zorba128 25.11.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Mieszkanie na parterze, kilkuletnie, beton+cegła. Od paru dni z nieduzego pekniecia w stropie w piwnicy kapie sobie powolutku woda. Na razie nie mam dokladnych planów, ale z orientacyjnych pomiarow wychodzi ze to jest pod moja kuchnia; przy czym raczej na środku, niż przy ścianie. W mieszkaniu jest wyplytkowana lazienka, korytarz i kuchnia; w pozostalych pomieszczeniach drewniane panele. Mebli na razie sie zbyt wiele sie nie dorobilem, wiec widac wszystkie sciany - nigdzie nie ma sladu zawilgocenia. W wylewkach idzie co, oraz (zapewne - nie wiem na 100%) woda do kuchni. Od dluższego czasu (2 miesiace) nie byly juz robione zadne ciezsze prace - wiec raczej malo prawdopodobne ze cos naruszylem prz remoncie. Inna sprawa ze instalacje co/woda/kanalizacja wogole nie byly przerabiane (poza drobnymi rzeczami typu wymiana baterii, zdjecie grzejnikow do malowania, etc). I teraz pytanie do budowlancow: - na ile miejsce takiego kapania ma cos wspolnego z miejscem nieszczelnosci? na moje oko woda po grubym stropie moze sobie przesiaknac o kilka/kilkanascie metrow bez problemu... i drugie pytanie do bardziej doswiadczonych w bojach z administracja/spoldzielniami/etc - jak wogole podejsc do tematu? Wolalbym uniknac skuwania podlogi po to, zeby sie okazalo ze to jednak nie u mnie. Mam nadzieje że to pesymistyczny scenariusz - dopiero jutro mam nadzieje porozmawiać z kimś z działu technicznego i pokazać mu mieszkanie. pocieszy ktos? marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miHoo79 18.01.2009 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Woda zawsze znajduje sobie najkrotsza droge ujscia u Ciebie jest to szczelina ale ta szczeline wlasnie mogla zrobic woda ktora wydostaje sie z nieszczelnej rury..Moze tez byc tak ze woda ta szczelina sobie cieknie ale wyciek moze byc kilka metrow od niej, poprostu woda tam znalazla ujscie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batko lenin 14.03.2009 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 jak nie ma wilgoci, to nic nie robić( wmyśl zasady " nie ruszaj g..... bo zacznie śmierdzieć"). Skuć posadzkę zawsze zdąż ysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 16.03.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Woda zawsze znajduje sobie najkrotsza droge ujscia u Ciebie jest to szczelina ale ta szczeline wlasnie mogla zrobic woda ktora wydostaje sie z nieszczelnej rury.. Moze tez byc tak ze woda ta szczelina sobie cieknie ale wyciek moze byc kilka metrow od niej, poprostu woda tam znalazla ujscie... No to cała moja wiedza z fizyki została podważona. Dla mnie woda znajduje sobie zawsze najłatwiejszą drogę, a nie najkrótszą choć i tak bywa. Co do tematu to też uważam, że źródłem może być wszystko w tym mieszkaniu (WU i CO) oraz poza nim. Jeśli autor miał zrobione wszystko legalnie to nie ma się czym przejmować. Zgłosić do zarządcy i czekać na działania. Są sposoby na znalezienie przecieku bez brutalnej ingerencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts