j-j 02.12.2008 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Piczman, spox nie powinienes mieć problemu bo masz białe okna.Ja mam powyginane skrzydła w łuk, mają mi wymienić na razie czekam. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.12.2008 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Uff ,,,, A już myślałem o rozebraniu i wstawianiu od nowa, jutro rano zobaczę jak reszta,właśnie dzwonili że wszystkie wstawione ,,, Dzięki j-j za opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 02.12.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 od dołu jeszcze do zaakceptowania - ale boki karygodne !!!masz okno zamontowane na sztywno - a nawet białe sie rozszerza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 02.12.2008 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Acha, jeszcze tylko dodam że masz zamontowane jak ja miałem na początku i potem poprawiali . Ale jak pisałem mam podwójny kolor ciemny. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.12.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Może jakieś wskazówki jak to poprawić żeby było dobrze ? Kur ,,, !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 02.12.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 zostawić kątowniki jako podparcie okienkątowniki po bokach - albo zastąpić normalnymi kotwami albo odsunąć na 5 mm i pozostawić luz by śruba swobodnie mogla się przesuwaćlepiej zamienić na kotwy powiedz jeszcze co to jest to szare miedzy kotwa a oknem (zdjecie 2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 02.12.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Może nie mam racji, ale czy nie powinno być jeszcze profilu montażowego od dołu?PozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 02.12.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Adam - montażowego? czy masz na myśli podparapetowy?Przy takim montażu parapet wewnętrzny nie musi podchodzić pod okno i tym samym być dla niego podparciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 02.12.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Ok, dzięki za odpowiedź...Także nie miałem racji - przepraszam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.12.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 To szare to są listwy montażowe do parapetów, nie mam pojęcia dlaczego to podkładali A parapet ma byc po prostu dosunięty do ramy okna! Może dam jeszcze to zdjęcie,oprócz kątowników boki trzymają jeszcze kotwy, po 3 szt. : http://images25.fotosik.pl/300/9f24d4a9c52c0f06med.jpg Rozumiem że mam tylko odkręcić kątowniki po bokach, czy 3 dyble wystarczą czy dodać jeszcze ? A i jeszcze co z górą, dawali tylko po 1 dyblu i żadnych kątowników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 02.12.2008 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 widzisz zasada montażu powinna uwzględniać sposob w jaki pracuje okno PVC rozszerza sie pod wpływem temperatury - różnica 40 stopni powoduje przyrost ok 1-1,2 mm na metrze w przypadku okien białych - w kolorze drugie tyle Zamontowanie za sztywno okna powoduje powstawanie naprężeń w obrębie zgrzewów jak i wyginanie sie samych ościeżnic Później powracają one do swych pierwotnych kształtów ale tu nie o to chodzi Realnie jeśli jedna krawędź masz usztywniona - wszystkie inne powinny mieć możliwość swobodnego ruchu kotwa trzyma okno tylko w pionie zastosowane kątowniki są po prostu za sztywne Reszta - wybacz - moje doświadczenie to co powiedziałem powinno pomoc montażyście zrozumieć gdzie popełnił błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.12.2008 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Dzięki za pomoc Wreszcie zrozumiałem o co w tym wszystkim chodzi, szkoda tylko że ludzie zajmujący się montażem okna nie domyślili się że okno pracuje, a może nie wiedzą ??? Odkręcę w jednym oknie kątowniki po bokach i zobaczę jak się to trzyma,ewentualnie dodam kotwy u góry ! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 03.12.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Dzięki za pomoc Wreszcie zrozumiałem o co w tym wszystkim chodzi, szkoda tylko że ludzie zajmujący się montażem okna nie domyślili się że okno pracuje, a może nie wiedzą ??? Odkręcę w jednym oknie kątowniki po bokach i zobaczę jak się to trzyma,ewentualnie dodam kotwy u góry ! Pozdrawiam! I stracisz gwarancję, ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.12.2008 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 To co zostawić ? 1 mm to nie jest dużo a okna niewielkie Kurde, muszę szybko zadecydować bo planuje obkleić je styropianem i uszczelnić na zimę !