz "jakies" nagrzewnice, i "jakies" wentylatoy to ućirkniesz od tego szumu w maylym mieszkanku. moze byloby latwiej postawic zwykly grzejnik panelowy...

tak zeby nie przekombinowac...

do pana "zbigmor"

wszystko było by w ścianie - od strony pokoju zwykłe kratki maskujące - a wentylator służyć by miał przepychaniu tego powietrza z pokoju do tunelu w ścianie przez nagrzewnice

(węże ciśnieniowe - chodziło mi o mocne węże by nie strzeliły)

taki w każdym bądź razie myślałem

do pana "Xiff" "Trociu" "Nefer"

z kilku powodów myślałem o tym by nie montować grzejników

1. ograniczyć koszta

2. nie ciągnąć paskudnych rurek po całym mieszkaniu

3. w zamyśle z tą grzałką i bojerem -chciałem by pełniło to funkcje czegoś w rodzaju akumulacyjnego magazynowania energii cieplnej

4. centralnie w środku mieszkania od strony kuchni mam wnękę 68x68 cm (na 2,7m wysokości) chciałbym ją jakoś wykorzystać i ten pomysł spowiłby, że całą tą instalacje wykonałbym w tym kwadracie nie wychodząc w ogóle na mieszkanie (jedynie musiałbym wywiercić 4 dziury fi 80 )

Zrób jakieś rzuty tego mieszkania z zaznaczeniem gdzie centralka, gdzie kanaly i nadmuch, gdzie okna. Będzie łatwiej sprawdzić co Ci chodzi po głowie i czy to ma szansę się sprawdzić
Skontaktuj sie z firma robiaca ventylacje mechaniczne.Takie zestawy sa do kupienia,wiem bo takie montowalem.Zasys powietrza byl wtedy z zewnatrz ale co za roznica?Pozadne firmy maja projektantow tych systemow i moga ci wszystko policzyc. :wink: