boguslawskia 25.11.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Witam, Zastanawiam się nad sterownikiem VRC 410s do kotła Vaillant AquaPlus. Poczytałem, dzwoniłem do Serwisu Vaillanta i mam zgryz Mam więc pytanie do użytkowników tego sterownika: - Czy można w nim załączyć dodatkowe sterowanie temp. pomieszczenia? Chodzi mi oto aby po osiągnięciu zaplanowanej temp. np: 21St.C kocioł się nie włączał mimo spadku temp. na zewnątrz. Oczywiście krzywa grzania ulega korekcie. Jeżeli temp. w pokoju się obniży kocił się ma załączyć ze skorygowana krzywą grzania. - czy opcja Wpływ temp. pokojowej jest w sterowniku 410? Dom: - 180m, ocieplony styropianem 20cm, dach wełna 25cm, okna trój szybowe. - Tylko tradycyjne ogrzewanie bez podłogowego. - Sterownik wisi w holu. Z instrukcji do 420 doczytałem, że jest to opcja w sterowniku: Wpływ temperatury pokojowej - ustawia się ja na pozycję - "2". Ta opcja podobno jest również w 410 ale na stronie producenta są "stare instrukcje" - informacja od serwisu. CYTAT Z INSTRUKCJI: Wpływ temperatury pokojowej W przypadku naściennego montażu regulatora można uaktywnić wpływ temperatury pokojowej. Jeżeli pojawi się odchyłka rzeczywistej wartości temperatury pokojowej od jej wartości zadanej, to następuje automatyczne dopasowanie wartości zadanej temperatury na zasilaniu. Można wybrać 2 rodzaje oddziaływania temperatury pokojowej: 1. Ocenia się różnica temperatur pokojowych, zadanej i rzeczywistej, a następnie temperatura zasilania jest korygowana z uwzględnieniem pewnego współczynnika. Przy tym rodzaju oddziaływania temperatura pokojowa może przekroczy jej wartość zadaną. 2. Ocena przebiega, jak w przypadku 1, jednakże po uzyskaniu wartości zadanej temperatury pokojowej następuje wyłączenie obiegu grzewczego. Zabezpieczenie przed zamarzaniem pozostaje zapewnione Dziękuję za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts