Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DO SPECÓW od OKIEN !! fuszerka czy moze byc???

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:o

Wczoraj i dzisiaj montowali mi okna

Okazalo sie ze FACET od okien źle wymierzyl okno wykuszowe i sie nie miescilo na murze

wiec wykombinowal kątowniki na ktorych to okno zamntowal

="crska"]

O tyle o ile niektórzy montują okna w warstwie ocieplenia, to nie sądzę by wykonywano to w taki sposób...

Co to znaczy źle wymierzył? na wysokość się nie mieszczą?

Bo jak widać po tych dechach to na szerokość chyba nie....

Lepiej niż u mnie :-? - w porównaniu do tego to ja faktycznie sie czepiam :roll:

http://forum.muratordom.pl/spaprany-montaz-okien-co-z-tym-robic,t143711.htm

Nigdy w życiu nie przyjęłabym tak zamontowanego okna.

z tego co widzę to te okna tam się mieściło (luzy na bokach), ze względu na przyszłą elewację zapewne je odsunął.

Okno jakieś wystaje 3cm. Według mnie po ociepleniu nie będzie tego zbytnio widać, ja bym uznał że z tego problemu montażysta wybrnął o.k.

NIe powinno nic się dziać

Sam musisz zadecydować czy wymieniać

tak więc jedno okno będziesz miał zamontowane poprawnie. :lol:

Jeśli jeszcze użyjesz taśmy rozprężnej do uszczelnienia ramy w styropianie to już będzie super. A tak wogóle to za taką "fuszerkę" zmusiłbym faceta do zamontowanie wszystkich okien w ten sposób :wink:

nie bardzo rozumiem czemu te okna są wysuniete na zewnątrz skoro jest miejsce by je wsunąć do środka????czyżby dlatego żeby dwusieczna kąta na krawedziach wykuszu (mur) pokrywała się z dwusieczną okien (połączenie okien)?przecież ewentualne niez godności można by było skorygować styropianem o ile by sie rzucały w oczy...Z drugiej strony krzyki "fuszerka,fuszerka!" ostudziłbym nieco.Nie jest to długa ściana wiec wystarczy dać grubszą warstwę styropianu i szpalet wyjdzie taki sam wszędzie

zacznijmy od końca

Szanowny arkadius - daj Pan spokój Panu Jezierskiemu gdyż on te okna tylko produkował a nie mierzył i montował wiec tego typu uwagi daruj sobie.

Patrzac na zdjęcia pewnej rzeczy nie rozumiem - okna wygląda na to, ze zostały zwymiarowane prawidłowo - wbrew pozorom, wystają tyle ile spokojnie mógłby wejść jeszcze w otwór - wystają zarówno względem muru jak i nadproża.

Wygląda mi to raczej na pewnego rodzaju nieporozumienie miedzy Inwestorem a wykonawca. Inwestor zauważył ze przy prawidłowym zamontowaniu okna styropian na ścianie wejdzie mu w szybę i stad kazał okno wysunąć a montażysta z tego w jakiś sposób musiał wybrnąć

I zrobił to w sposób prawidłowy - widać ze zna sie na rzeczy i spokojnie możesz go polecać innym - okno zamontowane prawidłowo by nie powiedzieć ze wręcz perfekcyjnie w tej sytuacji

Przyznaj sie - kazałeś odsunąć okna by styropian nie wszedł ci w szybę?

Pomijam już kwestie jaka poruszył coulignon - coraz częściej przy ocieplaniu styropianem grubości ponad 10 cm okna wysuwa sie lekko z otworu - co nie oznacza ze mocowanie ich w licu jest błędem

Niedogadanie szczegółów i tyle. Przy wykuszach styropian tnie się tak by byl prostopadle do okna i tworzył glif a nie ciągnie się go prosto aż do samego okna

zacznijmy od końca

Przyznaj sie - kazałeś odsunąć okna by styropian nie wszedł ci w szybę?

Pomijam już kwestie jaka poruszył coulignon - coraz częściej przy ocieplaniu styropianem grubości ponad 10 cm okna wysuwa sie lekko z otworu - co nie oznacza ze mocowanie ich w licu jest błędem

Niedogadanie szczegółów i tyle. Przy wykuszach styropian tnie się tak by byl prostopadle do okna i tworzył glif a nie ciągnie się go prosto aż do samego okna

aby styropian nie wszedl mi w szybe wykonawca (pan od pomiarow) kazal mi pomurowac wstawki takie trojkaty przy scianie budynku.. ktore potem panowie ci co montowali wycieli bo im sie okno nie miescilo

faktem jest ze pomimo iz na zdjeciach faktycznie to wyglada tak ze gdyby okno bylo dosuniete do sciany to by sie miescilo.. jednak tak nie jest..

bylam przy tym jak probowali je w ten sposob wstawic :)

Dziekuje Ci JAREKO za Twoja wypowiedz bo mi bardzo na niej zalezalo

dziekuje i pozdrawiam

a po to by nie wkraplała się na nich para wodna gdyż będą za bardzo wysunięte do czoła warstwy ocieplenia i "podgrzewane" ściana konstrukcyjna

A swoja droga po prawidłowym zamontowaniu parapetów wewnętrznych pod oknem to wogole można te kątowniki usunąć

podparcie parapetu zewnętrznego nie jest konieczne jeśli prawidłowo zamontowany

Jak to jest z tym montażem w końcu ??

W przyszłym tygodniu mają u mnie wstawiać,,,

,,,chciał bym żeby to było na kątownikach w warstwie ocieplenia ale montażyści nigdy tego nie robili :roll:

Czy wstawiając równo z licem ściany jest ok?

Jak duże korzyści daje nam montaż w warstwie ocieplenia?

Zamieszczam zdjęcia montażu okna w warstwie ocieplenia!

Czy mogę prosić Ciebie jareko o zdanie, czy tak jest dobrze ?? :roll:

http://images46.fotosik.pl/36/6bddc6a8711bcd05med.jpg

http://images30.fotosik.pl/301/9148a53c459bbaa4med.jpg

http://images46.fotosik.pl/36/c15a5de56c3732b1med.jpg

To jest małe okno, przy większych ma być jeszcze kątownik na środku ramy , niestety musiałem już jechać do pracy i z resztą mieli sobie sami poradzić :wink:

Pozdr.