Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PILNE !!! REKUPERATOR !!!

Recommended Posts

:-) Panowie....

tesciowa pali,wiec jak chce u mnie zapalic,to ''wyrzucam'' ja out-z fajka,jak spali,wraca ;-)....po prostu nie palilem w domu,taki zakaz sobie ustanowilismy,wiec nie wiem,jak radzi sobie wm z dymem fajkowym :-),ale z dymem od kominka,jak czasem wyleci mi go lekko,wm radzi sobie rewelacyjnie-testowalem w takiej sytuacji,wiec wiem,ze wszystko dziala dobrze...zadnych halasow.....nic nie szumi....na razie wyziebia,ale...we wt. juz nie bedzie klopotu.....to mi z tesciowej sie nabijaja...a to w porzadku kobietka....

• Odpowiedzi 110
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jakoś dziwnie to zbudowałeś... :roll:

Sprawna wentylacja mechaniczna radzi sobie z sesją brydżową, a jak wiadomo - karta lubi dym.

Masz sprawną wentylację, Sam piszesz.

Po co wymrażasz (wyrzucając ją na czas palenia) tą fajną teściową (gratulacje, nie każdy ma tak dobrze!) tylko dlatego, że se zapali?

Pali więcej jak brydżyści? :o :o :o

Przecież to się nie da... :o :lol:

Grywam - to wiem!

Coś tu kręcisz...

Adam M.

• 1 month później...

Witam

Jak to jest z tą temp. odzyskana?

mam mistrala 400G

wczoraj u mnie bylo tak:

tem. na zewn. -15

temp. na wyw. powyzej 20st

no i na nawiewach -1,5

nie mam nagrzewnicy, ani GWC !! czyli zasysam -15!!

wg. tabelki http://www.pro-vent.pl/rekuperator-mistral-400g.php?go=mistral

powinienem miec kolo 10st? prawda to czy teoria bo jakos daleko mi do tej wartosci i nie moge uwierzyc ze zaciagajac -15 i ogrzewajc to tem. kolo 20st mam dostac 10st. :o

wczoraj skonczylem owijac rury (welna grubosci 10cm) na poddaszu

nie otwieralem sprawdzic czy nie zamarza ale wyczytalem w broszurce .pdf ze

"AUTOMATYKA

Regulator mechaniczny*

– 3-stopniowy regulator wydajności wentylacji 0, 1, 2, 3 (naścienny),

– układ przeciwzamrożeniowy procesorowy:

• cykliczne wyłączanie wentylatora nawiewu (standard)

• załączenie nagrzewnicy wstępnej elektrycznej (opcja)"

generalnie sledzilem watki GWC, itp. na tym forum od poczatku budowy (2006r) :wink: i jestem przygotowany tzn. wyprowadzilem sobie wielka 200mm rure poza dom i poczatkowo chcialem robic "powietrzny" potem myslalem o zakopaniu ilus tam metrow rurki niebieskiej i nagrzewnicy ale nikt nie mial jeszcze z tym doswiadczenia, firma co zakladala reku wspominala o nagrzewnicy elektrycznej jednak powiedzieli ze przy malych temp. zewn. poradz sobie bez .... no i narazie zapomnialem o temacie , reku mam zalaczone od wiosny, o rurach tez sobie przypomnialem tydzien temu ze mialem je docieplic wiec nadrabiam zaleglosci :-?

ale piszesz o czyms nowym nagrzewnica +CO !! to mi sie bardziej podoba od nagrzenicy elektrycznej :wink:

mam piec na eko groszek ... zapytam niesmialo jest gdzies watek o tym co piszesz?

Ja mam w planach gwc z rurką niebieska w ziemi i nagrzewnicą, wszystko jest i do pół roku będą uruchamiał!

ZOBACZ TUTAJ

O tym właśnie pisałem, czerpnia w ścianie i nagrzewnica wodna podłączona do ogrzewania!

Jeśli masz rekuperator w kotłowni tak jak ja to można by to zrobić!

Ja osobiście mam to gwc i dodatkowo w rekuperatorze nagrzewnicę wodną do dogrzewania powietrza nawiewanego.Takie dublowanie ale mam wszystko w jednym pomieszczeniu to puszczę na nią obieg, niech se hula :wink:

http://www.pro-vent.pl/pliki/nagw400.pdf

nie wiem czy to nowosc ale wczesniej jakos nie trafilem na te nagrzewnice... martwi mnie jednak ta temp. na wej.80st? to chyba max. bo ja takiej jeszczen a piecu nie ustawialem ...

a wracajac do reku to chyba dziala troche to moje bo jednak z -15 do - 1,5 ogrzewa ? wilgotnosc mam 28% w kuchni, woda nie zbiera sie na szybach, wczoraj podlaczylem reku pod programator i ustawilem kilka wlaczen w nocy bo to na razie jedyny sposob zeby nie wpakowac za duzo tego zimnego powietrza :( do tej pory dzialal 24/h na 1 biegu

Jak masz możliwość to daj tą nagrzewnicę, skoro piec na ekogroszek to raczej pali się ciągle a że temperatura ok. 60 stopni to nie problem, ważne aby rozgrzać powietrze przynajmniej do tych +1/+2!

Koszt to ok. 500 zł a dużo pomoże!

Z ta wilgotnością to ja poważnie, mam tyle w pokoju na górze i codziennie litr piwa muszę wypić :wink:

wlasnie rozmawialem z gosciem co robil mi instalacje i troche mnie ostudzil z ta nagrzewnica. bylo juz tak ze zerwalo zawleczke na podajniku i piec zgasnie, i co wtedy? nagrzewnica zamarznie szybko i powodz :-? mozna by plynem napelnic uklad...tylko sporo go potrzeba

ustalilismy ze najlepiej bedzie jak ja poprostu bede wylaczac na noc ewentualnie wlacze 2 razy po 30min. skoro mam i tak za sucho w chacie to nic nie powinno sie stac