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 03.12.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Spoko ja okleiłem styro i zdzierałem i znowu zaklejałem ale pomogło. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.12.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Rozmawiałem z monterami okien, maja odkręcić kątowniki boczne i zobaczyć jak się będzie zachowywało okno ,,, I tu mam pytanie: czy jeśli obkleję styropianem twardym okna w koło i zakołkuję żeby zapobiec przesunięciu się go, a na koniec zapiankuję to czy będzie to prawidłowa obróbka i uszczelnienie okna? Przy okazji usztywni to całość ale pianka da możliwość tych niewielkich ruchów podczas nagrzewania !!! ??? Styropian będzie 8 cm grubości czyli obejmie całą ramę ,,, Czy taki sposób jest dopuszczalny ? Help Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 03.12.2008 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 I zrobił to w sposób prawidłowy - widać ze zna sie na rzeczy i spokojnie możesz go polecać innym - okno zamontowane prawidłowo by nie powiedzieć ze wręcz perfekcyjnie w tej sytuacji Tak, szczególnie uszczelnienie, które wykonał! Podstawową zasadą w oknach wysuniętych jest wykonanie prawidłowego uszczelnienia przeciwwilgociowego za pomocą np. membrany EPDM. Zapaćkanie dziur pianką jest tylko mydleniem oczu i pospolitą fuszerką. O paroszczelności połączeń oczywiście nie będę wspominał. Co co aspektów konstrukcyjnych to w wysyniętych oknach powinni użyć profil bazowy. a po to by nie wkraplała się na nich para wodna gdyż będą za bardzo wysunięte do czoła warstwy ocieplenia i "podgrzewane" ściana konstrukcyjna Jak na czymś "podgrzewanym" może wykraplać się para ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 03.12.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Zaczynam się zastanawiać, czy moje okna są właściwie montowane. Nie są co prawda w warstwie ocieplenia, ale wlaściwie nie wiem, jak to powinno być?Mają jakies kątowniki, ale mniejsze. Pod drzwiami balkonowymi jest dość duża warstwa styropianu (ale w planach jest jeszcze na posadzce styropian i ogrzewanie podłogowe). Możecie rzucić 'fachowym okiem' pls?... http://images25.fotosik.pl/300/e3c2c87c355d3320med.jpghttp://images28.fotosik.pl/301/a342a6f2ccd92a66med.jpghttp://images28.fotosik.pl/301/9e326984cf520006med.jpghttp://images24.fotosik.pl/302/7fc97c0ea67149cemed.jpghttp://images26.fotosik.pl/301/81841fbde7e9d376med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 04.12.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 I zrobił to w sposób prawidłowy - widać ze zna sie na rzeczy i spokojnie możesz go polecać innym - okno zamontowane prawidłowo by nie powiedzieć ze wręcz perfekcyjnie w tej sytuacji Tak, szczególnie uszczelnienie, które wykonał! Podstawową zasadą w oknach wysuniętych jest wykonanie prawidłowego uszczelnienia przeciwwilgociowego za pomocą np. membrany EPDM. Zapaćkanie dziur pianką jest tylko mydleniem oczu i pospolitą fuszerką. O paroszczelności połączeń oczywiście nie będę wspominał. Co co aspektów konstrukcyjnych to w wysyniętych oknach powinni użyć profil bazowy.Powinni? A kto tak powiedział ze on musi byc? Profil "bazowy" czy "podparapetowy" w pewnych sytuacjach nie jest wymagany - jak choćby tu, gdzie parapet wewnętrzny ma być do czola a nie pod okno Co do pianki - to okno nie jest mocowane w warstwie ocieplenia a ze nasmarkane piany - oczywiście jest to do uzupełnienia Nie chce tu bronic tych montażystów - mogli od razu wykonać to ładnie ale na sile wmawianie ze zawsze potrzebna jest membrana.... echhh....szkoda slow - poczytaj sobie w necie wypowiedzi na ten temat. Dawałem juz tu kiedyś linki do wypowiedzi specjalistów - gdzie sami zwolennicy stosowania taśm za wszelka cenę, przyparci do muru przyznali sie ze sa montaże gdzie jest to przerost formy nad treścią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 04.12.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 sure - wiec po kolei- troszkę za duza luka pod oknem - ale można wybrnąć robiąc podlewki przed montazem parapetów- brak kotew na dolnej części ramiaka- jak będziesz robił podłogę uważaj by nie wypchnęła ci ona ramy na zewnatrz- kliny - na dole lepiej byłoby by były z PVC a nie drewniane- kliny - UWAGA - do czasu podparcia okien parapetem NIE WOLNO ich wyjmować - ta zasada dotyczy wszystkich okien Masz okna drewniane a kotwy wyglądają na dość delikatne - albo powinny być z grubszej blachy albo powinny byc gęściej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts