Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pomysł z ogrzewaniem bez kaloryferów - prosze o opinie

szakal_xxx

Recommended Posts

Witam wszystkich

siedząc sobie w domu i kombinując nad ogrzewaniem - wpadłem na taki pomysł jak ogrzewać moje mieszkanie (45 metrów2 - dwu poziomowe - 3 małe pokoje)

proszę luknijcie i napiszcie co o tym sądzicie

schemat:

http://img246.imageshack.us/img246/6797/patentlr3.th.jpghttp://img246.imageshack.us/images/thpix.gif

a oto opis pomysłu:

piec CO (sądzę, że 9kW powinien wystarczyć) nagrzewa wodę, która następnie zbierana jest w bojlerze (bojler z grzałką elektryczną zastępujący w awaryjnych przypadkach piec - nagrzana woda i bojler sadzę że może robić za prowizoryczny piec akumulacyjny w awaryjnych przypadkach)

nagrzana woda doprowadzona wężami wysoko ciśnieniowymi pompowana do nagrzewnic (np samochodowa z golfa - nowa teraz w sklepach 30pln)

dalej powietrze rozdmuchiwane tunelem i wpompowywane na podłogę pokoju a zasysane z samego sufitu (zgodnie z fizyką ciepło unosi się do góry)

przy wlocie powietrza przy suficie termostat kontrolujący prędkość obracania się wentylatorów i w razie już nagrzanego pomieszczenia - odcinający pompę CO

powiedzcie czy to wogóle według was - ma szansę ogrzać mieszkanie - jeśli tak to jak sądzicie jaką grzałkę w razie czego zainstalować do bojlera chcąc ogrzewanać się prądem i czy ten alternatywny napęd będzie jakoś strasznie drogi ...

to tylko wysył chorej głowy :)

proszę i od razu dziękuję za opinie - nawet te najgorsze ;)

Witam wszystkich

siedząc sobie w domu i kombinując nad ogrzewaniem - wpadłem na taki pomysł jak ogrzewać moje mieszkanie (45 metrów2 - dwu poziomowe - 3 małe pokoje)

proszę luknijcie i napiszcie co o tym sądzicie

schemat:

http://img246.imageshack.us/img246/6797/patentlr3.th.jpghttp://img246.imageshack.us/images/thpix.gif

a oto opis pomysłu:

piec CO (sądzę, że 9kW powinien wystarczyć) nagrzewa wodę, która następnie zbierana jest w bojlerze (bojler z grzałką elektryczną zastępujący w awaryjnych przypadkach piec - nagrzana woda i bojler sadzę że może robić za prowizoryczny piec akumulacyjny w awaryjnych przypadkach)

nagrzana woda doprowadzona wężami wysoko ciśnieniowymi pompowana do nagrzewnic (np samochodowa z golfa - nowa teraz w sklepach 30pln)

dalej powietrze rozdmuchiwane tunelem i wpompowywane na podłogę pokoju a zasysane z samego sufitu (zgodnie z fizyką ciepło unosi się do góry)

przy wlocie powietrza przy suficie termostat kontrolujący prędkość obracania się wentylatorów i w razie już nagrzanego pomieszczenia - odcinający pompę CO

powiedzcie czy to wogóle według was - ma szansę ogrzać mieszkanie - jeśli tak to jak sądzicie jaką grzałkę w razie czego zainstalować do bojlera chcąc ogrzewanać się prądem i czy ten alternatywny napęd będzie jakoś strasznie drogi ...

Kilka uwag i pytań:

Jakiego rodzaju kocioł planowałbyś w swoim układzie, jakie zapotrzebowanie cieplne lokalu?

Ogrzać to ma szansę jeśli dobierzesz odpowiednie wielkości elementów, ale zawsze są jakieś ale.

Boilera możesz nie znaleźć z grzałką większą niż 2kW co może nawet awaryjnie nie wystarczyć. Boiler około 100 litrowy to też żaden bufor.

Dlaczego chcesz użyć węży wysokociśnieniowych?

Nagrzewnice samochodowe nie są z natury elementami ozdobnymi pomieszczenia. Obudowy do nich mogą kosztować.

Wentylator to już przekombinowanie. Jakie miałby spełniać zadanie? Jak sam napisałeś ciepłe powietrze unosi się do góry więc jak układ z czujnikiem u góry miałby wiedzieć, że całe powietrze w pomieszczeniu jest nagrzane? Generalnie to dużo w tym wymyślania bez ładu i wiedzy, ale wszystko jest do zrobienia tylko na początku musisz nakreślić cel tej zabawy.

do pana "zbigmor"

wszystko było by w ścianie - od strony pokoju zwykłe kratki maskujące - a wentylator służyć by miał przepychaniu tego powietrza z pokoju do tunelu w ścianie przez nagrzewnice

(węże ciśnieniowe - chodziło mi o mocne węże by nie strzeliły)

taki w każdym bądź razie myślałem

do pana "Xiff" "Trociu" "Nefer"

z kilku powodów myślałem o tym by nie montować grzejników

1. ograniczyć koszta

2. nie ciągnąć paskudnych rurek po całym mieszkaniu

3. w zamyśle z tą grzałką i bojerem -chciałem by pełniło to funkcje czegoś w rodzaju akumulacyjnego magazynowania energii cieplnej

4. centralnie w środku mieszkania od strony kuchni mam wnękę 68x68 cm (na 2,7m wysokości) chciałbym ją jakoś wykorzystać i ten pomysł spowiłby, że całą tą instalacje wykonałbym w tym kwadracie nie wychodząc w ogóle na mieszkanie (jedynie musiałbym wywiercić 4 dziury fi 80 )